Waarom het beter is om vóór de maaltijd te bewegen.

Beweeg als oermens
Als je eens terugdenkt aan hoe je verre voorouders bewogen, was dit vaak op een lege maag. Nu eten we vaak zonder te bewegen, met allerlei natuurlijke consequenties vandien. We zijn in de tussentijd namelijk genetisch..
Deel deze post:
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Als je eens terugdenkt aan hoe je verre voorouders bewogen, was dit vaak op een lege maag. Nu eten we vaak zonder te bewegen, met allerlei natuurlijke consequenties vandien. We zijn in de tussentijd namelijk genetisch gezien onveranderd gebleven. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om te bewegen op een lege maag en wat voor voordelen dit heeft op jouw gezondheid én energieniveau.

  Maar, ik kan toch helemaal niet bewegen op een lege motor?

  Nu denk je misschien; ‘Maar ik kan toch helemaal niet bewegen op een lege motor?’. Dat klopt, maar een lege motor is iets anders dan een lege maag.

  Op het moment dat je een lege maag hebt, heb je nog allerlei andere energievoorraden in het lichaam tot je beschikking die je voorzien van energie.

  Met de energievoorraden doel ik op de glycogeenvoorraden. Deze energievoorraden bevatten glycogeen die snel kunnen worden omgezet in glucose. Gedurende de nacht worden deze glycogeenvoorraden aangevuld zodat je de dag kan starten met een volle tank.

  Zo bevatten de spieren wel 500g aan glycogeen en de lever 100g. Pas als deze ‘brandstoftanks’ leeg zijn, schakelt het lichaam over naar vetverbranding.

  Brandstoftanks in je lijf

  Het lichaam heeft twee verschillende types van energieopslag. Energiedichte moleculen zoals glycogeen (suiker) en triglyceriden (vet) worden opgeslagen in de lever, spieren en vetweefsel. Een ander belangrijke energievoorraad omvat de elektrochemische ionen tussen de celmembranen. Vanwege de complexe aard, houdt ik dat in dit artikel buiten beschouwing.

  Glycogeen is een groot molecuul gevormd door meerdere (tot wel 30.000) glucosemoleculen. Glycogeen is opgeslagen in de lever (10% van het gewicht), spieren (2% van het gewicht) en in kleine mate in de rode bloedcellen. Daarnaast bindt glycogeen zich met drie keer meer water dan glucose. Hierdoor kan je lichaamsgewicht gedurende 24 uur een aantal kg schommelen in gewicht afhankelijk van hoe vol je glycogeenvoorraden zijn.

  De glycogeenvoorraad in de lever fungeert als een energiereserve voor de energieproductie van het hele lichaam, vooral die van het centrale zenuwstelsel. De glycogeenopslag in de spieren wordt alleen gebruikt voor de energieproductie van spiercellen. De hoeveelheid glycogeen die aanwezig is in het lichaam, wordt beïnvloedt door de lichaamsbeweging, de basale stofwisseling en eetgewoonten.

   Het nut van avondeten

  Dit geeft het avondeten ook meer zin. Het avondeten sla je namelijk ’s nachts op als energie en mobiliseer je gedurende de nacht, zodat je sterk de dag kan starten. Het gaat tegen onze natuur in om gelijk te gaan eten wanneer je wakker wordt. Vanuit evolutionair perspectief moesten we namelijk eerst bessen verzamelen of een pastinaak uitgraven voordat we te eten hadden.

  De wetenschap laat dit ook steeds meer zien. Zo heb je meer insuline nodig om de suikers op te slaan in de cellen als je niet bewogen hebt voor de maaltijd, wat kan leiden tot een lagere insulinegevoeligheid.

