fbpx

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

mer beheersing
Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.
Deel deze post:

Oude ik

We begonnen met het vaststellen van de oude ik, wie wil je achterlaten? Daar kwamen een aantal kernwoorden uit, zoals onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen. 

Onbeheerst uitte zich in ongezonde competitie zoals een BMW achterna zitten op de weg als deze niet helemaal netjes reed als een reactie daarop. Daarnaast uitte zich het in het meeste van de vriendengroep te willen drinken tijdens feestjes om te winnen. Ook uitte zich het in moeilijker de verleiding te beheersen als er aantrekkingskracht ontstond met een vrouw tot vreemdgaan, wat ten koste ging van het vertrouwen met zijn partner en waardoor Peter ook vriendschappelijke relaties met vrouwen ook zoveel mogelijk uit de weg ging.

Extreem uitte zich in soms hele grote reizen willen maken, veel drinken, erg fanatiek carrière maken en veel sporten. Impulsief uitte zich in het zomaar erop uit zijn in de avond en zomaar het huis willen verkopen, wat ten koste ging van de kwaliteit van de relatie.

Obsessief uitte zich heel veel dingen naar zich toe trekken, veel regelen voor anderen, verwachten dat iedereen meegaat met de uitgezette lijn en als gevolg daarvan ’s nachts wakker liggen met een hoofd die eindeloos bleef malen over wat er nog moet gebeuren of gebeurd is. 

Nieuwe ik

Vervolgens hebben we vastgesteld waar Peter naar toe wilde gaan. Om daarna tijdens de 48-uurse RESET samen hieraan te werken. Hier kwam verbinding met het hart, beheerste kracht, effectieve communicatie naar leidinggevende & collega’s en meer planmatig zijn op sociaal gebied naar voren. Met verbinding met het hart als belangrijkste pijler.

Logisch gevolg van de alcohol

Tijdens de RESET zat Peter ongeveer op de helft van zijn 100-dagen geen alcohol challenge. Sindsdien had hij enorm veel energie, alleen kwam dit er niet altijd even beheerst uit, zoals je bij de oude ik kunt lezen. Later vertelde ik Peter dat dit logisch is omdat chronisch alcoholgebruik ervoor zorgt dat de remmen ervan af gaan, ook als je nuchter bent. Dat je moeilijker jezelf kunt beheersen doordat je neocortex wordt beschadigd door de alcohol. De neocortex is het gedeelte van het brein die ons onderscheid van alle andere diersoorten en de dierlijke instincten uit ons oerbrein temt.

Hierdoor hadden de aap en het reptiel uit het oerbrein vrij spel wat zich dus uitte in onbeheerst, extreem, impulsief & obessief gedrag. Zie illustratie hieronder.

Verschillende delen in ons brein met hun eigenschappen, uit het boek RESET!

’s Nachts wakker door een overbelaste lever

Ook is het logisch dat Peter steeds vaker ’s nachts wakker werd tussen 1 en 3u. In deze periode is de lever zich namelijk aan het reinigen. Bij normaal functioneren van de lever, maakt dit proces je ’s nachts niet wakker. Maar als de lever zodanig beschadigd is gedurende de dag, heeft de lever veel meer energie nodig. Dit hogere energieverbruik kan leiden tot een dip in de bloedsuikerspiegel. 

In deze blog lees je meer over de verschillende orgaanklokken in je lijf >>>

Deze dip in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt een stressreactie in het lichaam, waardoor er adrenaline & cortisol wordt aangemaakt om zo snel mogelijk suikers vrij te maken uit eiwitten in de spieren. De hersenen kunnen immers alleen suikers verbranden en daardoor slaan de alarmbellen aan in het lijf. En wanneer cortisol hoog is, is melatonine (slaaphormoon) laag. Hierdoor schrik je als het ware ‘s nachts wakker en sta je volledig AAN met een hoofd die eindeloos blijft malen.

Hoe op te lossen?

Nu zal je misschien denken: ‘Hoe hebben jullie dit probleem opgelost?’. De grootste hefboom hiervoor was natuurlijk het stoppen met alcohol, waar Peter al mee bezig was. Hierdoor krijgt het brein weer de kans om zich te herstellen, in plaats van continu beschadigd te raken. Maar wat heeft hier nog meer bij geholpen? Lees hieronder verder.

Disclaimer: De aanpak is voor iedereen uniek en ‘one size fits nobody’, dus kijk vooral wat bij jou past in samenwerking met een bekwame gezondheidsprofessional of neem zelf deel aan de RESET.

1.    Stilzitten met je ogen dicht

Een eeuwenoude manier voor meer zelfbeheersing is vipassana meditatie. Vipassana betekent dat je de dingen ziet zoals ze echt zijn. Het is één van India’s oudste meditatie technieken en werd meer dan 2.500 jaar geleden in India onderwezen als een remedie tegen universele problemen. Het maakt je een bekwame schilder van je eigen schilderij. In onderstaande video ontdek je meer over vipassana meditatie.

Voeg video toe: https://www.youtube.com/watch?v=mr-CL8z32Jo&ab_channel=SpiraledBeing

Lees hier meer over de kunst van het leven >>

Wil je zelf ontdekken wat vipassana voor jou kan betekenen? Zelf heb ik meegedaan met een vipassana retraite waarbij je 7 dagen lang de techniek beoefent, in volledige stilte, een aanrader.

2.    Omega 3

Omega 3 is de olie die de hersenen smeert. De hersenen bestaan voor 2/3e uit vetzuren. Het zijn de basisbestanddelen van het membraan, het omhulsel, van de zenuwcellen. Via dit membraan vindt alle communicatie plaats tussen alle zenuwcellen in alle gebieden van de hersenen en van het lichaam. 

