De belangrijke omega 3-vetzuren: Wat zijn de symptomen van een tekort en hoe kun je er genoeg van krijgen?
30 april 2021 
12 min. leestijd

De belangrijke omega 3-vetzuren: Wat zijn de symptomen van een tekort en hoe kun je er genoeg van krijgen?

Gedurende de evolutie maakte ons brein een enorme ontwikkeling door. De brainfoods uit vette wilde vis (omega 3-vetzuren, jodium, selenium en zink) speelden hierin een belangrijke rol.

Sinds de agrarische revolutie zijn we het land in getrokken en hebben we afscheid genomen van de zee. Hierdoor is de consumptie van zeevoedsel (omega 3-vetzuren) enorm gedaald. Tegelijkertijd is de consumptie van granen (omega 6-vetzuren) enorm gestegen. Met tot gevolg dat we te weinig omega 3-vetzuren binnenkrijgen en de balans tussen omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren zoek is.

Mede hierdoor is er sinds de agrarische revolutie eerder sprake geweest van een devolutie in plaats van een evolutie: ons brein is letterlijk ter grootte van een tennisbal gekrompen! [1]

Maar omega 3-vetzuren zitten toch ook in voeding afkomstig van het land? Waarom moeten deze afkomstig zijn uit de zee?

Er zijn verschillende soorten omega-3-vetzuren. Als we inzoomen op het brein en bekijken welke omega-3-vetzuren bijdragen aan de bouw van onze complexe hersenen, dan zijn dat de omega-3-vetzuren EPA en DHA. En niet ALA, die zich voornamelijk in planten bevindt.

Sommige onderzoekers zijn van mening dat ALA door het lichaam in EPA en DHA kan worden omgezet, maar dit proces verloopt niet efficiënt. Minder dan 0,5% van EPA en DHA wordt in ons lichaam gemaakt uit ALA. Ook blijkt dat ALA in ons lichaam voornamelijk wordt gebruikt als energiebron.

Dat deze omzetting niet efficiënt verloopt kunnen we vanuit evolutionair perspectief maar op één manier beredeneren: er is altijd voldoende EPA en DHA in onze voeding aanwezig geweest.[2] [3]

Wat zijn de voordelen van omega 3-vetzuren?

De moderne wetenschap laat steeds meer zien hoe belangrijk visvetzuren (omega 3-vetzuren: EPA en DHA) zijn. Zo zijn visvetzuren essentieel voor:

 • Een goede opname van voedingsstoffen en de ontgifting (celstofwisseling) [4],
 • Een goede werking van het immuunsysteem (ontstekingsregulatie) [5],
 • Een goede stemming (ontwikkeling van het brein) [6],
 • Een hoge stressbestendigheid (hormoongevoeligheid) [7]
 • Een mooiere huid en haar (UV-bescherming en hydratatie van binnenuit). [8]

Wat zijn de goedgekeurde Europese gezondheidsclaims van omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren hebben verschillende goedgekeurde Europese gezondheidsclaims. [9] Een gezondheidsclaim kan alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. Onderstaande claims zijn goedgekeurd:

 • ALA draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram.
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg.
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA samen.
 • EPA en DHA dragen bij tot een normale werking van het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA samen.

Wat gebeurt er als ik niet genoeg omega 3-vetzuren binnenkrijg? Hoe herken ik signalen van een tekort?

Een tekort aan omega 3-vetzuren kun je herkennen aan de volgende signalen van je lichaam [10]:

 • Vermoeidheid
 • Veel dorst en vaak moeten plassen
 • Droge huid
 • Slecht geheugen
 • Brainfog, concentratieproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Probleemgedrag
 • Depressie
 • Pijnklachten of kramp in de spieren en gewrichten
 • Ontstekingen
 • Problemen met zien
 • Verhoogde infectiegevoeligheid
 • Tromboseneiging
 • Hoge triglyceridenspiegel (cholesterol)
 • Hevige menstruele cyclus
 • Allergieën, zoals netelroos, astma en eczeem

Hoe weet ik of ik voldoende mariene vetzuren binnenkrijg?

Om erachter te komen of je voldoende mariene vetzuren binnenkrijgt, kun je je omega 3-status zelf eenvoudig thuis meten. Je kunt dit doen door middel van een vingerbloedpriktest. Deze kun je bijvoorbeeld hier bestellen. Vervolgens kan je de test opsturen naar een onafhankelijk laboratorium. Binnen drie weken zijn de resultaten bekend, welke je online kan inzien.

