5 redenen waarom jij zo vermoeid bent + gratis stappenplan

Waar komt mijn vermoeidheid vandaan?
In het moderne leven kan het soms lastig zijn om nog energiek door het leven te gaan. Het vraagt een proactieve houding om in deze wereld vol prikkels, ongezond voedsel, comfort en verleiding de juiste beslissingen te nemen die je energiek en kerngezond houden. In dit artikel deel ik daarom graag de vijf meest voor de hand liggende redenen waarom je nu zo vermoeid bent. Daarnaast kun je aan het einde van dit artikel ook een gratis stappenplan downloaden: Nooit Meer Moe, die je hierbij verder op weg helpt.
Deel deze post:

Je omringt je met de verkeerde mensen

Wij mensen zijn sociale wezens. Het geven en ontvangen van liefde voedt ons enorm. Je wordt er stressbestendiger door en het geeft je een sociaal vangnet als het even wat minder gaat. Het is daarom goed om eens stil te staan of de mensen om je heen je juist voeden of dat ze aan je zuigen.

Ik wil je uitnodigen om daarom eens een blaadje (A4) erbij te pakken en deze in de lengte door de midden te vouwen. Noteer vervolgens aan de linkerkant van de vouw Positief en aan de rechterkant van de vouw Negatief. Ga vervolgens eens alle mensen na die je kent (vrienden, familie, kenissen, etc) en onderzoek of deze mensen je voeden of juist energie zuigen. Neem hier even 5 minuten de tijd voor.

Bekijk vervolgens wat je kunt doen om je meer te omringen met de mensen die aan de linkerzijde staan en minder met de mensen die aan de rechterzijde op je vel papier staan.

Funfact: Mijn moeder noemt het verschil tussen beide ook wel zuigtabletjes en bruistabletjes. Nu is het de kunst om je zoveel mogelijk met bruistabletjes te omringen.

Je familie kun je natuurlijk niet kiezen, maar je vrienden wel. Het kan lastig zijn om afstand te nemen van vrienden waarmee je al jaren hebt opgetrokken, maar we zijn voorbijgangers in elkaars bestaan. Geen klevers. Ons oerinstinct laat ons gelijk denken dat er dan niemand anders meer is om mee te omringen en we buiten de groep vallen, de stam. Vroeger in de oertijd betekende dat een groot overlevingsgevaar omdat dit de enigste stam was. Maar nu zijn er talloze stammen met talloze interesses, vast en zeker zit er ook een stam bij die veel beter bij je past dan de stam waarmee je je nu omringt.

Tip: kijk eens of je je aan kan sluiten bij verschillende communities die jouw interesses delen of lid kan worden van een Crossfit / sportcommunity.

Je eet te veel gerafineerde koolhydraten

80% van het supermarktvoedsel bestaat uit geraffineerde koolhydraten. Oftewel producten die bestaan uit snelle suikers, geraffineerde granen, soja of maïs. Deze producten hebben een hoge glycemische lading wat betekent dat ze snel als suikers in het bloed vrijkomen. Dit geeft je even een korte piek in je energieniveau, maar vervolgens wordt dit gevolgd door een suikerdip (1 a 2 uur na het opeten van een chocoladereep, ‘energiereep’, koek, snoep of chips). Je bloedsuiker komt nu onder kritieke niveaus wat een stressreactie veroorzaakt in het brein. Je brein kan namelijk alleen glucose verbranden en heeft geen vetreserves. Daarom leidt de stressreactie tot een snelle afgifte van cortisol aan de bloedbaan om zo snel mogelijk eiwitten om te zetten in suikers, terwijl je cellen net helemaal zijn volgestopt met vetten van de suikers uit je chocoladereep. De eiwitten die hiervoor gebruikt worden, zijn afkomstig uit de Gluteus maximus, oftewel je bilspier. In andere woorden: je eet door het te eten van te veel geraffineerde koolhydraten je eigen bilspier op. Resultaat: platte kont en een ronde buik.

TIP: Ga wat vaker naar de groenteboer, visboer, notenboer en poelier om je boodschappen te doen. Zo voorkom je de verleiding om je winkelwagentje vol te stoppen met geraffineerde koolhydraatrijke supermarktproducten.

Je laat je gemakkelijk afleiden door je telefoon

Op het moment dat je een berichtje, appje of like krijgt, komt er dopamine vrij. Dopamine is een beloningshormoon dat je even een kort gevoel van geluk geeft. Compleet normaal om even een shot dopamine te krijgen in de oertijd als we een struik blauwe bessen hadden gevonden, maar nu worden we ermee overspoeld.

Sillicon Valley weet dit maar al te goed en richt de social media apps zodanig in dat we er zo lang mogelijk op blijven zitten, zodat zij zoveel mogelijk advertenties kunnen laten zien. Dat is immers hun verdienmodel.

Echter komt er door dit gedrag onnatuurlijk veel dopamine vrij. Hierdoor houden we minder dopamine over om simpele taken te doen of om letterlijk in beweging te komen en te gaan sporten.

TIP: Ik raad je aan om in de ochtenden en avonden social media te vermijden en zo voorkomt dat je systeem uit balans raakt. Experimenteer daarnaast eens ermee om 1 dag offline te gaan en te ervaren wat het met je doet.

Je zit tot diep in de nacht te Netflixen of te gamen

Televisie en allerlei andere schermpjes zenden blauw licht uit van een korte golflengte waardoor we onze slaaphormonen (melatonine) omzetten in waakhormonen (serotonine). Dit verstoort de slaap waardoor je uiteindelijk suf wakker wordt en steeds slechter slaapt tot zelfs slapeloosheid gaat ervaren.

TIP: Kijk daarom twee uur voor het slapengaan niet meer op schermpjes, dim de lichten en zet de kaarsen aan. En als het echt niet anders kan, kun je altijd nog een blueblock bril opzetten, bijvoorbeeld deze.

Je ervaart weinig zin in je dagen

Als laatste is zingeving een enorme energie gever. Stel jezelf eens de vraag: wat wil je écht? Doe je wel waar je diep vanbinnen naar verlangt? Of leidt je nu het leven, zoals je ouders, familie of vrienden van je verwachten te leven?

TIP: Schrijf de komende tijd in een notitieboekje alles op waar je energie van krijgt. Houdt dit een aantal maanden vol en kijk dan terug of je hier verbanden in kunt zien. Misschien dat bepaalde dingen elkaar overlappen. Vraag jezelf dan het volgende af: kan ik hier een business model aan koppelen? Is er een baan waarin ik deze activiteiten kan doen? Kan ik meer van deze dingen in mijn vrije tijd gaan plannen?

Kortom

Vermijd bovenstaande oorzaken en experimenteer met de tips om stap voor stap energieker de dag door te gaan.

En nu?

Wil je verder aan de slag om stappen te zetten naar jouw energiekste leven? Download dan hier het gratis hoofdstuk Relax uit mijn onlangs uitgegeven boek RESET!

Klik hier om het gratis stappenplan te downloaden >>>>

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.