‘Ik kan toch helemaal niet bewegen op een lege motor?’ De voordelen van bewegen op een nuchtere maag

Veel mensen denken dat het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag is. Dit klopt niet helemaal. In deze blog lees je waar deze opvatting vandaan komt en waarom het beter is om eerst te gaan bewegen om..
Deel deze post:
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Veel mensen denken dat het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag is. Dit klopt niet helemaal. In deze blog lees je waar deze opvatting vandaan komt en waarom het beter is om eerst te gaan bewegen om vervolgens pas te gaan eten.

  Is het ontbijt echt het belangrijkste eetmoment van de dag?

  Vaak wordt gedacht dat je de dag goed moet beginnen met een ontbijt. Dat het ongezond is om het ontbijt over te slaan. Echter klopt deze opvatting niet. Het enige voordeel wat een ontbijt heeft is dat je je verzadigd voelt gedurende de ochtend waardoor je minder geneigd bent om te gaan snacken. En allerlei ongezonde energierepen naar binnen werkt voordat je gaat lunchen.

  Maar ik kan toch niet bewegen op een lege motor?

  Een lage maag is iets anders dan een lege motor. Het lichaam bevat namelijk opgeslagen suikers (energie) in de lever en in de spieren (glycogeenvoorraden). Gedurende de nacht worden deze glycogeenvoorraden aangevuld zodat je de dag kan starten met een ‘volle tank’.

  Zo bevatten de spieren wel 500g aan glycogeen en de lever 700g.

  En als deze ‘brandstoftank’ leeg is, schakelt het lichaam over naar vetverbranding.

  Je hebt dus enorme energievoorraden tot je beschikking.

  En dit geeft een avondmaaltijd ook meer zin. De maaltijd sla je namelijk ’s nachts op als energie en mobiliseer je zodat je sterk de dag kan starten.

  Het is onnatuurlijk om gelijk te gaan eten als je wakker wordt

  Als je terugdenkt aan de tijd dat we nog als jager-verzamelaars leefden, hadden we nog geen koelkast tot onze beschikking. Ook de supermarkt was nergens te vinden. Laat staan een snackbar.

  We moesten eerst op zoek gaan naar voedsel om daarna de pastinaak uit te graven, te gaan vissen of bessen te verzamelen.

  Beweging ging altijd al vooraf aan eten.

  En onze genen zijn optimaal aangepast op dit gedrag.

  Eten lokt namelijk ontsteking uit, doordat er allerlei bacteriën en onverteerde eiwitresten in de bloedbaan komen

  Daarentegen maken de spieren juist anti-ontstekingsstoffen aan als je deze aanspant. Je kunt spieren daarom ook wel anti-ontstekings-organen noemen.

  Zo bereidt je je immuunsysteem optimaal voor op het eetmoment en bespaar je energie door een dure ontstekingsreactie te voorkomen.

  Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je minder insuline nodig hebt om suikers op te slaan in de cellen. Hierdoor raak je gevoeliger voor het opslaghormoon insuline gedurende de dag, waardoor je minder cravings zult hebben in zoete- en zoute voedingsmiddelen.

  Kortom

  Beweging voor de maaltijd zorgt voor meer energie, minder ontsteking en minder energiedips (en daarmee cravings) gedurende de dag.

  En nu?

  Beweeg minimaal 1 minuut voor elke maaltijd. Zorg er dan voor dat je een verhoogde hartslag hebt, zo maak je de juiste stoffen aan die je lichaam voorbereiden op het eten. Zorg er daarna wel weer even voor dat je systeem weer tot rust is gebracht, d0or bijvoorbeeld 1 minuutje op je ademhaling te letten. Zo verteer je je voedsel optimaal.

  Voorbeelden van oefeningen die je voor de maaltijd kunt doen zijn:

  • 10 pushups
  • 1 min. plank
  • 1 min. Wall sit
  • 10 sit ups
  • 3 keer de trap op en af lopen (of rennen)

  En geniet van je verhoogde energieniveau gedurende de dag.

  .

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meer:

  mer beheersing
  Opgeluste casussen

  CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

  Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

  Niet gecategoriseerd

  CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

  Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

  Het geheime element van RESET

  MAN. Ervaar het leven weer in volle glorie

  Het kan zijn dat je net als veel andere mannen het merendeel van je leven in je hoofd leeft. Een hoofd dat altijd denkt. Tegelijkertijd kan je minder van het leven genieten. Kan je je minder laten raken. Omdat je uit verbinding staat met je gevoel. In deze blog ontdek je hoe dat kan, hoe we ons gevoel verdoven tot uitdoven en hoe je de verbinding weer kunt herstellen met je gevoel.

  Wat is het nut van kaders?
  Gemakkelijker Energieker Leven

  Dit is waarom je kaders je meer vrijheid opleveren

  In deze blog ontdek je waarom het aanbrengen van kaders essentieel is om meer vrijheid te ervaren in deze moderne wereld die je continu wilt omleiden, misleiden en verleiden.

  Lezer van het boek?

  Ontvang alle extra tools direct in je inbox

  .