Drie ademhalingsoefeningen voor een betere slaap, focus en rust in je hoofd

Met je ademhaling beïnvloed je direct de stand van je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel reguleert allerlei verschillende processen in het lichaam, waaronder de stressreactie. Met de ademhaling heb je daarom de sleutel in..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Met je ademhaling beïnvloed je direct de stand van je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel reguleert allerlei verschillende processen in het lichaam, waaronder de stressreactie. Met de ademhaling heb je daarom de sleutel in handen om je eigen stress te managen. Natuurlijk is de beste tip om zoveel mogelijk te doen waarvan je energie krijgt en zoveel mogelijk te schrappen dat wat energie kost en stress oplevert, maar voor de andere stress situaties werkt de ademhaling als een bijzonder krachtige tool. Daarom geef ik je in dit artikel drie verschillende ademhalingsoefeningen.

Box breathing

Deze ademhalingstechniek wordt gebruikt door de US Navy Seals om het lijf tot rust te brengen als ze fysiek actief zijn geweest op het slagveld en vervolgens ergens komen te liggen waar ze evengoed alert moeten blijven. Je kunt dus stellen dat deze ademhalingstechniek je veel focus oplevert en rust in je hoofd.

Via deze link kom je bij de geleide ademhalingsoefening uit.

Slaappil

Op het moment dat je naar bed gaat, maar je merkt dat je in je hoofd nog teveel aan het piekeren bent, kan een ademhalingsoefening ook erg nuttig zijn. Deze onderstaande ademhalingstechniek is ontwikkeld door dr. Weil en zorgt ervoor dat je nog meer in de ruststand terechtkomt en gaat als volgt:

  1. Adem 4 tellen in door de neus
  2. Houd 7 tellen vast
  3. Adem 8 tellen uit door getuite lippen (alsof je door een rietje blaast)

Het kan zijn dat een pauze van 7 seconden te lang voor je duurt, mocht dit zo zijn verkort dit dan stap 1, 2 en 3 tot de helft van het aantal seconden wat hierboven beschreven staat. zo behoud je nog steeds het zelfde effect. Het gaat uiteindelijk om de verhouding. Je kunt het daarentegen ook verlengen tot 8 seconden in, 14 seconden vast en 16 seconden uit. Experimenteer ermee en kijk wat je comfortabel vind.

Kickstart je dag

Deze Bhastrika ademhalingsoefening wordt ook wel yogi koffie genoemd. De ademhalingsoefening is ideaal om je dag meet te kickstarten en gaat als volgt:

  1. strek je armen en handen uit de lucht in, terwijl je tegelijkertijd inademt door de neus
  2. Trek je armen tot langs de schouders omlaag, terwijl je tegelijkertijd uitademt door de mond
  3. Herhaal deze cyclus voor 20-25x achter elkaar, pauzeer even en herhaal een tot twee keer extra.

Het kan zijn dat je je licht in je hoofd voelt, of dat ledematen gaan tintelen. Dit is compleet normaal en onderdeel van de oefening. Het betekent dat je cellen zich opladen met zuurstof, zodat jij de dag kunt kickstarten!

TIP: Voor alle ademhalingsoefeningen geldt: hoe vaker je het doet, hoe sneller je het verschil zult voelen. Daarom nodig ik je uit om dagelijks een van bovenstaande oefeningen te doen, zodat je je systeem steeds beter kunt reguleren.

Meer weten?

Wil je deze ademhalingsoefeningen op de mail toegestuurd krijgen? En wil je ook gelijk een stappenplan om op alle vlakken jouw leefstijl te verbeteren voor 10x meer energie? Download dan via deze link het stappenplan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer:

Het is lente: symboliek
Seizoenen

Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

virussen als ziekteverwekker?
Nieuwe Geneeskunde

Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

Kanker: de kernoorzaak
Nieuwe Geneeskunde

Een andere manier van kijken naar kanker

In 2020 stierven er 168.678 personen in Nederland (aldus volksgezondheid.info). Hiervan stierven 47.046 personen (28%) aan kanker en goedaardige tumoren en 36.579 personen (22%) aan hart- en vaatziekten. Het lijkt met de tijd alsmaar meer te worden en misschien ken je in je omgeving ook steeds meer mensen die kanker als diagnose krijgen. Hoe kan dit? En is kanker werkelijk iets dat tegen ons werkt, of is het juist iets dat voor ons werkt? In deze blog ontdek je een andere kijk op kanker en dan met name longkanker (10.070 sterfgevallen in 2020). Disclaimer: Dit is geen vervanging van medisch advies, maar bedoeld ter inspiratie om je een ander kijk te bieden op kanker in plaats van het mainstream medische narratief.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check