Perifere klokken (orgaanklokken): waarom een verstoring hiervan kan leiden tot ’s nachts wakker worden

verstoring orgaanklokken
Naast de centrale klok in de hersenen (de suprachiasmatische nucleus ook wel de SCN genoemd), bevinden zich in het lichaam perifere klokken. Deze  perifere klokken  bevinden zich in vrijwel alle organen zoals hart,..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Naast de centrale klok in de hersenen (de suprachiasmatische nucleus ook wel de SCN genoemd), bevinden zich in het lichaam perifere klokken. Deze perifere klokken bevinden zich in vrijwel alle organen zoals hart, lever en nieren.

Wat zijn perifere klokken?

De verschillende organen zijn op bepaalde momenten actief. Wanneer het orgaan actief is, is het bezig met een grote schoonmaak. Op dit moment vraagt het orgaan erg veel energie om zichzelf te reguleren. Vervolgens keert het orgaan weer terug in homeostase (natuurlijk evenwicht, in balans) en is het orgaan klaar voor een nieuwe dag.1

Slaap is nodig voor een reboot van je lijf

Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur ’s nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur ’s avonds en 1 uur ’s nachts. In andere woorden, tussen 23 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.

Als we niet in staat zijn om een goede slaap te krijgen zijn we hierdoor niet in staat om alle gifstoffen die gedurende de dag zijn opgehoopt af te voeren.

Orgaanklok, Chinese geneeskunde. Geraadpleegd van: https://www.nirvananaturopathics.com/blog/traditional-chinese-organ-body-clock

’s nachts wakker worden door een overbelaste lever

Daarnaast wil je lichaam je iets vertellen als je tussen 1 en 3 uur ’s nachts wakker wordt. Dat kan een teken zijn dat je lever overbelast is. Je lever is te veel aan het ontsteken wat vervolgens een stressreactie veroorzaakt, waardoor je wakker wordt. Dit kan komen door het te eten van te veel geraffineerde koolhydraten tot het drinken van te veel alcohol.

Perifere klokken optimaliseren

De werking van de perifere klokken kun je optimaliseren door de timing van het sporten tot het eten van je maaltijden. Op het moment dat je laat op de avond gaat eten of sporten (tot twee uur voor het slapengaan) breng je de perifere klok uit balans. En dit verstoort op zijn beurt de centrale klok in de SCN. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je eet en hoe je eet, maar ook wanneer je eet.

Kortom

Naast je interne klok heb je ook verschillende perifere klokken in het lichaam. Door de timing van het sporten en het eten te optimaliseren stimuleer je een goede werking van de perifere klokken.

En nu?

Eet niets meer twee uur voor het slapengaan en vermijd sporten onder hoge intensiteit twee uur voor het slapengaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer:

Het is lente: symboliek
Seizoenen

Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

virussen als ziekteverwekker?
Nieuwe Geneeskunde

Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

Kanker: de kernoorzaak
Nieuwe Geneeskunde

Een andere manier van kijken naar kanker

In 2020 stierven er 168.678 personen in Nederland (aldus volksgezondheid.info). Hiervan stierven 47.046 personen (28%) aan kanker en goedaardige tumoren en 36.579 personen (22%) aan hart- en vaatziekten. Het lijkt met de tijd alsmaar meer te worden en misschien ken je in je omgeving ook steeds meer mensen die kanker als diagnose krijgen. Hoe kan dit? En is kanker werkelijk iets dat tegen ons werkt, of is het juist iets dat voor ons werkt? In deze blog ontdek je een andere kijk op kanker en dan met name longkanker (10.070 sterfgevallen in 2020). Disclaimer: Dit is geen vervanging van medisch advies, maar bedoeld ter inspiratie om je een ander kijk te bieden op kanker in plaats van het mainstream medische narratief.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check