(2/3) Een ontoereikende gezondheidsindustrie. 9 veelvoorkomende frustraties

In deze blog ontdek je negen frustraties als het gaat om de huidige gezondheidsindustrie die ik vaak hoor van mannen die hebben deelgenomen aan de 5-daagse mannenreset in de natuur.  (Deze blog is een vervolg op..
Deel deze post:

In deze blog ontdek je negen frustraties als het gaat om de huidige gezondheidsindustrie die ik vaak hoor van mannen die hebben deelgenomen aan de 5-daagse mannenreset in de natuur. 

(Deze blog is een vervolg op de voorgaande blog: Waarom het logisch is dat we ongezonder zijn dan ooit + 3 pijlers die ervoor zorgen dat je weer optimaal presteert)

Liever een video bekijken? Bekijk hieronder de video:

1. Protocollen

Veel mensen zijn klaar met protocollen. Dat er strikt een voorschrift wordt gevolgd waarin precies beschreven wordt hoe een fysiek, mentaal of emotioneel probleem dient te worden opgelost. Terwijl mensen geen robots zijn. En er vele deuren (behandelwijzen) zijn die leiden tot dezelfde ruimte (oplossing).

2. Symptoombestrijding

Vaak worden chronische klachten in de reguliere gezondheidszorg eerder in stand gehouden tot verergerd, dan dat ze daadwerkelijk worden opgelost. Het lijkt op een soort oneindig pleisters plakken op de wond. Terwijl er niet naar de werkelijke oorzaak van de wond wordt gekeken, waardoor deze wond alsmaar terugkomt tot zelfs groter wordt. 

Daarnaast willen we natuurlijk het liefste al onze problemen oplossen met een quick fix, bijvoorbeeld een of ander magisch gezondheidsdrankje of medicijn. De realiteit is dat dit niet bestaat. 

3. Onwetendheid

Vaak frustreert het mannen dat ze bepaalde kennis niet eerder geweten hadden. ‘Waarom leren we dit niet vanuit huis, de maatschappij of op school?’, is de vraag die ik vaak hoor. Uiteindelijk is onwetendheid de bron van al het lijden, zoals Gautama Buddha al een lange tijd geleden zei. Uit onwetendheid ontstaat vervolgens begeerte, jaloezie en haat. Ook zei hij dat het kwaad in de wereld niet het probleem is, maar de onwetendheid in de wereld die het kwaad in stand houdt.

4. Curatief ingesteld

Als het gaat om gezondheid wordt pas aan de bel getrokken als er iets aan de hand is. We focussen ons meer op gezondheidszorg in plaats van gezondheid. Op veiligheid in plaats van weerbaarheid. In de Nederlandse zorguitgaven kun je dit duidelijk terugzien: 13,1% van het BBP werd in 2015 besteed aan de zorg, waarvan slechts 1,8% aan preventie. En van die 1,8% werd het merendeel (76%) besteedt aan gezondheidsbescherming en slechts 18,8% aan ziektepreventie en 5,2% aan gezondheidsbevordering. Dat is omgerekend 0,09% van het BBP wat we in 2015 uitgaven aan gezondheidsbevordering. Terwijl een goede gezondheid ons grootste kapitaal is.

Bij veel mensen ligt de focus nou eenmaal meer op welvaart dan op welzijn. Maar waarom nu niet preventief investeren in je gezondheid? Kevin Gianni die vat dit mooi samen in onderstaande quote:

Most people work hard and spend their health trying to achieve wealth. Then they retire and spend their wealth trying to get back their health. – Kevin Gianni –

5. Specialisaties

We leven in een wereld waarin talloze specialisaties bestaan. Een logisch gevolg hiervan is dat we het totaal niet meer kunnen zien. Alsof iedereen op zijn eigen eilandje zit. Daarom is het tijd om weer vanuit helikopterperspectief de eilandjes met elkaar te verbinden om zo tot betere oplossingen voor chronische klachten te komen.

6. Hypes, dieetboeken, voedingsgoeroes

Op het moment dat je je gaat verdiepen in gezonde voeding, is de kans groot dat je na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer ziet. Dieetboeken die je om de oren vliegen, hypes die komen en gaan en voedingsgoeroes die het niet met elkaar eens zijn. De waarheid is dat er niet 1 perfect voedingspatroon bestaat. 

7. Doorgeschoten in de ratio

Persoonlijk geloof ik zelf erg in de wetenschap maar toch lijken we vaak door te schieten in informatie en kennis en gaat de wijsheid verloren. De verbinding tussen hoofd (ratio) en hart (wijsheid) ontbreekt. 

Sinds de uitspraak van Rene Descartes: Cogito Ergo sum. Oftewel; ik denk dus ik besta, zijn we lichaam en geest van elkaar gaan scheiden. Het lichaam werd overgelaten aan de wetenschap en de geest aan de religie. Terwijl alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is en je fysiologie de psychologie beïnvloedt en andersom.

8. Informatie overload

Er is kennis genoeg, maar waar moet je in hemelsnaam starten? Op het moment dat je je gaat verdiepen in gezondheid kan het daarom nogal zijn dat je overspoeld wordt met gezondheidsinformatie waarvan je niet wist dat je het miste. Je weet immers niet wat je op dat moment het beste kunt gaan integreren in je dagelijks leven, waardoor het je uiteindelijk eerder frustreert dan daadwerkelijk gezonder maakt. 

9. Individuele online programma’s

Vooral in deze tijd barst het van de online programma’s. Vaak ook nog eens individueel en erg gericht op kennisoverdracht in plaats van het ervaren en belichamen van de opgedane kennis voor werkelijke transformatie.

Wat frustreert jou?

Tot zover 9 frustraties over de huidige gezondheidsindustrie. Wat frustreert jou aan de huidige gezondheidsindustrie? Laat het weten in de comments.

Lees hier de volgende blog: Hoe we bij terugnaarjenatuur.phoenixsite.nl antwoorden op de 9 frustraties uit de gezondheidsindustrie >>>

Literatuur

.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.