3 ademhalingsoefeningen voor een betere slaap, focus en rust in je hoofd

Betere slaap, focus en meer rust
Met je ademhaling beïnvloed je direct de stand van je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel reguleert allerlei verschillende processen in het lichaam, waaronder de stressreactie. Met de ademhaling heb je daarom de sleutel in handen om je eigen stress te managen. Natuurlijk is de beste tip om zoveel mogelijk te doen waarvan je energie krijgt en zoveel mogelijk te schrappen dat wat energie kost en stress oplevert, maar voor de andere stress situaties werkt de ademhaling als een bijzonder krachtige tool. Daarom geef ik je in dit artikel drie verschillende ademhalingsoefeningen.
Deel deze post:

1. Box breathing

De allereerste ademhalingstechniek wordt gebruikt door de US Navy Seals om het lijf tot rust te brengen als ze fysiek actief zijn geweest op het slagveld en vervolgens ergens komen te liggen waar ze evengoed alert moeten blijven. Je kunt dus stellen dat deze ademhalingstechniek je veel focus oplevert en rust in je hoofd.

Via deze link kom je bij de geleide ademhalingsoefening uit.

2. Slaappil

Op het moment dat je naar bed gaat, maar je merkt dat je in je hoofd nog teveel aan het piekeren bent, kan een ademhalingsoefening ook erg nuttig zijn. Deze onderstaande ademhalingstechniek is ontwikkeld door dr. Weil en zorgt ervoor dat je nog meer in de ruststand terechtkomt en gaat als volgt:

  1. Adem 4 tellen in door de neus
  2. Houd 7 tellen vast
  3. Adem 8 tellen uit door getuite lippen (alsof je door een rietje blaast)

Het kan zijn dat een pauze van 7 seconden te lang voor je duurt, mocht dit zo zijn verkort dit dan stap 1, 2 en 3 tot de helft van het aantal seconden wat hierboven beschreven staat. zo behoud je nog steeds het zelfde effect. Het gaat uiteindelijk om de verhouding. Je kunt het daarentegen ook verlengen tot 8 seconden in, 14 seconden vast en 16 seconden uit. Experimenteer ermee en kijk wat je comfortabel vind.

3. Kickstart je dag

Deze Bhastrika ademhalingsoefening wordt ook wel yogi koffie genoemd. De ademhalingsoefening is ideaal om je dag meet te kickstarten en gaat als volgt:

  1. strek je armen en handen uit de lucht in, terwijl je tegelijkertijd inademt door de neus
  2. Trek je armen tot langs de schouders omlaag, terwijl je tegelijkertijd uitademt door de mond
  3. Herhaal deze cyclus voor 20-25x achter elkaar, pauzeer even en herhaal een tot twee keer extra.

Het kan zijn dat je je licht in je hoofd voelt, of dat ledematen gaan tintelen. Dit is compleet normaal en onderdeel van de oefening. Het betekent dat je cellen zich opladen met zuurstof, zodat jij de dag kunt kickstarten!

TIP: Voor alle ademhalingsoefeningen geldt: hoe vaker je het doet, hoe sneller je het verschil zult voelen. Daarom nodig ik je uit om dagelijks een van bovenstaande oefeningen te doen, zodat je je systeem steeds beter kunt reguleren.

Meer weten?

Download hier gratis het hoofdstuk Relax uit mijn onlangs uitgegeven boek RESET!

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.