Verslaafd aan de emoties van pijn en lijden? Deze oefening helpt je er vanaf te komen

Negatieve gedachtes
Kunnen we verslaafd zijn aan emoties? Dr. Joe Dispenza vergelijkt emotionele verslavingen, zoals lijden en strijden, ook wel met verslavingen aan alcohol, nicotine en drugs. Mensen blijven op een onbewust niveau..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kunnen we verslaafd zijn aan emoties? Dr. Joe Dispenza vergelijkt emotionele verslavingen, zoals lijden en strijden, ook wel met verslavingen aan alcohol, nicotine en drugs. Mensen blijven op een onbewust niveau liever lijden dan dat ze zich gelukkig voelen. Het enige verschil is dat deze verslavingen worden gecreëerd door onze interne emotionele staat in plaats van externe stoffen. Maar hoe zit dit precies? En hoe kom je van de emotionele verslaving af?

‘Battered wife syndrom’

Dit is de reden waarom je misschien enorm van horrorfilms houdt en waar het zogenaamde battered wife syndrom vandaan komt. Hierbij is een vrouw in een relatie niet in staat om zelfstandig uit een gewelddadige relatie te stappen. En wanneer ze dat uiteindelijk doet – met behulp van de politie – vindt ze in een mum van tijd weer een nieuwe man die misschien nog wel gewelddadiger is dan de vorige. Alsof ze onbewust de pijn wil ervaren. Het feit is dat het daadwerkelijk zo is. Maar waarom?

Waarom emoties verslavend kunnen zijn

Op het momenten dat we veel negatieve gedachten hebben of lijden van de emoties van stress, wekken deze gedachten een cocktail aan chemicaliën op. Deze cocktail circuleert aan chemicaliën circuleert vervolgens door ons lichaam en laat ons gelijkwaardig voelen zoals we net dachten.

Vervolgens brengen deze chemicaliën van stress het lichaam uit balans (het homeostatisch evenwicht) en na verloop van tijd past het lichaam zich aan, aan deze nieuwe balans.

Het lichaam zal er nu alles doen om in dit nieuwe evenwicht te blijven hangen, terwijl dit niet heel erg gezond voor je lichaam en liefdevol voor jezelf is.

Net zoals nicotine, alcohol of drugs is de emotionele cocktail van stress daarom erg verslavend, wanneer je deze regelmatig drinkt over een langere periode.

Kunnen positieve emoties ook verslavend zijn?

Als je een positieve gedachte hebt, creëert dit een positieve emotie, zoals vreugde, geluk, liefde, voldoening, etc. Hierbij is het niet zo gewoonlijk dat mensen hieraan verslaafd raken. Alhoewel sommige fitness junkies misschien erg verslaafd zijn aan de na-effecten van zware lichamelijke activiteit. Op dat moment komen er allerlei feel-good hormonen vrij, zoals serotonine, welke je humeur enorm verbeteren.

Veel mensen gebruiken sporten als pijnstiller om even al hun problemen te vergeten. Het is alleen de vraag of dit gedrag je daadwerkelijk verder helpt en je problemen op gaat lossen.

Emoties verrijken ons leven

Er is niets mis met negatieve emoties, zoals frustratie, boosheid, angst, woede, ongeduld, oordelen, of depressiviteit zo nu en dan. We zijn mensen en uiteindelijk maken deze emoties deel uit van de menselijke ervaring die we op deze planeet hebben. Het verrijkt ons en leert iets over onszelf en anderen. De sleutel is om de emoties op een goede manier te verwerken en ons zo te verlossen van de chemische cocktail die deze emoties ons geven. Voordat we aan deze emotionele cocktail verslaafd raken.

Kortom

Omdat gedachtes verschillende gevoelens in het lichaam genereren, is het zaak om de negatieve gedachtes te pakken en te veranderen voordat het allerlei stresshormonen genereert in het lichaam. Yep, je moet snel zijn, maar oefening baart kunst, dus wees geduldig. Wetende dat dit zich snel zal ontwikkelen tot een nieuwe gezonde gewoonte, en je verslaving aan lijden en strijden zal verdwijnen. Onderstaande oefening kan je hierbij op weg helpen.

RESET-moment: Emotionele Rehab

Onderstaande oefening helpt je om de emotionele verslaving te doorbreken. Het is een erg simpele oefening, maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. Geef het voldoende tijd en wees consistent in het doen van de oefening:

  1. Accepteer dat je een emotionele verslaving hebt.
  2. Neem de definitieve beslissing om de verslaving voor altijd te doorbreken, om jezelf te bevrijden van deze emotionele verslaving. Zodat je weer in een gezonde & natuurlijke staat van zijn terechtkomt.
  3. Observeer elke gedachte, elke emotie. Op het moment dat je jezelf betrapt op een negatieve gedachte (die de basis vormt voor de emotionele verslaving die je hebt), zeg dan in gedachten STOP. En vervang de gedachte door een tegenovergestelde positieve gedachte. Analyseer niet, twijfel niet of het zal werken maar Just F*cking Do It.
  4. Blijf het positieve resultaat voor ogen houden. Het is normaal dat het ongemakkelijk voelt, zoals je eerder al las. Geef niet toe aan de stemmetjes in je hoofd, die niets anders willen dan deze onzin te stoppen en terug te gaan naar je vertrouwde gedrag, wat tenslotte bekend voelt.
  5. Blijf dagen, weken of maanden doorgaan om deze oude gewoontes te doorbreken en nieuwe synaptische verbindingen in je hersenen te creëren (oude gedachtes weg, nieuwe gedachtes erin). Houdt vol. Het is het resultaat meer dan waard.
  6. Als de verslaving is doorbroken, blijf waakzaam en zelf observerend. Word je snel bewust van nieuwe negatieve gedachten en emotionele patronen, voordat ze een nieuwe verslaving vormen.

Funfact: Woede en negativiteit zijn ook enorm verslavend, meestal geuit als pessimisme, oordeel en kritiek. Ken je iemand die constante kritiek op alles en iedereen om zich heen uit? Wees liefdevol, grote kans dat ze onbewust verslaafd zijn geraakt aan de emotionele cocktail van stresshormonen.

Meer weten?

Heb je hierbij hulp nodig of wil je meer de diepte ingaan?

Doe dan nu de energielek-check (3 min.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer:

Het is lente: symboliek
Seizoenen

Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

virussen als ziekteverwekker?
Nieuwe Geneeskunde

Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

Kanker: de kernoorzaak
Nieuwe Geneeskunde

Een andere manier van kijken naar kanker

In 2020 stierven er 168.678 personen in Nederland (aldus volksgezondheid.info). Hiervan stierven 47.046 personen (28%) aan kanker en goedaardige tumoren en 36.579 personen (22%) aan hart- en vaatziekten. Het lijkt met de tijd alsmaar meer te worden en misschien ken je in je omgeving ook steeds meer mensen die kanker als diagnose krijgen. Hoe kan dit? En is kanker werkelijk iets dat tegen ons werkt, of is het juist iets dat voor ons werkt? In deze blog ontdek je een andere kijk op kanker en dan met name longkanker (10.070 sterfgevallen in 2020). Disclaimer: Dit is geen vervanging van medisch advies, maar bedoeld ter inspiratie om je een ander kijk te bieden op kanker in plaats van het mainstream medische narratief.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check