TIP: Ruim 85% van de Nederlanders heeft geen optimale omega 3 bloedwaardes. En dat terwijl je bij een omega 3 combipakket 1 vingerbloedpriktest (t.w.v. €84,-) kado krijgt. Mocht alsnog blijken dat je omega 3 waardes in het bloed optimaal zijn, dan krijg je je volledige aankoopbedrag terug.

Welke omega 3 bloedwaardes zijn optimaal?

Met een vingerbloedpriktest kan je de omega 3-status in je rode bloedlichaampjes meten en de verhouding tussen omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. Ook wel de omega 6:3 balans genoemd. Onderstaande waardes zijn optimaal:

 • Omega 3 status: minimaal 8-12%. (Onze verre voorouders hadden een omega 3 waarde van ruim 12%)
 • Omega 6:3 balans: lager dan 3:1.

Wat als mijn omega 3 bloedwaardes te laag zijn?

Zelfs ik dacht voldoende vette wilde vis te eten (2-4x p.w.) en gezond te leven, maar alsnog waren mijn bloedwaardes suboptimaal (omega 3 status: 5%, omega 6:3 balans; 16:1!). Om de bloedwaardes te herstellen is het eten van vette wilde vis alleen niet voldoende. Suppletie van visolie is daarom een essentiële aanvulling op een gezonde leefstijl.

Hoe kies ik de beste visolie?

Om de nadelige effecten van ‘slechte’ (geoxideerde) visolie te voorkomen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten bij de aanschaf van visolie:

 • Toevoeging van natuurlijke antioxidanten (anti= tegen, oxidant = oxideren) om oxidatie te voorkomen, zoals polyfenolen, tocoferolen (vitamine E), kruidenextracten, ascorbaten (vitamine C) of citroenzuur)
 • 100% natuurlijk: synthetische toevoegingen zijn nergens voor nodig
 • Lage TOTOX-waarde: lage oxidatie snelheid. Een TOTOX-waarde lager dan 10 is aan te raden.
 • BPA-vrije verpakking: vrij van weekmakers die je hormonen verstoren.
 • Gezuiverd van zware metalen, PCB’s en dioxinen
 • Duurzaam: MSC-gecertificeerd of GMP keurmerk

Welke visolie voldoet aan deze eisen?

De visolie die ik zelf dagelijks gebruik en voldoet aan bovenstaande eisen, is de visolie van het merk Eqology. Bij aanschaf van een zes maanden pakket krijg je er een gratis bloedtest bij (t.w.v. €84,-). Daarnaast kun je ook kiezen voor een abonnement, waarbij je maandelijks de visolie krijgt thuisgestuurd.

Wat vinden andere professionals van deze visolie?

Anne-Ruurd Hoogeveen: Ik adviseer deze visolie dagelijks in mijn praktijk. Waarom? Deze visolie heeft de hoogste zuiverheid en laagste oxidatiewaarde. Daardoor wordt de kwaliteit van de omega 3-vetzuren gewaarborgd. Daarnaast bevat het alle vetzuren die in de vis voorkomen waarvan erg hoge doseringen DHA en EPA. Daardoor zie ik erg snel effect. Betere visolie dan deze heb ik nog niet gezien. Uit onderzoek blijkt dat de vele voordelen van omega 3 samenhangen met je bloedwaarden. Een gewenste omega 3 index van 8-12% hangt samen met 4-6 keer per week vette vis eten. De Pure Arctic oil bevat het totale spectrum aan omega 3 en andere vetzuren die in de vis voorkomen, waarvan erg hoge doseringen DHA en EPA. Hierdoor kan met deze olie de gewenste index behaald worden.

Osteopaat en orthomoleculair KPNI therapeut bij Osteovitaal

Welke dosering visolie is optimaal?

Op het moment dat je begint met visolie is de dosering als volgt:
 • Maand 1 en 2: 20 ml per dag (dus 2 flessen per maand in de eerste en tweede maand. 20 ml is een dubbele dosering om ervoor te zorgen dat de vetzuurbalans sneller richting normaalwaarden wordt hersteld)
 • Vanaf maand 3 t/m maand 6: 10 ml per dag (dus 1 fles per maand)
 • 10 ml komt neer op 1 volle eetlepel (daarnaast wordt er ook een kleine maatbeker bij de visolie geleverd)

Totaal: 7 flessen visolie voor een RESET van jouw vetzuurbalans.

