(2/3) Een ontoereikende gezondheidsindustrie. 9 veelvoorkomende frustraties

In deze blog ontdek je negen frustraties als het gaat om de huidige gezondheidsindustrie die ik vaak hoor van mannen die hebben deelgenomen aan de 5-daagse mannenreset in de natuur.  (Deze blog is een vervolg op..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

In deze blog ontdek je negen frustraties als het gaat om de huidige gezondheidsindustrie die ik vaak hoor van mannen die hebben deelgenomen aan de 5-daagse mannenreset in de natuur. 

(Deze blog is een vervolg op de voorgaande blog: Waarom het logisch is dat we ongezonder zijn dan ooit + 3 pijlers die ervoor zorgen dat je weer optimaal presteert)

Liever een video bekijken? Bekijk hieronder de video:

1. Protocollen

Veel mensen zijn klaar met protocollen. Dat er strikt een voorschrift wordt gevolgd waarin precies beschreven wordt hoe een fysiek, mentaal of emotioneel probleem dient te worden opgelost. Terwijl mensen geen robots zijn. En er vele deuren (behandelwijzen) zijn die leiden tot dezelfde ruimte (oplossing).

2. Symptoombestrijding

Vaak worden chronische klachten in de reguliere gezondheidszorg eerder in stand gehouden tot verergerd, dan dat ze daadwerkelijk worden opgelost. Het lijkt op een soort oneindig pleisters plakken op de wond. Terwijl er niet naar de werkelijke oorzaak van de wond wordt gekeken, waardoor deze wond alsmaar terugkomt tot zelfs groter wordt. 

Daarnaast willen we natuurlijk het liefste al onze problemen oplossen met een quick fix, bijvoorbeeld een of ander magisch gezondheidsdrankje of medicijn. De realiteit is dat dit niet bestaat. 

3. Onwetendheid

Vaak frustreert het mannen dat ze bepaalde kennis niet eerder geweten hadden. ‘Waarom leren we dit niet vanuit huis, de maatschappij of op school?’, is de vraag die ik vaak hoor. Uiteindelijk is onwetendheid de bron van al het lijden, zoals Gautama Buddha al een lange tijd geleden zei. Uit onwetendheid ontstaat vervolgens begeerte, jaloezie en haat. Ook zei hij dat het kwaad in de wereld niet het probleem is, maar de onwetendheid in de wereld die het kwaad in stand houdt.

4. Curatief ingesteld

Als het gaat om gezondheid wordt pas aan de bel getrokken als er iets aan de hand is. We focussen ons meer op gezondheidszorg in plaats van gezondheid. Op veiligheid in plaats van weerbaarheid. In de Nederlandse zorguitgaven kun je dit duidelijk terugzien: 13,1% van het BBP werd in 2015 besteed aan de zorg, waarvan slechts 1,8% aan preventie. En van die 1,8% werd het merendeel (76%) besteedt aan gezondheidsbescherming en slechts 18,8% aan ziektepreventie en 5,2% aan gezondheidsbevordering. Dat is omgerekend 0,09% van het BBP wat we in 2015 uitgaven aan gezondheidsbevordering. Terwijl een goede gezondheid ons grootste kapitaal is.

Bij veel mensen ligt de focus nou eenmaal meer op welvaart dan op welzijn. Maar waarom nu niet preventief investeren in je gezondheid? Kevin Gianni die vat dit mooi samen in onderstaande quote:

Most people work hard and spend their health trying to achieve wealth. Then they retire and spend their wealth trying to get back their health. – Kevin Gianni –

5. Specialisaties

We leven in een wereld waarin talloze specialisaties bestaan. Een logisch gevolg hiervan is dat we het totaal niet meer kunnen zien. Alsof iedereen op zijn eigen eilandje zit. Daarom is het tijd om weer vanuit helikopterperspectief de eilandjes met elkaar te verbinden om zo tot betere oplossingen voor chronische klachten te komen.

6. Hypes, dieetboeken, voedingsgoeroes

Op het moment dat je je gaat verdiepen in gezonde voeding, is de kans groot dat je na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer ziet. Dieetboeken die je om de oren vliegen, hypes die komen en gaan en voedingsgoeroes die het niet met elkaar eens zijn. De waarheid is dat er niet 1 perfect voedingspatroon bestaat. 

7. Doorgeschoten in de ratio

Persoonlijk geloof ik zelf erg in de wetenschap maar toch lijken we vaak door te schieten in informatie en kennis en gaat de wijsheid verloren. De verbinding tussen hoofd (ratio) en hart (wijsheid) ontbreekt. 

Sinds de uitspraak van Rene Descartes: Cogito Ergo sum. Oftewel; ik denk dus ik besta, zijn we lichaam en geest van elkaar gaan scheiden. Het lichaam werd overgelaten aan de wetenschap en de geest aan de religie. Terwijl alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is en je fysiologie de psychologie beïnvloedt en andersom.

8. Informatie overload

Er is kennis genoeg, maar waar moet je in hemelsnaam starten? Op het moment dat je je gaat verdiepen in gezondheid kan het daarom nogal zijn dat je overspoeld wordt met gezondheidsinformatie waarvan je niet wist dat je het miste. Je weet immers niet wat je op dat moment het beste kunt gaan integreren in je dagelijks leven, waardoor het je uiteindelijk eerder frustreert dan daadwerkelijk gezonder maakt. 

9. Individuele online programma’s

Vooral in deze tijd barst het van de online programma’s. Vaak ook nog eens individueel en erg gericht op kennisoverdracht in plaats van het ervaren en belichamen van de opgedane kennis voor werkelijke transformatie.

Wat frustreert jou?

Tot zover 9 frustraties over de huidige gezondheidsindustrie. Wat frustreert jou aan de huidige gezondheidsindustrie? Laat het weten in de comments.

Lees hier de volgende blog: Hoe we bij terugnaarjenatuur.phoenixsite.nl antwoorden op de 9 frustraties uit de gezondheidsindustrie >>>

Literatuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer:

Het is lente: symboliek
Seizoenen

Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

virussen als ziekteverwekker?
Nieuwe Geneeskunde

Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

Kanker: de kernoorzaak
Nieuwe Geneeskunde

Een andere manier van kijken naar kanker

In 2020 stierven er 168.678 personen in Nederland (aldus volksgezondheid.info). Hiervan stierven 47.046 personen (28%) aan kanker en goedaardige tumoren en 36.579 personen (22%) aan hart- en vaatziekten. Het lijkt met de tijd alsmaar meer te worden en misschien ken je in je omgeving ook steeds meer mensen die kanker als diagnose krijgen. Hoe kan dit? En is kanker werkelijk iets dat tegen ons werkt, of is het juist iets dat voor ons werkt? In deze blog ontdek je een andere kijk op kanker en dan met name longkanker (10.070 sterfgevallen in 2020). Disclaimer: Dit is geen vervanging van medisch advies, maar bedoeld ter inspiratie om je een ander kijk te bieden op kanker in plaats van het mainstream medische narratief.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check