Het hart: ontstaan en opwekken van spontane intuïtie & veerkracht (3/3)

Hoe kan je in ieder moment een persoonlijk kompas inzetten wanneer je voor belangrijke keuzes staat? Hoe kan je je veerkracht verhogen in uitdagende periodes? Dat ontdek je in deze blog.
Deel deze post:

Deze blog is onderdeel van een blogreeks. Klik hier om de 1e blog te lezen uit deze blogreeks.

Hartwijsheid: Gebruik het vooral voor jezelf

Hoewel je de hartintelligentie voor jou als individu kunt gebruiken, wil dit niet zeggen dat hij ook voor anderen geldt. De mensen in je omgeving hebben ieder hun eigen hartwijsheid. Als je een impactvolle beslissing voor een ander wilt nemen, kun je nooit voor de volle 100% zeker weten of dat de juiste beslissing voor de persoon in kwestie is. Je weet immers niet wat de complete geschiedenis is van de persoon en wat het beste voor hem of haar zal werken.

Hartcoherentie creëren

In onderstaand RESET-moment krijg je toegang tot de intelligentie van het hart door hartcoherentie te creëren. De oefening kun je op ieder moment inzetten als persoonlijk kompas. Je kunt dit het best toepassen onder begeleiding van een ervaren beoefenaar.

person holding compass facing towards green pine trees
Het hart: Jouw persoonlijke kompas

RESET-moment: Persoonlijk kompas

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je hartcoherentie kunt creëren. In de stappen 1 t/m 3 wek je hartcoherentie op, om vervolgens in stap 4 en 5 toegang te krijgen tot de intelligentie van je hart.

Stap 1: Focus je aandacht op het hart
Ga met je aandacht van het hoofd naar het hart, door je linkerhand op het hart te plaatsen. Hierdoor word je je bewust van je innerlijke wereld en ben je niet langer bezig met de wereld om je heen.

Stap 2: Vertraag je ademhaling
Vertraag de ademhaling tot ongeveer vijf seconden in en uit. Hiermee geef je je lichaam een signaaltje dat je in een veilige omgeving bent en activeer je de parasympathicus, de rustmodus van het lichaam. Hierdoor versterk je het effect van de oefening.

Stap 3: Verander je staat van zijn
Voel vervolgens dat je oprecht om anderen geeft. Voel waardering, dankbaarheid of compassie met alles en iedereen. Ervaar deze gevoelens zo intens en oprecht mogelijk. Onderzoek laat zien dat de eerdergenoemde drie woorden de communicatie tussen hart en brein versterken tot 0,1 Hz en er hartcoherentie ontstaat.1

Stap 4: Stel je hart een vraag
De vorige drie stappen creëerden harmonie tussen je hersenen en hart, waardoor je toegang hebt tot je hartintelligentie. Terwijl je blijft ademen en je aandacht blijft richten op je hart, kun je je vraag stellen. Dit werkt het beste als je vraag kort en krachtig is. Je hart hoeft niet eerst je hele levensverhaal te weten, want dat kent het al. Stel de vraag in stilte in één eenvoudige zin. Laat je hart antwoorden op een manier die bij jou past. Dat kan bijvoorbeeld in gedachtes zijn of in gevoelens.

Stap 5: Luister naar een antwoord
Wees je ervan bewust hoe je lichaam voelt terwijl je de vraag bij stap vier stelt. Schrijf dit op. Misschien voel je warmte, tintelingen, oorsuizingen of misschien bepaalde emoties. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker deze stap zal zijn. Wanneer je min- der ervaring hebt met het luisteren naar je lichaam, is deze stap een kans om dit weer te ontwikkelen. Iedereen leert dit op zijn eigen en unieke manier. Het belangrijkste is dat je erachter komt wat voor jou het beste werkt. Wees je eigen wetenschapper. Het is belangrijk dat je naar je eigen lichaam luistert, zodat je ontdekt hoe het met jou communiceert en het de kans krijgt om gehoord te worden.

Herinnering: er bestaat geen goede of slechte manier waarop je je hartwijsheid kunt ontvangen. Je bent geboren met een unieke code waarmee je toegang kunt krijgen tot je hartwijsheid. Het geheim van de code is om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Een krachtige boost voor je immuunsysteem

Door deze oefening slechts driemaal per dag tien minuten te doen op vier opeenvolgende dagen, verhoog je het Immunoglobine A-niveau in je speeksel met wel 49,5%! Immunoglobine A is onderdeel van het immuunsysteem en een belangrijke indicator van je weerstand tegen ziekteverwekkers.2

Met andere woorden, regelmatig gevoelens opwekken van liefde, dankbaarheid, vreugde en compassie werkt sterker dan welk gezondheidsdrankje dan ook. En alles wat je ervoor hoefde te doen, was simpelweg voelen en ademhalen.

