Hoe kan ik mijn eiwitinname berekenen? Overzicht met eiwitrijke plantaardige- en dierlijke voeding

eiwitinname berekenen
Op deze pagina vind je de hoeveelheid eiwitten in verschillende plantaardige eiwitbronnen en dierlijke eiwitbronnen. Hierin zijn alleen de voedingsmiddelen opgenomen die voldoen aan de richtlijnen van het oerdieet.
Deel deze post:

Eiwitten, de belangrijkste bouwstof

Niet voor niets is proteïne afgeleid van het Griekse woord ‘protos’, wat eerste en belangrijkste betekent. Wanneer je eiwitrijk voedsel eet, raak je sneller verzadigd. Dit komt onder andere door ghreline, een hormoon dat naast leptine betrokken is bij het verzadigingsgevoel. Eiwitten zijn belangrijk voor onze spieren en weefsels. Zo bevorderen ze de spiergroei en voorkomen ze dat je spieren verliest als je aan het afvallen bent. Ook ondersteunen eiwitten het herstel na beschadiging van weefsels bij een ongeluk of blessure.

Een ketting van aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere moleculen, ook wel aminozuren genoemd. Aminozuren zijn als kralen van een ketting met elkaar verbonden en vormen samen een eiwit. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, terwijl je andere aminozuren binnen moet krijgen via je voeding. Deze aminozuren worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. Over het algemeen bevatten dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren in de juis- te verhouding om er optimaal gebruik van te maken. Dierlijke eiwitten lijken qua structuur namelijk meer op menselijke eiwitten. Wanneer je dagelijks dierlijke producten eet zoals gevogelte, vlees, vis en eieren, krijg je waarschijnlijk al voldoende eiwitten binnen. Helaas krijgen de meeste mensen amper 15-16% van hun dagelijkse calorische inname binnen aan eiwitten. Dit is genoeg om een tekort te voorkomen, maar het is zeker niet optimaal.

Overzicht plantaardige eiwitbronnen

Waar zitten de eiwitten voornamelijk in?

Overzicht dierlijke eiwitbronnen

 

Overige eiwitbronnen

Benieuwd naar het eiwitgehalte in andere voedingsmiddelen?

Klik hier voor een overzicht aan aantal g eiwitten per voedingsmiddel >>>

Eiwitpoeders

Fanatiek sporter? Verschillende eiwitpoeders kunnen je helpen om gemakkelijker de aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen.

Klik hier voor meer informatie over eiwitpoeders >>>

Eiwitinname berekenen

In de figuur hieronder zie je een overzicht om aan de hand van je sportfrequentie de aanbe- volen hoeveelheid eiwitten te berekenen. Hierin wordt uitgegaan van een persoon die niet vegetarisch of veganistisch is. Omdat je eiwitten nauwelijks kunt opslaan in het lichaam is het belangrijk om dagelijks eiwitten te eten.

Eiwitbehoefte per sportfrequentie (uit RESET! Energiek leven. Zonder gedoe)
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.