Perifere klokken (orgaanklokken): waarom een verstoring hiervan kan leiden tot ’s nachts wakker worden

verstoring orgaanklokken
Naast de centrale klok in de hersenen (de suprachiasmatische nucleus ook wel de SCN genoemd), bevinden zich in het lichaam perifere klokken. Deze  perifere klokken  bevinden zich in vrijwel alle organen zoals hart,..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Naast de centrale klok in de hersenen (de suprachiasmatische nucleus ook wel de SCN genoemd), bevinden zich in het lichaam perifere klokken. Deze perifere klokken bevinden zich in vrijwel alle organen zoals hart, lever en nieren.

Wat zijn perifere klokken?

De verschillende organen zijn op bepaalde momenten actief. Wanneer het orgaan actief is, is het bezig met een grote schoonmaak. Op dit moment vraagt het orgaan erg veel energie om zichzelf te reguleren. Vervolgens keert het orgaan weer terug in homeostase (natuurlijk evenwicht, in balans) en is het orgaan klaar voor een nieuwe dag.1

Slaap is nodig voor een reboot van je lijf

Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur ’s nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur ’s avonds en 1 uur ’s nachts. In andere woorden, tussen 23 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.

Als we niet in staat zijn om een goede slaap te krijgen zijn we hierdoor niet in staat om alle gifstoffen die gedurende de dag zijn opgehoopt af te voeren.

Orgaanklok, Chinese geneeskunde. Geraadpleegd van: https://www.nirvananaturopathics.com/blog/traditional-chinese-organ-body-clock

’s nachts wakker worden door een overbelaste lever

Daarnaast wil je lichaam je iets vertellen als je tussen 1 en 3 uur ’s nachts wakker wordt. Dat kan een teken zijn dat je lever overbelast is. Je lever is te veel aan het ontsteken wat vervolgens een stressreactie veroorzaakt, waardoor je wakker wordt. Dit kan komen door het te eten van te veel geraffineerde koolhydraten tot het drinken van te veel alcohol.

Perifere klokken optimaliseren

De werking van de perifere klokken kun je optimaliseren door de timing van het sporten tot het eten van je maaltijden. Op het moment dat je laat op de avond gaat eten of sporten (tot twee uur voor het slapengaan) breng je de perifere klok uit balans. En dit verstoort op zijn beurt de centrale klok in de SCN. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je eet en hoe je eet, maar ook wanneer je eet.

Kortom

Naast je interne klok heb je ook verschillende perifere klokken in het lichaam. Door de timing van het sporten en het eten te optimaliseren stimuleer je een goede werking van de perifere klokken.

En nu?

Eet niets meer twee uur voor het slapengaan en vermijd sporten onder hoge intensiteit twee uur voor het slapengaan.

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

ANTI-winterdip
Sleep: Reboot je Brein

Ook zo vermoeid tijdens de winter? Tackel je winterdip met deze gemakkelijke stappen

In dit artikel lees je wat je kunt doen om een winterdip, -depressie of -blues te voorkomen of de symptomen te verlichten. Je bent niet de enige die zich vermoeid voelt of neerslachtige gevoelens ervaart tijdens deze donkere maanden. Daarom ontdek je in deze blog hoe je weer meer grip op je energieniveau krijgt gedurende de winter.

Ontdek je missie
Het geheime element van RESET

Wat is mijn missie in dit leven? Krijg meer helderheid over je missie met 5 vragen

Je kunt nog zoveel veerkracht ontwikkelen, maar je kunt niet met verandering omgaan als er geen onveranderlijke kern in je zit. De sleutel tot het vermogen om te veranderen is een onveranderlijk besef van wie je bent, waar je voor staat en wat je waardeert. Een missie helpt je om met de veranderingen mee te stromen. Het voorkomt dat je in deze alsmaar sneller veranderende wereld in een burn-out belandt. Veel zogenaamde mentale en emotionele ziekten zijn in feite symptomen van een onderliggend gevoel van zinloosheid of leegte. Logotherapie elimineert die leegte door je te helpen je unieke betekenis en je levensmissie te ontdekken. Hoe je dit kunt doen, ontdek je in deze blog

Het geheime element van RESET

Het hart: de sleutel tot onze grootste superkrachten (2/3)

Op het moment dat we leren hoe we hart en brein kunnen laten samenwerken, krijgen we de sleutel in handen om onze grootste superkrachten aan te spreken! Wat ik daarmee precies bedoel, ontdek je in deze blog.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check