  Voordeel I: Verhoogde insulinegevoeligheid

  Normaal gesproken werkt dit als volgt; Een taxichauffeur (GLUT-4) krijgt een telefoontje (insuline) om zich naar de buitenkant van de cel te verplaatsen. Vervolgens rijdt de taxi naar de buitenkant van de cel om daar de klant (glucose) op te halen. Vervolgens rijdt de taxi (GLUT-4), samen met haar klant (glucose) naar een van de energiefabriekjes (mitochondriën) in de cellen. Hier stapt de klant uit om vervolgens omgezet te worden in energie (ATP) in een van de energiefabriekjes (mitochondriën).

  Maar op het moment dat je gaat bewegen voor de maaltijd, hebben de taxichauffeurs geen telefoontjes meer nodig om de klant naar een van de energiefabriekjes te vervoeren. De taxichauffeurs bevinden zich al aan de buitenkant van de cel, door het rekken en strekken van de spieren. Dit komt erop neer dat je hierdoor minder insuline nodig hebt om de energie in de cel te krijgen, met tot gevolg dat je insulinegevoeliger bent. In andere woorden, je krijgt minder cravings naar zoete en zoute voedingsmiddelen gedurende de dag en hebt minder last van energiedips door te bewegen vóór de maaltijd.

  Brandstof voor je brandstoftanks

  Daarnaast zijn koolhydraten de belangrijkste bron voor de glycogeenvoorraad. Maar welke bron van koolhydraten kun je het beste gebruiken? Het antwoord is vrij simpel: groente en fruit. Groente en fruit bevatten in tegenstelling tot brood, pasta en rijst veel meer vitamines en mineralen, antioxidanten en vezels en nauwelijks tot geen antinutriënten. Hierdoor voed je je lichaam ook nog eens, in plaats van dat je alleen de glycogeenvoorraden aanvult. In het onderdeel Eat, lees je hier meer over, waaronder antinutriënten.

  Voordeel II: Anti-ontsteking

  Je kunt de spieren zien als anti-ontstekings-organen. Ze produceren namelijk anti ontstekingsstoffen, zoals interleukine-6 (IL-6). IL-6 zorgt voor een verminderde ontsteking na de maaltijd. Eten is namelijk ontsteken, doordat het immuunsysteem dat zich grotendeels rondom de darmen bevindt, moet controleren wat er de bloedbaan binnenkomt. Door te bewegen voor de maaltijd wordt de ontstekingsintensiteit verlaagt en leidt zo tot een verminderde after dinner dip.

  Kortom

  Kortom, beweeg wat vaker vóór de maaltijd. Het geeft je minder energiedips & cravings gedurende de dag. Daarnaast werkt het anti-ontstekend en bevorder je daarmee je gezondheid. Dit kan een plank zijn van 1 minuut, push-ups, squats tot de trap een aantal keren op- en aflopen.

  .

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Ontdek meer:

  Hoe je uit je hoofd komt
  Relax: Ontspannen met Stress

  Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

  Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.

  Gezond eten is goedkoop
  Eat: Ontdek hét Powerdieet

  Gezond eten is niet duur. Zo eet je gezonder, zonder meer uit te geven:

  Wanneer je van een voedingspatroon vol granen en bewerkte voeding (vulling 😉 overschakelt naar een voedingspatroon met meer dierlijke eiwitten, groentes & fruit kan het zijn dat je schrikt van het verschil in uitgaven aan je eten. Een voedingspatroon met meer verse groentes en dierlijke eiwitten is gewoonweg duurder dan een typisch Westers dieet vol bewerkte producten (brood, koek, snoep, chips, pasta, rijst, aardappelen) met gesubsidieerde grondstoffen (graan, mais, soja). Maar hoe kan je je uitgaven op het gebied van voeding gelijk houden of zelfs verminderen, terwijl je tegelijkertijd gezonder eet? Dat ontdek je in deze blog.

  Het is lente: symboliek
  Seizoenen

  Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

  Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

  virussen als ziekteverwekker?
  Nieuwe Geneeskunde

  Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

  In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

  Lezer van het boek?

  Ontvang alle extra tools direct in je inbox

  .