Verslaafd aan de emoties van pijn en lijden? Deze oefening helpt je er vanaf te komen

Negatieve gedachtes
Kunnen we verslaafd zijn aan emoties? Dr. Joe Dispenza vergelijkt emotionele verslavingen, zoals lijden en strijden, ook wel met verslavingen aan alcohol, nicotine en drugs. Mensen blijven op een onbewust niveau..
Deel deze post:

Kunnen we verslaafd zijn aan emoties? Dr. Joe Dispenza vergelijkt emotionele verslavingen, zoals lijden en strijden, ook wel met verslavingen aan alcohol, nicotine en drugs. Mensen blijven op een onbewust niveau liever lijden dan dat ze zich gelukkig voelen. Het enige verschil is dat deze verslavingen worden gecreëerd door onze interne emotionele staat in plaats van externe stoffen. Maar hoe zit dit precies? En hoe kom je van de emotionele verslaving af?

‘Battered wife syndrom’

Dit is de reden waarom je misschien enorm van horrorfilms houdt en waar het zogenaamde battered wife syndrom vandaan komt. Hierbij is een vrouw in een relatie niet in staat om zelfstandig uit een gewelddadige relatie te stappen. En wanneer ze dat uiteindelijk doet – met behulp van de politie – vindt ze in een mum van tijd weer een nieuwe man die misschien nog wel gewelddadiger is dan de vorige. Alsof ze onbewust de pijn wil ervaren. Het feit is dat het daadwerkelijk zo is. Maar waarom?

Waarom emoties verslavend kunnen zijn

Op het momenten dat we veel negatieve gedachten hebben of lijden van de emoties van stress, wekken deze gedachten een cocktail aan chemicaliën op. Deze cocktail circuleert aan chemicaliën circuleert vervolgens door ons lichaam en laat ons gelijkwaardig voelen zoals we net dachten.

Vervolgens brengen deze chemicaliën van stress het lichaam uit balans (het homeostatisch evenwicht) en na verloop van tijd past het lichaam zich aan, aan deze nieuwe balans.

Het lichaam zal er nu alles doen om in dit nieuwe evenwicht te blijven hangen, terwijl dit niet heel erg gezond voor je lichaam en liefdevol voor jezelf is.

Net zoals nicotine, alcohol of drugs is de emotionele cocktail van stress daarom erg verslavend, wanneer je deze regelmatig drinkt over een langere periode.

Kunnen positieve emoties ook verslavend zijn?

Als je een positieve gedachte hebt, creëert dit een positieve emotie, zoals vreugde, geluk, liefde, voldoening, etc. Hierbij is het niet zo gewoonlijk dat mensen hieraan verslaafd raken. Alhoewel sommige fitness junkies misschien erg verslaafd zijn aan de na-effecten van zware lichamelijke activiteit. Op dat moment komen er allerlei feel-good hormonen vrij, zoals serotonine, welke je humeur enorm verbeteren.

Veel mensen gebruiken sporten als pijnstiller om even al hun problemen te vergeten. Het is alleen de vraag of dit gedrag je daadwerkelijk verder helpt en je problemen op gaat lossen.

Emoties verrijken ons leven

Er is niets mis met negatieve emoties, zoals frustratie, boosheid, angst, woede, ongeduld, oordelen, of depressiviteit zo nu en dan. We zijn mensen en uiteindelijk maken deze emoties deel uit van de menselijke ervaring die we op deze planeet hebben. Het verrijkt ons en leert iets over onszelf en anderen. De sleutel is om de emoties op een goede manier te verwerken en ons zo te verlossen van de chemische cocktail die deze emoties ons geven. Voordat we aan deze emotionele cocktail verslaafd raken.

Kortom

Omdat gedachtes verschillende gevoelens in het lichaam genereren, is het zaak om de negatieve gedachtes te pakken en te veranderen voordat het allerlei stresshormonen genereert in het lichaam. Yep, je moet snel zijn, maar oefening baart kunst, dus wees geduldig. Wetende dat dit zich snel zal ontwikkelen tot een nieuwe gezonde gewoonte, en je verslaving aan lijden en strijden zal verdwijnen. Onderstaande oefening kan je hierbij op weg helpen.

RESET-moment: Emotionele Rehab

Onderstaande oefening helpt je om de emotionele verslaving te doorbreken. Het is een erg simpele oefening, maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. Geef het voldoende tijd en wees consistent in het doen van de oefening:

  1. Accepteer dat je een emotionele verslaving hebt.
  2. Neem de definitieve beslissing om de verslaving voor altijd te doorbreken, om jezelf te bevrijden van deze emotionele verslaving. Zodat je weer in een gezonde & natuurlijke staat van zijn terechtkomt.
  3. Observeer elke gedachte, elke emotie. Op het moment dat je jezelf betrapt op een negatieve gedachte (die de basis vormt voor de emotionele verslaving die je hebt), zeg dan in gedachten STOP. En vervang de gedachte door een tegenovergestelde positieve gedachte. Analyseer niet, twijfel niet of het zal werken maar Just F*cking Do It.
  4. Blijf het positieve resultaat voor ogen houden. Het is normaal dat het ongemakkelijk voelt, zoals je eerder al las. Geef niet toe aan de stemmetjes in je hoofd, die niets anders willen dan deze onzin te stoppen en terug te gaan naar je vertrouwde gedrag, wat tenslotte bekend voelt.
  5. Blijf dagen, weken of maanden doorgaan om deze oude gewoontes te doorbreken en nieuwe synaptische verbindingen in je hersenen te creëren (oude gedachtes weg, nieuwe gedachtes erin). Houdt vol. Het is het resultaat meer dan waard.
  6. Als de verslaving is doorbroken, blijf waakzaam en zelf observerend. Word je snel bewust van nieuwe negatieve gedachten en emotionele patronen, voordat ze een nieuwe verslaving vormen.

Funfact: Woede en negativiteit zijn ook enorm verslavend, meestal geuit als pessimisme, oordeel en kritiek. Ken je iemand die constante kritiek op alles en iedereen om zich heen uit? Wees liefdevol, grote kans dat ze onbewust verslaafd zijn geraakt aan de emotionele cocktail van stresshormonen.

Meer weten?

Heb je hierbij hulp nodig of wil je meer de diepte ingaan?

Doe dan nu de energielek-check (3 min.)

.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.