Wat is de investering voor kwalitief goede visolie?

Een vingerpriktest kost normaalgesproken 84 euro. De druppel bloed gaat anoniem naar het onafhankelijke laboratorium Vitas in Oslo. Na 15-20 werkdagen kun je de uitslag opvragen via omegaratiotest.com.

Via RESET kan je een pakket met 2 vingerpriktesten en 7 flessen visolie (300 ml per fles) aanscchaffen met combivoordeel.
De visolie kost 33,63 euro per fles, dus voor 7 flessen gaat een uitgave gepaard van totaal 235,41 euro.

Normaalgesproken is dit de prijs voor een volledig pakket:

– 7 flessen visolie: 235,41
– 2 vingerpriktesten: 168
– Totale pakketprijs: 403,41 euro

Maar je kunt ook gebruik maken van een aantrekkelijke combinatieprijs. Bij afname van het pakket visolie biedt de leverancier de vingerpriktesten voor slechts 39,80 euro per stuk aan, dus 79,60 euro voor 2 testen.

De uitgave wordt daarmee 315 euro inclusief BTW voor het hele pakket – €88,41 korting.

Dit is wat je krijgt

 • 2 vingerpriktesten voor een beginmeting én eindmeting (inclusief beschrijving en kosteloze verzending naar een onafhankelijk laboratorium: Vitas)
 • 7 flessen visolie (Frisse visolie met lichte citroensmaak, zonder visgeur. Zelfs te gebruiken als dressing voor een salade)
 • het belangrijkste: sterke en meetbare omega 3 bloedwaardes, wat een enorme boost voor jouw gezondheid is.

Optimale bloedwaardes? Geld terug garantie.

Je loopt geen enkel risico: als jouw omega 6 / omega 3-balans al lager is dan 3:1 (en dus optimaal) krijg je je geld terug. Je hebt letterlijk niets te verliezen.

Ben jij er klaar voor om preventief in je gezondheid te investeren? Klik dan op onderstaande knop.

Hiervoor kom je op een pagina terecht waarbij je direct van de bron je visolie kunt bestellen voor de hoogste kwaliteitsgarantie.

Abbonementsvorm

Mocht je liever in termijnen willen betalen, dan is dat ook mogelijk. Klik hiervoor op onderstaande knop.

Klik hier voor een abbonement op visolie >>>

Je krijgt daarbij gedurende de eerste twee maanden twee flessen visolie opgestuurd per maand (+ een vingerbloedpriktest bij de eerste bestelling), daarna 1 fles per maand voor 36 euro per maand excl. verzending (ongeveer 4 euro).

 • 1e maand: 135 euro (1 vingerbloedpriktest + 2 flessen visolie)
 • 2e maand: 2 x 36 = 72 euro (2 flessen visolie)
 • 3e maand: 1 x 36 = 36 euro (vanaf nu 1 fles algenolie per maand)
 • 4e maand: 1 x 36 = 36 euro
 • 5e maand: 1x 36 = 36 euro (inclusief gratis tweede vingerbloedpriktest)
 • 6e maand: 1 x 36 = 36 euro
 • Etc….

Klik hier voor een abbonement op visolie >>>

Is er ook een vegan variant van visolie beschikbaar?

Naast visolie kun je ook kiezen voor algenolie. Volledig vegan. Verschillende experts suggereren echter wel dat de vetzuren uit algenolie wellicht moeilijker de hersen-bloed barrière passeren, waardoor de omega 3-vetzuren uit vis de voorkeur verdienen.

Gedurende de evolutie was dit ook onze oorspronkelijke bron van omega 3-vetzuren en daarom kan het zijn dat we beter zijn aangepast op visvetzuren dan plantaardige vetzuren. Dit zijn echter suggesties en de onderzoeken die dit onderbouwen heb ik zelf nog niet gevonden.

Mocht je algenolie willen kiezen, dan kun je het via onderstaande link bestellen. Ook hier krijg je €88,41 korting.

Klik hier voor een abbonement op algenolie >>>

De vegan variant is alleen beschikbaar in abbonementsvorm. 