Je brein heeft dezelfde vetzuursamenstelling als dat van een vis.

Meervoudige onverzadigde omega 3-vetzuren zorgen ervoor dat het omhulsel van de hersencellen zachter en soepeler is – en van de communicatie ertussen stabieler. Voeding arm aan omega 3-vetzuren vermindert zelfs het ervaren van plezier. Eskimo’s consumeren tot wel 16 gram visolie per dag. Op de lange termijn verhoogt omega 3 de productie van neurotransmitters in het emotionele brein, waardoor de energie toeneemt en de stemming verbeterd. 

Volgens deze studie kan omega 3 ook helpen om minder impulsief te zijn, het brein beter te laten herstellen van de gemaakte schade aan de hersencellen, waardoor het leidt tot meer zelfbeheersing bij Peter.

Hoe je meer zelfbeheersing overhoudt.

3.    Omgeving

Tot op zekere hoogte kan je jezelf beheersen. Beheersing kun je vergelijken met wilskracht, je hebt er een bepaalde hoeveelheid van per dag. Daarna is de tank leeg en kan je jezelf minder goed beheersen tegen de verleidingen van het leven. Bijvoorbeeld die vrouw waarbij je aantrekkingskracht voelt, of de bakker met heerlijk gebak. 

Bovenstaande stappen (1 en 2) zorgen ervoor dat de tank van zelfbeheersing groter wordt. Meditatie vergroot namelijk de afstand tussen het mensbrein en het oerbrein, waardoor je minder reactief vanuit je instincten op een bepaalde situatie reageert en meer proactief vanuit je mensbrein. En omega 3 zorgt voor een verbeterde werking van je brein.

Deze laatste stap (3. Omgeving) zorgt ervoor dat er minder zelfbeheersing weglekt uit de tank. Waardoor je niet meer aan het dweilen bent met de kraan open. We kunnen namelijk onszelf tot op zekere hoogte beheersen tegen de verleidingen van het moderne leven. Op het moment dat je je omgeving verandert zorg je ervoor dat je ‘zelfbeheersingstank’ minder snel leegloopt. Zie onderstaande figuur.

Het is onmogelijk om steeds weer de wilskracht op te brengen om ongezonde verleidingen te weerstaan; je kunt je dagelijkse portie wilskracht beter ergens anders aan besteden. Laten we daarom kijken naar wat je kunt doen om je omgeving te optimaliseren, zodat je geprikkeld wordt om betere keuzes te maken. 

Dat is uiteindelijk het geheim van zelfbeheersing. De mensen met de meeste zelfbeheersing zijn namelijk de mensen die dit het minst hoeven te gebruiken. Het is nu eenmaal gemakkelijker om jezelf te beheersen als je dat niet zo vaak hoeft te doen. Prikkel jezelf om gezond gedrag te vertonen en verwijder de prikkels die je uitlokken om ongezond gedrag te vertonen.

• Als je te veel op je telefoon zit, zet dan een tijdslimiet op de meest verslavende apps. 

• Als je je niet goed genoeg voelt, verwijder dan sociale media-apps van je smartphone

die deze gevoelens in stand houden. Schrijf op wat er vandaag wél goed ging.

• Als je het idee hebt dat je te veel aan het Netflixen bent, zeg je abonnement dan op.

• Als je te veel aan het snoepen bent, zorg dan dat je geen snoep in huis hebt. 

• Als je het idee hebt dat je geen werk verzet krijgt, leg dan je smartphone weg

in een laatje.

Ik wil je uitnodigen om je omgeving beter in te richten. Hierdoor maak je vanzelf betere keuzes die jou leiden naar een leven met meer energie. Kijk eens kritisch naar alle ruimtes waarin je regelmatig komt, zowel in huis als op je werk, en vraag je af hoe je deze beter in kunt richten, zodat je minder geprikkeld wordt om ongezonde keuzes te maken en meer geprikkeld wordt om gezonde keuzes te maken. Zet bij- voorbeeld in plaats van koekjes op het aanrecht, de fruitschaal in het zicht.

TIP: Benadruk de voordelen van het vermijden van ongezond gedrag. Wat is het voordeel als je nu geen sigaret opsteekt? Misschien bereik je daardoor eerder de financiële vrijheid om te doen wat je echt wilt, word je minder vaak verkouden en blijf je langer gezond.

Deze simpele veranderingen helpen je enorm op weg om jezelf beter te beheersen.

Kortom

De symptomen waarmee Peter kwam zijn een logisch gevolg van het vele alcoholgebruik en een overbelaste lever. Het veranderen van de omgeving, vaker stilzitten met je ogen gesloten en omega 3 helpt hem om zichzelf beter te beheersen. Ook hebben we verschillende oefeningen gedaan om meer verbinding te maken met het hart.

En nu?

Ben je zelf als leidinggevende man toe aan een RESET? Start met de PRESET. Zo heb je nu voor slechts 100,- (ex. Btw) volledig inzicht in je eigen IK-BV met een persoonlijk dashboard met daarop de belangrijkste biomarkers. Voor de bloedtesten alleen al ben je normaalgesproken al gauw 250,- voor kwijt, terwijl je er bij mij ook nog een intake bij krijgt. Zo zie ik gelijk of ik je wel of niet kan helpen met de RESET en hoe hoog de noodzaak is om er wat aan te veranderen. 

Direct naar de PRESET scan >>>

Alle KPI’s in het groen? Geen zorgen, dan krijg je je geld terug 😉

.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.