arrow_drop_up arrow_drop_down
Perifere klokken (orgaanklokken): waarom een verstoring hiervan kan leiden tot 's nachts wakker worden
26 april 2021 

Perifere klokken (orgaanklokken): waarom een verstoring hiervan kan leiden tot 's nachts wakker worden

Naast de centrale klok in de hersenen (de suprachiasmatische nucleus ook wel de SCN genoemd), bevinden zich in het lichaam perifere klokken. Deze perifere klokken bevinden zich in vrijwel alle organen zoals hart, lever en nieren.

Wat zijn perifere klokken?

De verschillende organen zijn op bepaalde momenten actief. Wanneer het orgaan actief is, is het bezig met een grote schoonmaak. Op dit moment vraagt het orgaan erg veel energie om zichzelf te reguleren. Vervolgens keert het orgaan weer terug in homeostase (natuurlijk evenwicht, in balans) en is het orgaan klaar voor een nieuwe dag.1

Slaap is nodig voor een reboot van je lijf

Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur ’s nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur ’s avonds en 1 uur ’s nachts. In andere woorden, tussen 23 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.

Als we niet in staat zijn om een goede slaap te krijgen zijn we hierdoor niet in staat om alle gifstoffen die gedurende de dag zijn opgehoopt af te voeren.

Orgaanklok, Chinese geneeskunde. Geraadpleegd van: https://www.nirvananaturopathics.com/blog/traditional-chinese-organ-body-clock

’s nachts wakker worden door een overbelaste lever

Daarnaast wil je lichaam je iets vertellen als je tussen 1 en 3 uur ’s nachts wakker wordt. Dat kan een teken zijn dat je lever overbelast is. Je lever is te veel aan het ontsteken wat vervolgens een stressreactie veroorzaakt, waardoor je wakker wordt. Dit kan komen door het te eten van te veel geraffineerde koolhydraten tot het drinken van te veel alcohol.

Perifere klokken optimaliseren

De werking van de perifere klokken kun je optimaliseren door de timing van het sporten tot het eten van je maaltijden. Op het moment dat je laat op de avond gaat eten of sporten (tot twee uur voor het slapengaan) breng je de perifere klok uit balans. En dit verstoort op zijn beurt de centrale klok in de SCN. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je eet en hoe je eet, maar ook wanneer je eet.

Kortom

Naast je interne klok heb je ook verschillende perifere klokken in het lichaam. Door de timing van het sporten en het eten te optimaliseren stimuleer je een goede werking van de perifere klokken.

En nu?

Eet niets meer twee uur voor het slapengaan en vermijd sporten onder hoge intensiteit twee uur voor het slapengaan.

Over de schrijver
Mijn naam is Jeroen de Wit. Ik houd van de natuur en de natuur vormt een grote inspiratiebron voor mij. Sinds ik 4 jaar geleden geleden besefte dat dit leven een deadline heeft, ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Een ontdekkingsreis met de vraag: 'Welke factoren leiden tot gezondheid & geluk?'. Er kwamen verschillende gezondheidsprofessionals op mijn pad en tegelijkertijd stond ik ervan versteld hoe weinig we weten als het gaat om onze lichaam en mind. Daarom besloot ik de opgedane kennis te bundelen tot de 5 elementen van RE-SET. En dit platform op te zetten om de opgedane kennis en wijsheden nog meer te verspreiden. Daarnaast organiseer ik retreats, seminars en ben ik momenteel een aantal online trainingen aan het ontwikkelen.
Reactie plaatsen