Hoe je snel weer op je pad terugkomt

Niet op mijn pad zitten
Het leven zit vol met verassingen. Sommige verassingen zorgen ervoor dat je van de een op de andere dag van je pad af wordt geketst. De uitdaging is dan weer om er zo snel mogelijk op komen te zitten. Hoe je dat doet,..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Het leven zit vol met verassingen. Sommige verassingen zorgen ervoor dat je van de een op de andere dag van je pad af wordt geketst. De uitdaging is dan weer om er zo snel mogelijk op komen te zitten. Hoe je dat doet, lees je op deze pagina.

Perfectie is een illusie

Voordat je het weet krijg je te maken met verschillende dingen die het lastiger tot soms onmogelijk maken om bepaalde gewoontes te blijven uitvoeren. Je gaat bijvoorbeeld op reis, bent op sommige momenten wat vaker thuis bij je gezin, krijgt een griepje, of krijgt te maken met verlies.

Elke keer als je dat overkomt, is het de kunst om de gewoontes nooit twee keer achter elkaar over te slaan. Op het moment dat je één dag overslaat, probeer de gewoonte dan zo snel mogelijk weer op te pakken. Misschien eet je een keer een hele pizza weg, of net zoals ik een zak chocoladerozijnen (yep ook ik vlieg weleens uit de bocht). Maar nu weet ik wel dat ik morgen weer oervoeding ga eten. Ik wil nooit twee dagen missen.

Zodra mijn gewoonteketting (herhaaldelijk achter elkaar uitvoeren van dezelfde gewoonte) eindigt, begin ik de volgende dag weer met een nieuwe. De eerste fout is namelijk nooit de beslissende fout. Het gaat erom wat je daarna doet. Blijf je deze fouten herhalen, of stap je uit deze loop en pak je de draad weer op? Een tweede fout wordt namelijk een derde, een derde een vierde en leidt zo tot een nieuwe gewoonte. Een gewoonte om het niet meer te doen.

Wees een winnaar

Dit is wat winnaars van verliezers onderscheidt. Iedereen heeft weleens een slechte dag, een slechte training, een dag waarvan je het liefste wilt dat die zo snel mogelijk voorbij is. Maar als winnaars mislukken, herstellen ze zich snel. Het verbreken van de gewoonteketting is niet erg, zodra je de volgende dag de draad maar weer oppakt. Wees geen verliezer die het bij de eerste tegenslag al opgeeft, maar een winnaar die telkens weer opnieuw begint.

Goede voornemens

Nu ik dit schrijf is het bijna nieuwjaar en zijn veel mensen weer druk aan het nadenken over allerlei goede voornemens voor het nieuwe jaar. We willen in één keer ons complete leven omgooien, zodat we het nieuwe jaar vol geluk & gezondheid tegemoet gaan. De sportscholen zitten in januari weer tjokvol en de eigenaren zijn blij dat de jaarabonnementen voor het nieuwe jaar weer verkocht zijn. Totdat de eerste tegenslagen komen en we niet meer aan het perfecte beeld kunnen voldoen van onze goede voornemens.

Op dat moment laten we vaak alles vallen, proberen we het misschien nog een keer, maar gooien tevergeefs de handdoek in de ring. Een aantal maanden later zijn de sportscholen weer rustig en is er een beperkt groepje mensen die nog wekelijks komen opdagen. Het probleem hierbij zit ‘m in dat je denkt dat je alles ineens perfect moet doen. Te vaak willen we alles of niets, als het gaat om onze gewoontes. En als we niet in een keer alles perfect kunnen doen, denken we vaak dat we maar beter kunnen stoppen.

Slechte dagen zijn waardevoller dan goede dagen

Maar het is juist enorm waardevol om juist op die slechte dagen door te blijven gaan. Dagen waarbij je niet op komt dagen in de sportschool, kosten je meer dan de succesvolle dagen je opleveren.

Voorbeeld: Een investering

Stel je investeert ergens 1.000 euro in. Op het moment dat je 25 procent winst maakt, heb je ineens 1.250 euro. Maar als je dan 1.250 euro hebt en je verliest 16 procent, ben je weer terug bij die 1.000 euro. Oftewel, het vermijden van het verlies van 16 procent, is net zo waardevol als het bereiken van een winst van 25 procent.

Kortom: Just Show Up!

Daarom zijn ‘slechte’ trainingen zo belangrijk. Ze helpen je de opgebouwde ‘samengestelde rente’ te behouden die je op goede dagen daarvoor had opgebouwd. Dus als je een slechte dag hebt, doe dan in ieder geval iets. Doe tien pull-ups, een plank van een minuut, 10 minuten hardlopen, een paar burpees, of wat dan ook. Schrijf in ieder geval geen nul op. Net zoals je de investeringen in je beleggingsportefeuille laat zitten zodat die kan groeien, zorg je ervoor dat als je blijft trainen de samengestelde rente blijft houden.

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

ANTI-winterdip
Sleep: Reboot je Brein

Ook zo vermoeid tijdens de winter? Tackel je winterdip met deze gemakkelijke stappen

In dit artikel lees je wat je kunt doen om een winterdip, -depressie of -blues te voorkomen of de symptomen te verlichten. Je bent niet de enige die zich vermoeid voelt of neerslachtige gevoelens ervaart tijdens deze donkere maanden. Daarom ontdek je in deze blog hoe je weer meer grip op je energieniveau krijgt gedurende de winter.

Ontdek je missie
Het geheime element van RESET

Wat is mijn missie in dit leven? Krijg meer helderheid over je missie met 5 vragen

Je kunt nog zoveel veerkracht ontwikkelen, maar je kunt niet met verandering omgaan als er geen onveranderlijke kern in je zit. De sleutel tot het vermogen om te veranderen is een onveranderlijk besef van wie je bent, waar je voor staat en wat je waardeert. Een missie helpt je om met de veranderingen mee te stromen. Het voorkomt dat je in deze alsmaar sneller veranderende wereld in een burn-out belandt. Veel zogenaamde mentale en emotionele ziekten zijn in feite symptomen van een onderliggend gevoel van zinloosheid of leegte. Logotherapie elimineert die leegte door je te helpen je unieke betekenis en je levensmissie te ontdekken. Hoe je dit kunt doen, ontdek je in deze blog

Het geheime element van RESET

Het hart: de sleutel tot onze grootste superkrachten (2/3)

Op het moment dat we leren hoe we hart en brein kunnen laten samenwerken, krijgen we de sleutel in handen om onze grootste superkrachten aan te spreken! Wat ik daarmee precies bedoel, ontdek je in deze blog.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check