Dit is waarom stress je minder avontuurlijk maakt

Zoals je in dit artikel al las heeft stress invloed op je emoties, gedrag en denkwijze. Daarnaast heeft het ook invloed op de mate waarin je naar avontuur en het onbekende verlangt. Want op het moment dat je in stress..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Zoals je in dit artikel al las heeft stress invloed op je emoties, gedrag en denkwijze. Daarnaast heeft het ook invloed op de mate waarin je naar avontuur en het onbekende verlangt. Want op het moment dat je in stress leeft, verlang je dan naar het onbekende? Waarschijnlijk niet, toch?

Voorbeeld: Een hert op een verlaten snelweg

Beeld je eens een hert in die over een verlaten weg loopt. Ze hoort een zware vruchtwagen die van een verre afstand steeds dichterbij komt. Een vrachtwagen volgeladen met boomstammen, wel drie trailers lang. Ze voelt de grond onder haar hoeven trillen, ruikt de uitlaatgassen en verbrande olie van de vrachtwagen. Vervolgens wekt dit een stressreactie in het hert op. Besluit het hert dan niet om keihard weg te rennen van de vrachtwagen, diep de bossen in? Om te vluchten van het onbekende en haar kans op overleven te vergroten? Het onbekende is immers onbekend terrein voor het hert en kan vol met gevaar zitten.

Cortisol breekt de Hippocampus af

Wij Homo Sapiens hebben dit beschermingsmechanisme nog steeds in ons zitten. Daarnaast breekt chronische stress de hippocampus in de hersenen af. Op het moment dat je chronisch stress ervaart, is je cortisolniveau namelijk chronisch verhoogd. En deze verhoogde cortisolniveaus beginnen vervolgens de Hippocampus af te breken.1-2

De hippocampus is het gedeelte van het brein die herinneringen consolideert. Consolidatie is het proces waarin korte termijn herinneringen worden opgeslagen in het lange termijn geheugen. Daarnaast kan je door middel van de hippocampus allerlei herinneringen terughalen. In andere woorden, de hippocampus is het gedeelte wat bekend is bij het onbekende.3

Funfact: de hippocampus wordt ook wel een zeepaardje genoemd vanwege haar vorm. Je hebt er twee van en ze zitten aan beide kanten van je brein.

Doordat je je Hippocampus begint af te breken raak je niet meer bekend bij het onbekende. Ook al land er een UFO in je achtertuin vol met aliens, het maakt je niet uit. Je wilt de eerste aflevering van First dates vanavond toch echt niet missen, dat is immers bekend. Of als je wordt uitgenodigd voor een feestje, neem je je eigen bakje eten mee omdat je bang bent dat je die avond te veel koolhydraten binnenkrijgt. Je rent keihard weg voor het onbekende.

De Hippocampus VS het verlangen naar avontuur

Een interessant onderzoek naar de invloed van de hippocampus op het verlangen naar avontuur en het onbekende is gedaan onder ratten. Wetenschappers leerden de ratten hoe ze door een doolhof konden lopen. Vervolgens bestraalden ze de hippocampus aan beide kanten, waardoor de hippocampus niet meer naar behoren werkte.Daarna plaatsten ze de ratten weer terug in het doolhof. Het opvallende was dat de ratten alleen in bekende delen van het doolhof bleven en ze de delen van het doolhof die onbekend voor hen waren vermeden ze. Ze bleven letterlijk in het bekende hangen.

Kortom

Chronische stress begint de neuronen in de hippocampus af te breken, waardoor je niet langer verlangt naar het onbekende. Je wilt het liefste in het bekende blijven hangen. Op het moment dat je je mechanisme sloopt die verlangt naar avontuur, die verlangt naar het onbekende, heb je geen mechanisme meer om talloze mogelijkheden te zien. En richt je al je aandacht op het slechtste wat je kan overkomen, waardoor dat uiteindelijk ook werkelijkheid zal gaan worden.

Het goede nieuws is dat de hippocampus zich van nature in 6 tot 12 maanden volledig herstelt.5 Dit kun je doen door de verslaving aan negatieve emoties te doorbreken en te overstijgen, zodat de Hippocampus zich van nature volledig herstelt. Ineens verlang je intens naar avontuur en het onbekende. En zeg je van: Kom maar op!

Hoe doe ik dat?

In dit artikel staat een krachtige oefening die je helpt om de verslaving aan negatieve emoties te doorbreken.

Literatuur

  1. de Quervain et al., Stress and glucocorticoids impair retrieval of long-term spatial memory. Nature, 394, 787-790 (1998)
  2. Oei, N.Y.L.; Elzinga, B.M.; Wolf, O.T.; de Ruiter, M.B.; Damoiseaux, J.S.; Kuijer, J.P.A.; Veltman, D.J.; Scheltens, P.; Rombouts, S.A.R.B. (2007). “Glucocorticoids Decrease Hippocampal and Prefrontal Activation during Declarative Memory Retrieval in Young Men”. Brain Imaging and Behaviour. 1(1–2): 31–41. doi:10.1007/s11682-007-9003-2. PMC 2780685. PMID 19946603.
  3. Kuhlmann, S.; Piel, M.; Wolf, O.T. (2005). “Impaired Memory Retrieval after Psychosocial Stress in Healthy Young Men”. Journal of Neuroscience. 25(11): 2977–2982. doi:10.1523/jneurosci.5139-04.2005. PMC 6725125. PMID 15772357
  4. Morris, R., Garrud, P., Rawlins, J. et al. Place navigation impaired in rats with hippocampal lesions. Nature 297, 681–683 (1982). https://doi.org/10.1038/297681a0
  5. https://www.mdedge.com/psychiatry/article/62883/remember-hippocampus-you-can-protect-brains-regeneration-center

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

ANTI-winterdip
Sleep: Reboot je Brein

Ook zo vermoeid tijdens de winter? Tackel je winterdip met deze gemakkelijke stappen

In dit artikel lees je wat je kunt doen om een winterdip, -depressie of -blues te voorkomen of de symptomen te verlichten. Je bent niet de enige die zich vermoeid voelt of neerslachtige gevoelens ervaart tijdens deze donkere maanden. Daarom ontdek je in deze blog hoe je weer meer grip op je energieniveau krijgt gedurende de winter.

Ontdek je missie
Het geheime element van RESET

Wat is mijn missie in dit leven? Krijg meer helderheid over je missie met 5 vragen

Je kunt nog zoveel veerkracht ontwikkelen, maar je kunt niet met verandering omgaan als er geen onveranderlijke kern in je zit. De sleutel tot het vermogen om te veranderen is een onveranderlijk besef van wie je bent, waar je voor staat en wat je waardeert. Een missie helpt je om met de veranderingen mee te stromen. Het voorkomt dat je in deze alsmaar sneller veranderende wereld in een burn-out belandt. Veel zogenaamde mentale en emotionele ziekten zijn in feite symptomen van een onderliggend gevoel van zinloosheid of leegte. Logotherapie elimineert die leegte door je te helpen je unieke betekenis en je levensmissie te ontdekken. Hoe je dit kunt doen, ontdek je in deze blog

Het geheime element van RESET

Het hart: de sleutel tot onze grootste superkrachten (2/3)

Op het moment dat we leren hoe we hart en brein kunnen laten samenwerken, krijgen we de sleutel in handen om onze grootste superkrachten aan te spreken! Wat ik daarmee precies bedoel, ontdek je in deze blog.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check