Natural forces within us are the true healers of... - StatusMind.com
Natural forces within us are the true healers of disease (dis-ease) – Hippocratus

Beter omgaan met uitdagende periodes

Deze bewezen methode kan je helpen om beter om te gaan met heftige periodes in je leven. Je kunt niet altijd de situatie en omstandigheden veranderen waarin je je bevindt, maar je kunt wel veranderen hoe je met de omstandigheden omgaat. Het hart kan je daarbij enorm veel kracht en wijsheid geven. Omdat het hart weet wat nu het beste voor je is, kun je iedere lastige situatie met vertrouwen tegemoet treden. Een vertrouwen dat er meestal niet is op het moment dat je te veel in je hoofd zit en je je hulpeloos, overweldigd, machteloos of verloren voelt.

Hoe meer je het doet, hoe meer effect je ervaart 

Steeds als je gebruikmaakt van je hartwijsheid, verstevig en versterk je de neurale verbindingen die de koppeling van hart en hersenen mogelijk maken. Hoe vaker je het doet, hoe sterker de neurale netwerken worden die je in staat stellen om steeds beter en sneller hartcoherentie op te roepen, op elk willekeurig moment.

Veerkracht

Naast dat het hart ons superkrachten geeft, zoals intuïtie, een sterk immuunsysteem en een superleervermogen, geeft een goede hart-breincommunicatie ons nog iets: veerkracht. Dankzij veerkracht kunnen we op een natuurlijke manier omgaan met grote veranderingen. Zowel met stressvolle als met positieve veranderingen. Bijvoorbeeld wanneer je beroemd wordt, promotie krijgt of een kind krijgt, heb je veerkracht nodig om er het beste van te maken.

Meer veerkracht = emotionele intelligentie omhoog

Meer veerkracht vermindert de stress en verhoogt de emotionele intelligentie. Net zoals veel andere dingen in het leven, is veerkracht een vaardigheid die je kunt trainen. Het laadt je emotionele, fysieke en psychische batterijen op, zodat je kracht hebt om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Ook veerkracht begint in het hart. Als je wilt weten hoe groot je veerkracht is, kun je de pieken en dalen van je hartritme meten met een hartfilmpje. Ook wel ecg genoemd: electrocardiogram.

Afbeelding 6.1 Pieken en dalen van hartritme op ecg

De afstand van de top van de ene piek, de zogenaamde R-golf, naar de top van de volgende is niet altijd gelijk. Deze verschilt per hartslag. Hier ligt dan ook de oorsprong van veerkracht in je leven. Hoe groter het verschil in afstand tussen twee hartslagen, hoe groter de veerkracht bij stress en veranderingen om je heen. Uiteindelijk meet je de variabiliteit tussen hartslagen en daarom wordt dit ook wel hartslagvariabiliteit (HRV) genoemd.3

Als kind hebben we een erg hoge HRV. Dit is logisch omdat we voortdurend vallen en op- staan wanneer we de wereld aan het ontdekken zijn. Denk daarbij aan het verbranden van je vingers aan een gloeiende plaat of die ene keer dat je je vingers in het stopcontact stak. Veerkracht stelt ons in staat om snel te reageren en hierdoor verhogen we onze kans op overleven. Met andere woorden, hoe hoger de HRV, hoe meer veerkracht.

Hoe hoger de hartslagvariabiliteit, hoe meer veerkracht.

Het is niet zo dat er tijdens stress en chaos geen coherentie bestaat tussen de hersenen en het hart. Het coherentieniveau is dan simpelweg erg laag. Met het vorige RESET-moment verhoog je het coherentieniveau. Hoe groter het coherentieniveau tussen ons hart en brein – ook wel hartcoherentie genoemd – hoe hoger de HRV en dus onze veerkracht.

TIP: Maak gebruik van de eerste drie stappen in het RESET-moment: Persoonlijk kompas, om je veerkracht te verhogen in uitdagende omstandigheden.

Ontdek je missie

Je kunt nog zoveel veerkracht ontwikkelen, maar je kunt niet met verandering omgaan als er geen onveranderlijke kern in je zit. De sleutel tot het vermogen om te veranderen is een onveranderlijk besef van wie je bent, waar je voor staat en wat je waardeert. Een missie helpt je om met de veranderingen mee te stromen. Het voorkomt dat je in deze alsmaar sneller veranderende wereld in een burn-out belandt. Veel zogenaamde mentale en emotionele ziekten zijn in feite symptomen van een onderliggend gevoel van zinloosheid of leegte. Logotherapie elimineert die leegte door je te helpen je unieke betekenis en je levensmissie te ontdekken.

Hierover lees je meer in deze blog >>>

‘Life is never made unbearable by circumstances, but only by lack of meaning and purpose.’

– Viktor Frankl

Deze blog is onderdeel van een blogreeks. Klik hier om de 1e blog te lezen uit deze reeks >>>

Literatuur

  1. McCraty, R. (2015). Science of the Heart – Exploring the Role of the Heart in Human Performance. Van Haren Publishing.
  2. Dispenza, J. (2019). Becoming Supernatural. Penguin Random House.
  3. The Math of HeartMath. (2014, 27 oktober). Heart Rate Variability. HeartMath Institute. https://www.heartmath.org/articles-of-the-heart/the-math-of-heartmath/heart-rate-variability/

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.