Dit is hoe je een sportburnout voorkomt

sport burn-out voorkomen
Net zoals te veel zitten, heeft te veel sporten onder hoge intensiteit ook nadelige gevolgen. Het is de kunst om de balans op te zoeken tussen activiteit en inactiviteit. Tip Focus tijdens het trainen vooral op..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Net zoals te veel zitten, heeft te veel sporten onder hoge intensiteit ook nadelige gevolgen. Het is de kunst om de balans op te zoeken tussen activiteit en inactiviteit.

Tip

Focus tijdens het trainen vooral op wat het met je lijf doet. Ga een relatietherapie aan met het lichaam. Leer het lijf beter kennen. Vraag jezelf af: bouw ik een lijf dat mij in staat stelt om ontspannen te staan? Of bouw ik een lijf met een gespannen staat?

Koppeling met onze voorouders

Hoewel onze voorouders zeker zware dingen tilden, deden ze nooit een 20 sets chest press, zoals sommige fanatieke krachtsporters dat vandaag doen. Het feit dat de oermens geen zware barbell training deed of push-ups, betekent natuurlijk niet dat we dat niet zouden moeten doen. Vanuit evolutionair perspectief is het wel een goede zaak om ‘voorzichtig’ te zijn bij het samenstellen van een fitnessschema. Zodat het lichaam niet wordt overbelast.

Wanneer beweging vanuit evolutionair perspectief wordt gecombineerd met de moderne wetenschap, blijkt dat een meer gematigd volume tegen een iets hogere frequentie superieur is aan extreme training. Denk bij extreme training bijvoorbeeld aan elke spiergroep één keer in de week per week volledig kapot trainen, zoals bij bodybuilding het geval is.

Daarnaast geldt hetzelfde voor duursport. Hoewel onze voorouders grote afstanden per dag aflegden, voerden ze zelden langdurige intensieve training uit wat de meeste duursporters op lange afstand tegenwoordig doen. Hoewel veel mensen duursport activiteiten, zoals iron man, triatlon, marathons en andere extreme duursportactiviteiten beschouwen als het hoogtepunt van hun gezondheid, is vaak het tegenovergestelde waar. Het is een feit dat langdurige duurtraining dat nodig is om optimaal te presteren bij deze evenementen verband houdt met een aantal nadelige gezondheidseffecten. Denk hierbij aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Hoe weet ik wat mijn grenzen zijn?

Ook dit kan je terug herleiden naar de ademhaling. Op het moment dat je te veel gefocust bent op de inademing of aan het hyperventileren bent, zit je in de distress zone. Je kunt je systeem weer kalmeren door te focussen op de uitademing en de stappen uit het gratis E-boek: Nooit meer stress, die je hier kunt downloaden. Op het moment dat je daarentegen door de neus in kunt ademen en door de mond uit kunt ademen, zit je waarschijnlijk in de juiste modus. Check regelmatig in bij jezelf om te kijken waar je zit en of je jezelf niet te veel aan het pushen bent.

RESET-moment: Zit jij in je Power Zone?

Ik wil je uitnodigen om te onderzoeken of je op het gebied van beweging aan de linkerkant van onderstaand spectrum zit, of juist aan de rechterkant? Misschien wel in het midden?

Streef ernaar om in het donkergroen te zitten, in de power zone. Dat je je fysieke grenzen opzoekt en de workout net buiten je comfortzone ligt. Buiten je comfortzone ligt namelijk alle groei. Als je niet meer je grenzen opzoekt en alsmaar hetzelfde blijft doen, verhoogt dat de kans op blessures. Dit is vaak bij voetbal het geval wanneer je wekelijks dezelfde training blijft doen en niet meer jezelf uitdaagt.

Antifragiel

We zijn namelijk antifragiel, dat wil zeggen dat we sterker worden naarmate we ons lijf meer gaan gebruiken. We zijn geen stofzuiger die met elk gebruik zwakker wordt, maar mensen die ervoor gemaakt zijn om uitgedaagd te worden. Hoe meer je traint, hoe sterker je lichaam uiteindelijk wordt. Vergelijk jezelf met een bodybuilder, continu in herstel en in verval. Per seconde breek je 50 miljoen cellen af en bouw je 50 miljoen nieuwe cellen. Nu is aan jou wat je gaat doen met deze nieuwe cellen. Wat voor lijf wil je ermee bouwen? Kijk vervolgens hoe je dit wilt gaan bereiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer:

Het is lente: symboliek
Seizoenen

Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

virussen als ziekteverwekker?
Nieuwe Geneeskunde

Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

Kanker: de kernoorzaak
Nieuwe Geneeskunde

Een andere manier van kijken naar kanker

In 2020 stierven er 168.678 personen in Nederland (aldus volksgezondheid.info). Hiervan stierven 47.046 personen (28%) aan kanker en goedaardige tumoren en 36.579 personen (22%) aan hart- en vaatziekten. Het lijkt met de tijd alsmaar meer te worden en misschien ken je in je omgeving ook steeds meer mensen die kanker als diagnose krijgen. Hoe kan dit? En is kanker werkelijk iets dat tegen ons werkt, of is het juist iets dat voor ons werkt? In deze blog ontdek je een andere kijk op kanker en dan met name longkanker (10.070 sterfgevallen in 2020). Disclaimer: Dit is geen vervanging van medisch advies, maar bedoeld ter inspiratie om je een ander kijk te bieden op kanker in plaats van het mainstream medische narratief.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check