Hoe je snel weer op je pad terugkomt

Niet op mijn pad zitten
Het leven zit vol met verassingen. Sommige verassingen zorgen ervoor dat je van de een op de andere dag van je pad af wordt geketst. De uitdaging is dan weer om er zo snel mogelijk op komen te zitten. Hoe je dat doet,..
Deel deze post:
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Het leven zit vol met verassingen. Sommige verassingen zorgen ervoor dat je van de een op de andere dag van je pad af wordt geketst. De uitdaging is dan weer om er zo snel mogelijk op komen te zitten. Hoe je dat doet, lees je op deze pagina.

  Perfectie is een illusie

  Voordat je het weet krijg je te maken met verschillende dingen die het lastiger tot soms onmogelijk maken om bepaalde gewoontes te blijven uitvoeren. Je gaat bijvoorbeeld op reis, bent op sommige momenten wat vaker thuis bij je gezin, krijgt een griepje, of krijgt te maken met verlies.

  Elke keer als je dat overkomt, is het de kunst om de gewoontes nooit twee keer achter elkaar over te slaan. Op het moment dat je één dag overslaat, probeer de gewoonte dan zo snel mogelijk weer op te pakken. Misschien eet je een keer een hele pizza weg, of net zoals ik een zak chocoladerozijnen (yep ook ik vlieg weleens uit de bocht). Maar nu weet ik wel dat ik morgen weer oervoeding ga eten. Ik wil nooit twee dagen missen.

  Zodra mijn gewoonteketting (herhaaldelijk achter elkaar uitvoeren van dezelfde gewoonte) eindigt, begin ik de volgende dag weer met een nieuwe. De eerste fout is namelijk nooit de beslissende fout. Het gaat erom wat je daarna doet. Blijf je deze fouten herhalen, of stap je uit deze loop en pak je de draad weer op? Een tweede fout wordt namelijk een derde, een derde een vierde en leidt zo tot een nieuwe gewoonte. Een gewoonte om het niet meer te doen.

  Wees een winnaar

  Dit is wat winnaars van verliezers onderscheidt. Iedereen heeft weleens een slechte dag, een slechte training, een dag waarvan je het liefste wilt dat die zo snel mogelijk voorbij is. Maar als winnaars mislukken, herstellen ze zich snel. Het verbreken van de gewoonteketting is niet erg, zodra je de volgende dag de draad maar weer oppakt. Wees geen verliezer die het bij de eerste tegenslag al opgeeft, maar een winnaar die telkens weer opnieuw begint.

  Goede voornemens

  Nu ik dit schrijf is het bijna nieuwjaar en zijn veel mensen weer druk aan het nadenken over allerlei goede voornemens voor het nieuwe jaar. We willen in één keer ons complete leven omgooien, zodat we het nieuwe jaar vol geluk & gezondheid tegemoet gaan. De sportscholen zitten in januari weer tjokvol en de eigenaren zijn blij dat de jaarabonnementen voor het nieuwe jaar weer verkocht zijn. Totdat de eerste tegenslagen komen en we niet meer aan het perfecte beeld kunnen voldoen van onze goede voornemens.

  Op dat moment laten we vaak alles vallen, proberen we het misschien nog een keer, maar gooien tevergeefs de handdoek in de ring. Een aantal maanden later zijn de sportscholen weer rustig en is er een beperkt groepje mensen die nog wekelijks komen opdagen. Het probleem hierbij zit ‘m in dat je denkt dat je alles ineens perfect moet doen. Te vaak willen we alles of niets, als het gaat om onze gewoontes. En als we niet in een keer alles perfect kunnen doen, denken we vaak dat we maar beter kunnen stoppen.

  Slechte dagen zijn waardevoller dan goede dagen

  Maar het is juist enorm waardevol om juist op die slechte dagen door te blijven gaan. Dagen waarbij je niet op komt dagen in de sportschool, kosten je meer dan de succesvolle dagen je opleveren.

  Voorbeeld: Een investering

  Stel je investeert ergens 1.000 euro in. Op het moment dat je 25 procent winst maakt, heb je ineens 1.250 euro. Maar als je dan 1.250 euro hebt en je verliest 16 procent, ben je weer terug bij die 1.000 euro. Oftewel, het vermijden van het verlies van 16 procent, is net zo waardevol als het bereiken van een winst van 25 procent.

  Kortom: Just Show Up!

  Daarom zijn ‘slechte’ trainingen zo belangrijk. Ze helpen je de opgebouwde ‘samengestelde rente’ te behouden die je op goede dagen daarvoor had opgebouwd. Dus als je een slechte dag hebt, doe dan in ieder geval iets. Doe tien pull-ups, een plank van een minuut, 10 minuten hardlopen, een paar burpees, of wat dan ook. Schrijf in ieder geval geen nul op. Net zoals je de investeringen in je beleggingsportefeuille laat zitten zodat die kan groeien, zorg je ervoor dat als je blijft trainen de samengestelde rente blijft houden.

  .

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Ontdek meer:

  Hoe je uit je hoofd komt
  Relax: Ontspannen met Stress

  Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

  Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.

  Gezond eten is goedkoop
  Eat: Ontdek hét Powerdieet

  Gezond eten is niet duur. Zo eet je gezonder, zonder meer uit te geven:

  Wanneer je van een voedingspatroon vol granen en bewerkte voeding (vulling 😉 overschakelt naar een voedingspatroon met meer dierlijke eiwitten, groentes & fruit kan het zijn dat je schrikt van het verschil in uitgaven aan je eten. Een voedingspatroon met meer verse groentes en dierlijke eiwitten is gewoonweg duurder dan een typisch Westers dieet vol bewerkte producten (brood, koek, snoep, chips, pasta, rijst, aardappelen) met gesubsidieerde grondstoffen (graan, mais, soja). Maar hoe kan je je uitgaven op het gebied van voeding gelijk houden of zelfs verminderen, terwijl je tegelijkertijd gezonder eet? Dat ontdek je in deze blog.

  Het is lente: symboliek
  Seizoenen

  Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

  Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

  virussen als ziekteverwekker?
  Nieuwe Geneeskunde

  Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

  In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

  Lezer van het boek?

  Ontvang alle extra tools direct in je inbox

  .