De #1 tool voor meer FLOW
22 februari 2021 
1 min. leestijd

De #1 tool voor meer FLOW

Hoe kan je met één gemakkelijke tool die je kunt gebruiken in ieder moment weer ontspannen met stress omgaan? Dat lees je in deze blog.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan de video. >>>

De ademhaling

Dan heb ik het over de ademhaling. v=Voordat ik er dieper op in ga, nodig ik je uit om het eerst zelf te ervaren.

Zoek daarvoor de hartslag op in je lichaam, bijvoorbeeld door even je pols te voelen of twee vingers op de slagader in je nek te leggen.

Doe vervolgens onderstaande oefening en merk vooral het verschil in hartslag op.

  1. Voel je hartslag.
  2. Adem snel in door de mond
  3. Voel je hartslag
  4. Adem nu heel langzaam uit door de neus
  5. Voel opnieuw je hartslag

Voelde je het verschil?

Waarschijnlijk voelde je bij de inademing dat de hartslag versnelde en bij de uitademing dat de hartslag vertraagde.

Dit laat krachtig zien hoe groot de invloed van je ademhaling op je staat van zijn is, vooral je zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel

Als we bekijken wat er gebeurde in het lichaam, werd tijdens de inademing de orthosympathicus geactiveerd, oftewel de fight-flight stand van het zenuwstelsel.

Tijdens de gecontroleerde uitademing werd de parasympathicus geactiveerd, oftewel de rest-digest stand van het zenuwstelsel.

Met je ademhaling heb je dus een enorm stuur in handen als het gaat om staatsmanagement.

Om dit verhaal (in dit artikel overgesimplificeerd) te vertalen naar de praktijk, heb ik een ademhalingsoefening voor je klaar staan.

Hierbij wordt de stand van beide zenuwstelsel geoptimaliseerd zodat je in een staat van FLOW terechtkomt. Voor flow is een klein beetje stress benodigd en deze ademhalingsoefening is daar perfect voor

Een ademhalingsoefening voor meer FLOW in 1 min.

De ademhalingsoefening wordt ook wel de box breathing technique genoemd en wordt door de US navy seals gebruikt om het lijf tot rust te brengen en het hoofd scherp te houden nadat ze bijvoorbeeld na behoorlijk veel lichamelijke inspanning neerploffen op de frontlinie maar tegelijkertijd de tegenstander in de gaten willen houden.

  1. Adem 5 seconden in door de neus
  2. Houd 5 tellen vast
  3. Adem 5 tellen uit door de mond
  4. Houd 5 tellen vast
  5. Herhaal stap 1 t/m 4 voor 1 minuut

Je kunt deze oefening toepassen in ieder moment.

Hoe vaker je het doet. Hoe meer effect het op je systeem zal hebben.

Doe er je voordeel mee!

Over de schrijver
Mijn naam is Jeroen de Wit. Ik houd van de natuur en de natuur vormt een grote inspiratiebron voor mij. Sinds ik 4 jaar geleden geleden besefte dat dit leven een deadline heeft, ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Een ontdekkingsreis met de vraag: 'Welke factoren leiden tot gezondheid & geluk?'. Er kwamen verschillende gezondheidsprofessionals op mijn pad en tegelijkertijd stond ik ervan versteld hoe weinig we weten als het gaat om onze lichaam en mind. Daarom besloot ik de opgedane kennis te bundelen tot de 5 elementen van RE-SET. En dit platform op te zetten om de opgedane kennis en wijsheden nog meer te verspreiden. Daarnaast organiseer ik retreats, seminars en ben ik momenteel een aantal online trainingen aan het ontwikkelen.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je dit waardevolle boek misloopt.
Nu tijdelijk gratis bij de videocursus

Bestel nu het boek: RESET! Stap uit de neerwaartse spiraal van vermoeidheid, mood swings en besluiteloosheid. Bestel het boek door op de knop hieronder te drukken en ontvang het boek binnen 1-3 werkdagen op je deurmat: