De mythe van zelfbeheersing

Makkelijker Meer zelf beheersing
Zelfbeheersing is een goede strategie voor op de korte termijn, op het moment dat je in de supermarkt loopt of ergens anders waar je uitgelokt wordt tot ongezond gedrag, maar niet continu. Denk hierbij aan dat je..
Deel deze post:

Zelfbeheersing is een goede strategie voor op de korte termijn, op het moment dat je in de supermarkt loopt of ergens anders waar je uitgelokt wordt tot ongezond gedrag, maar niet continu. Denk hierbij aan dat je thuis of op kantoor en continu verleid wordt door allerlei prikkels om ongezonde keuzes te maken. Het is onmogelijk om steeds weer de wilskracht op te brengen om de verleidingen te weerstaan en je dagelijkse portie wilskracht kan je beter ergens anders aan besteden.

Optimaliseer je omgeving

Laten we daarom kijken naar wat je kunt doen om je omgeving te optimaliseren, zodat je geprikkeld wordt om betere keuzes te maken. Dat is uiteindelijk het geheim van zelfbeheersing. De mensen met de meeste zelfbeheersing zijn namelijk de mensen die dit het minst hoeven te gebruiken. Het is gemakkelijker om jezelf te beheersen als je dat niet zo vaak hoeft te doen. Prikkel jezelf om gezond gedrag te vertonen en verwijder de prikkels die je uitlokken om ongezond gedrag te vertonen.

Een neerwaartse spiraal

Als je je slecht voelt, eet je junkfood. Omdat je junkfood eet, voel je je slecht. Netflixen maakt je sloom, dus je gaat nog meer Netflixen omdat je te sloom bent om iets anders te doen. Je maakt je zorgen over je gezondheid dus je steekt een sigaret op om je minder zorgen te maken. Waardoor je je gezondheid nog meer verslechtert en uiteindelijk nog meer zorgen gaat maken over je gezondheid. Als een neerwaartse spiraal word je erdoor omlaag getrokken. Een van de meest praktische manieren om dit ongezond gedrag te stoppen is door jezelf minder bloot te stellen aan de prikkels die dit gedrag uitlokken.

Hacks naar meer zelfbeheersing

Als je te veel op je telefoon zit, zet dan een tijdslimiet op de meest verslavende apps.

Als je je niet goed genoeg voelt, verwijder dan sociale media apps van je smartphone die deze gevoelens in stand houden. Schrijf juist op wat er vandaag wél goed ging.

Als je het idee hebt dat je te veel aan het Netflixen bent, zeg je abonnement dan op.

Als je te veel aan het snoepen bent, zorg dan dat je geen snoep in huis hebt.

Als je het idee hebt dat je geen werk verzet krijgt, leg dan je smartphone in een laatje.

RESET-moment: Optimaliseer je omgeving

Ik wil je uitnodigen om je omgeving beter in te richten. Zet in plaats van de koekjes op het aanrecht, de fruitschaal in het zicht. Hierdoor maak je vanzelf betere keuzes die jou leiden naar een leven met meer energie. Kijk eens kritisch naar alle ruimtes waarin je regelmatig komt, zowel in huis als op je werk, en vraag jezelf af hoe je deze beter in kunt richten. Zodat je minder geprikkeld wordt om ongezonde keuzes te maken en meer geprikkeld wordt om gezonde keuzes te maken.

TIP:

Benadruk de voordelen van het vermijden van ongezond gedrag. Wat is het voordeel als ik nu geen sigaret opsteek? Misschien bereik je daardoor eerder financiële vrijheid om te doen wat je echt wilt? Word je minder vaak verkouden? Stink je minder?

Deze simpele veranderingen helpen je enorm op weg om je gedrag te verbeteren.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.