arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe je het moeilijke gemakkelijker maakt. In 1 simpele stap genieten van het moeilijke.
9 november 2020 

Hoe je het moeilijke gemakkelijker maakt. In 1 simpele stap genieten van het moeilijke.

Stel je voor dat je een woordje verandert die de manier waarop je naar een gebeurtenis kijkt, compleet verandert. Die een last verandert in een mogelijkheid. Hierbij heb ik het over het woord ‘moeten’ veranderen in ‘mogen’. Je ‘moet’ niet. Je ‘mag’.

  • Je mag boodschappen doen voor je gezin.
  • Je mag wat administratie bijhouden voor je werk.
  • Je mag fietsen naar je sportclub.

Het klopt dat je iets moet doen, maar je mag dit ook doen. Beide versies van de werkelijkheid zijn waar, maar als je het verandert in mogen verandert het de last in een mogelijkheid.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Sporten

Veel mensen vinden het lastig om fysiek in beweging te komen. Ze hebben de overtuiging dat dit energie kost en voor vermoeidheid zorgt. Maar wat nou als je deze overtuiging verandert naar dat dit een kans is om je vaardigheden te ontwikkelen en je uithoudingsvermogen te vergroten? In plaats van dat je zegt: ‘Ik moet drie keer per week naar de sportschool’, kan je dit vervangen door: ‘Het is tijd om mijn conditie te behendiger te worden.

  • Meditatie

Als je weleens voor een minuut je ogen dicht hebt gehouden, kan het frustrerend zijn als je gedachten worden afgeleid. Je kunt die frustratie transformeren tot blijdschap in de wetenschap dat elke afleiding je mentale spier versterkt. Dat je hierdoor in het dagelijks leven juist minder snel afgeleid bent en beter kunt focussen. Afleiding is noodzaak omdat je dit nodig hebt om te leren mediteren.

  • Spanning

Veel mensen zijn zenuwachtig voordat ze iets belangrijks moeten doen waar veel van afhangt. Denk hierbij aan het geven van een presentatie of een belangrijke wedstrijd. Je lichaam schiet in de fight-flight modus, waardoor je overspoeld wordt met adrenaline en nerveus wordt. Je hartslag verhoogt, de adem versnelt en verplaatst zich naar de borst.

Op het moment dat je deze gevoelens negatief interpreteert schiet je in de freeze modus. Maar als je juist denkt dat deze gevoelens je helpen om topprestaties te leveren kan je er beter mee omgaan. Je kunt ‘Ik ben zenuwachtig’ omdenken tot ‘Ik voel dat ik overspoeld word door adrenaline waardoor ik topprestaties kan leveren’.

Kortom

Verander ‘moeten’ door ‘mogen’.

Heel simpel, maar enorm krachtig.

Over de schrijver
Mijn naam is Jeroen de Wit. Ik houd van de natuur en de natuur vormt een grote inspiratiebron voor mij. Sinds ik 4 jaar geleden geleden besefte dat dit leven een deadline heeft, ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Een ontdekkingsreis met de vraag: 'Welke factoren leiden tot gezondheid & geluk?'. Er kwamen verschillende gezondheidsprofessionals op mijn pad en tegelijkertijd stond ik ervan versteld hoe weinig we weten als het gaat om onze lichaam en mind. Daarom besloot ik de opgedane kennis te bundelen tot de 5 elementen van RE-SET. En dit platform op te zetten om de opgedane kennis en wijsheden nog meer te verspreiden. Daarnaast organiseer ik retreats, seminars en ben ik momenteel een aantal online trainingen aan het ontwikkelen.
Reactie plaatsen