arrow_drop_up arrow_drop_down
Drie Powerhacks om ontspannen met stress om te gaan. Voor als er op dit moment enorm veel van je gevraagd wordt.
8 februari 2021 

Drie Powerhacks om ontspannen met stress om te gaan. Voor als er op dit moment enorm veel van je gevraagd wordt.

Laatst had ik een powersessie met Jan (vanwege privacyredenen noem ik hem nu even Jan). Hij had het erg druk op zijn werk als manager van een aantal bedrijven in de voedingsindustrie, door allerlei maatregelen. Hierdoor was hij vaak tot in de avonduren bezig met het oplossen van problemen. Om hem opweg te helpen om in deze periode beter te presteren gaf ik hem drie Powerhacks om ontspannen met stress om te kunnen gaan.

Powerhack 1: In stressvolle situaties (1 min.)

Voor de stressvolle situaties gaf ik hem de box breathing technique. Deze ademhalingsoefening zorgt binnen 1 minuut voor meer rust in je hoofd en vermindert de stress. De neusademhaling en het ademhalingstempo activeert namelijk de parasympathicus (ruststand zenuwstelsel) via de nervus vagus (zwervende zenuw) en zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt, maar tegelijkertijd mentaal gefocust bent. De ademhalingsoefening duurt 1 minuut:

 1. Haal een diepe zucht adem van opluchting en zet een timer op 1 minuut
 2. Adem 5 seconden in door de neus
 3. Houd 5 seconden vast
 4. Adem 5 seconden uit door de neus
 5. Houd 5 tellen vast en herhaal stap 2 t/m 5 voor 1 minuut.

Powerhack 2: Hartcoherentie creëren (1 min.)

Een krachtige en bewezen oefening om het hart en brein op 1 lijn te laten werken, waarmee je de dag kunt kickstarten. Het hart heeft namelijk haar eigen brein met tienduizenden hersenachtige cellen die onafhankelijk van het brein in je hoofd kan leren, herinneren en voelen. Een goede communicatie tussen beide verhoogt je productiviteit en intuïtief vermogen. Het gaat als volgt:

 1. Neem plaats op een stoel met beide voetzolen plat op de grond.
 2. Vertraag de ademhaling naar vijf seconden in en uit door de neus
 3. Ga met je aandacht naar het hart door je linkerhand op het hart te leggen.
 4. Voel oprecht de gevoelens van dankbaarheid, compassie, mededogen voor alles en iedereen om je heen.
 5. Herhaal dit voor 1 minuut.

Voor alle bovenstaande oefeningen geldt: Hoe vaker je het doet, Hoe meer resultaat!

Powerhack 3: Regelmatig bewegen

De cognitieve functies van je brein hebben pas zien als een organisme zich kan bewegen. Met de motorische cortex activeer je de neocortex. Met andere woorden, je beweegbrein stimuleert je denkbrein. Beweeg daarom om beter na te kunnen denken en met meer focus door de dag te gaan. Al 20 minuten zitten heeft negatieve gevolgen op je hersenactiviteit. Daarentegen heeft 20 min. wandelen al positieve gevolgen op je hersenactiviteit!

 1. Zit maximaal 30 min. en zorg na 30 min. voor een verhoogde hartslag
 2. Wandel vergaderend.
 3. Doe wat push-ups, sit ups of een plank direct na het wakker worden om je lijf wakker te maken, maar ook je brein. Werkt 10x beter dan een kop koffie. En je voorkomt dat je in een burn-out belandt omdat koffie de vermoeidheid maskeert.

Tot zover de powerhacks!

Meer weten? Download het gratis E-boek: Nooit meer moe.

Klik hier om het gratis E-boek te downloaden. >>>

Over de schrijver
Mijn naam is Jeroen de Wit. Ik houd van de natuur en de natuur vormt een grote inspiratiebron voor mij. Sinds ik 4 jaar geleden geleden besefte dat dit leven een deadline heeft, ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Een ontdekkingsreis met de vraag: 'Welke factoren leiden tot gezondheid & geluk?'. Er kwamen verschillende gezondheidsprofessionals op mijn pad en tegelijkertijd stond ik ervan versteld hoe weinig we weten als het gaat om onze lichaam en mind. Daarom besloot ik de opgedane kennis te bundelen tot de 5 elementen van RE-SET. En dit platform op te zetten om de opgedane kennis en wijsheden nog meer te verspreiden. Daarnaast organiseer ik retreats, seminars en ben ik momenteel een aantal online trainingen aan het ontwikkelen.
Reactie plaatsen