Je krijgt daarbij gedurende de eerste twee maanden twee flessen visolie opgestuurd per maand (+ een vingerbloedpriktest bij de eerste bestelling), daarna 1 fles per maand voor 59 euro per maand, excl. verzending (ongeveer 4 euro).

 • 1e maand: 181 euro (1 vingerbloedpriktest + 2 flessen algenolie)
 • 2e maand: 2 x 59 = 118 euro (2 flessen algenolie)
 • 3e maand: 1 x 59 = 59 euro (vanaf nu 1 fles algenolie)
 • 4e maand: 1 x 59 = 59 euro
 • 5e maand: 1x 59 = 59 euro (inclusief gratis tweede vingerbloedpriktest)
 • 6e maand: 1 x 59 = 59 euro
 • Etc….

Klik hier voor een abbonement op algenolie >>>

Optimale bloedwaardes? Geld terug garantie.

Ook hier loop je geen enkel risico: als jouw omega 6 / omega 3-balans al lager is dan 3:1 (en dus optimaal) krijg je je geld terug.

Hiervoor kom je op een pagina terecht waarbij je direct van de bron je visolie kunt bestellen voor de hoogste kwaliteitsgarantie.

Hoelang duurt het totdat mijn bloedwaardes hersteld zijn?

De rode bloedcellen in je lichaam hebben een levensduur van rond de vijf maanden. Voordat je rode bloedcellen de omega 3-vetzuren hebben opgenomen gaan daar dus een minimaal 5 maanden overheen. Een of twee maanden visolie slikken heeft daarom geen zin. Je cellen hebben namelijk de tijd nodig om de omega 3-vetzuren EPA en DHA op te nemen.

Daarom raad ik zelf aan om minimaal zes maanden visolie of algenolie te gaan suppleren, zodat je je cellen de tijd geeft om het op te nemen en je ook daadwerkelijk verschil kunt meten in je bloedwaardes.

Wat kan ik doen om mijn omega 3 waardes op peil te houden als mijn bloedwaardes hersteld zijn?

Om de omega 3 waardes op peil te houden kan je 1 fles vis- of algenolie per maand blijven slikken, of je kunt kiezen voor Vitaily: een handig dagzakje om in 6 seconden alle vitamines en mineralen (én visvetzuren) – die als aanvulling op een gezonde leeftstijl essentieel zijn – binnen te krijgen.

Klik hier voor meer informatie over Vitaily >>>

Of klik hier om opnieuw een pakket met visolie te bestellen, zonder bloedtesten. >>>

 

Ik hoop dat ik zo al je vragen heb beantwoordt.

Mocht je nog vragen hebben, schiet ze in de comments. 🎈

Ik zal ze zsm beantwoorden 🙂

Over de schrijver
Mijn naam is Jeroen de Wit. Ik houd van de natuur en de natuur vormt een grote inspiratiebron voor mij. Sinds ik 4 jaar geleden geleden besefte dat dit leven een deadline heeft, ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Een ontdekkingsreis met de vraag: 'Welke factoren leiden tot gezondheid & geluk?'. Er kwamen verschillende gezondheidsprofessionals op mijn pad en tegelijkertijd stond ik ervan versteld hoe weinig we weten als het gaat om onze lichaam en mind. Daarom besloot ik de opgedane kennis te bundelen tot de 5 elementen van RE-SET. En dit platform op te zetten om de opgedane kennis en wijsheden nog meer te verspreiden. Daarnaast organiseer ik retreats, seminars en ben ik momenteel een aantal online trainingen aan het ontwikkelen.
angela smyrneos
Door

angela smyrneos

op 21 Jun 2021

Hoi Jeroen! eindelijk een site over omega 3 die echt alles behelst. Ik zit zelf ook in de omega 3 business en kan me soms druk maken om alle 'exprerts' die visolie verkopen zonder polyfenolen en claimen dat vitamine e voldoende is om tegen oxidatie te beschermen. graag zou ik eens in gesprek komen met je!

jeroen
Door

jeroen

op 21 Jun 2021

Dankjewel voor je reactie Angela, tof om te horen dit. Eens.

Reactie plaatsen

Voorkom dat je dit waardevolle boek misloopt.
Nu tijdelijk gratis bij de videocursus

Bestel nu het boek: RESET! Stap uit de neerwaartse spiraal van vermoeidheid, mood swings en besluiteloosheid. Bestel het boek door op de knop hieronder te drukken en ontvang het boek binnen 1-3 werkdagen op je deurmat: