Hoe je snel weer op je pad terugkomt

Niet op mijn pad zitten
Het leven zit vol met verassingen. Sommige verassingen zorgen ervoor dat je van de een op de andere dag van je pad af wordt geketst. De uitdaging is dan weer om er zo snel mogelijk op komen te zitten. Hoe je dat doet,..
Deel deze post:

Het leven zit vol met verassingen. Sommige verassingen zorgen ervoor dat je van de een op de andere dag van je pad af wordt geketst. De uitdaging is dan weer om er zo snel mogelijk op komen te zitten. Hoe je dat doet, lees je op deze pagina.

Perfectie is een illusie

Voordat je het weet krijg je te maken met verschillende dingen die het lastiger tot soms onmogelijk maken om bepaalde gewoontes te blijven uitvoeren. Je gaat bijvoorbeeld op reis, bent op sommige momenten wat vaker thuis bij je gezin, krijgt een griepje, of krijgt te maken met verlies.

Elke keer als je dat overkomt, is het de kunst om de gewoontes nooit twee keer achter elkaar over te slaan. Op het moment dat je één dag overslaat, probeer de gewoonte dan zo snel mogelijk weer op te pakken. Misschien eet je een keer een hele pizza weg, of net zoals ik een zak chocoladerozijnen (yep ook ik vlieg weleens uit de bocht). Maar nu weet ik wel dat ik morgen weer oervoeding ga eten. Ik wil nooit twee dagen missen.

Zodra mijn gewoonteketting (herhaaldelijk achter elkaar uitvoeren van dezelfde gewoonte) eindigt, begin ik de volgende dag weer met een nieuwe. De eerste fout is namelijk nooit de beslissende fout. Het gaat erom wat je daarna doet. Blijf je deze fouten herhalen, of stap je uit deze loop en pak je de draad weer op? Een tweede fout wordt namelijk een derde, een derde een vierde en leidt zo tot een nieuwe gewoonte. Een gewoonte om het niet meer te doen.

Wees een winnaar

Dit is wat winnaars van verliezers onderscheidt. Iedereen heeft weleens een slechte dag, een slechte training, een dag waarvan je het liefste wilt dat die zo snel mogelijk voorbij is. Maar als winnaars mislukken, herstellen ze zich snel. Het verbreken van de gewoonteketting is niet erg, zodra je de volgende dag de draad maar weer oppakt. Wees geen verliezer die het bij de eerste tegenslag al opgeeft, maar een winnaar die telkens weer opnieuw begint.

Goede voornemens

Nu ik dit schrijf is het bijna nieuwjaar en zijn veel mensen weer druk aan het nadenken over allerlei goede voornemens voor het nieuwe jaar. We willen in één keer ons complete leven omgooien, zodat we het nieuwe jaar vol geluk & gezondheid tegemoet gaan. De sportscholen zitten in januari weer tjokvol en de eigenaren zijn blij dat de jaarabonnementen voor het nieuwe jaar weer verkocht zijn. Totdat de eerste tegenslagen komen en we niet meer aan het perfecte beeld kunnen voldoen van onze goede voornemens.

Op dat moment laten we vaak alles vallen, proberen we het misschien nog een keer, maar gooien tevergeefs de handdoek in de ring. Een aantal maanden later zijn de sportscholen weer rustig en is er een beperkt groepje mensen die nog wekelijks komen opdagen. Het probleem hierbij zit ‘m in dat je denkt dat je alles ineens perfect moet doen. Te vaak willen we alles of niets, als het gaat om onze gewoontes. En als we niet in een keer alles perfect kunnen doen, denken we vaak dat we maar beter kunnen stoppen.

Slechte dagen zijn waardevoller dan goede dagen

Maar het is juist enorm waardevol om juist op die slechte dagen door te blijven gaan. Dagen waarbij je niet op komt dagen in de sportschool, kosten je meer dan de succesvolle dagen je opleveren.

Voorbeeld: Een investering

Stel je investeert ergens 1.000 euro in. Op het moment dat je 25 procent winst maakt, heb je ineens 1.250 euro. Maar als je dan 1.250 euro hebt en je verliest 16 procent, ben je weer terug bij die 1.000 euro. Oftewel, het vermijden van het verlies van 16 procent, is net zo waardevol als het bereiken van een winst van 25 procent.

Kortom: Just Show Up!

Daarom zijn ‘slechte’ trainingen zo belangrijk. Ze helpen je de opgebouwde ‘samengestelde rente’ te behouden die je op goede dagen daarvoor had opgebouwd. Dus als je een slechte dag hebt, doe dan in ieder geval iets. Doe tien pull-ups, een plank van een minuut, 10 minuten hardlopen, een paar burpees, of wat dan ook. Schrijf in ieder geval geen nul op. Net zoals je de investeringen in je beleggingsportefeuille laat zitten zodat die kan groeien, zorg je ervoor dat als je blijft trainen de samengestelde rente blijft houden.

.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.