Dit is hoe je een sportburnout voorkomt

sport burn-out voorkomen
Net zoals te veel zitten, heeft te veel sporten onder hoge intensiteit ook nadelige gevolgen. Het is de kunst om de balans op te zoeken tussen activiteit en inactiviteit. Tip Focus tijdens het trainen vooral op..
Deel deze post:
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Net zoals te veel zitten, heeft te veel sporten onder hoge intensiteit ook nadelige gevolgen. Het is de kunst om de balans op te zoeken tussen activiteit en inactiviteit.

  Tip

  Focus tijdens het trainen vooral op wat het met je lijf doet. Ga een relatietherapie aan met het lichaam. Leer het lijf beter kennen. Vraag jezelf af: bouw ik een lijf dat mij in staat stelt om ontspannen te staan? Of bouw ik een lijf met een gespannen staat?

  Koppeling met onze voorouders

  Hoewel onze voorouders zeker zware dingen tilden, deden ze nooit een 20 sets chest press, zoals sommige fanatieke krachtsporters dat vandaag doen. Het feit dat de oermens geen zware barbell training deed of push-ups, betekent natuurlijk niet dat we dat niet zouden moeten doen. Vanuit evolutionair perspectief is het wel een goede zaak om ‘voorzichtig’ te zijn bij het samenstellen van een fitnessschema. Zodat het lichaam niet wordt overbelast.

  Wanneer beweging vanuit evolutionair perspectief wordt gecombineerd met de moderne wetenschap, blijkt dat een meer gematigd volume tegen een iets hogere frequentie superieur is aan extreme training. Denk bij extreme training bijvoorbeeld aan elke spiergroep één keer in de week per week volledig kapot trainen, zoals bij bodybuilding het geval is.

  Daarnaast geldt hetzelfde voor duursport. Hoewel onze voorouders grote afstanden per dag aflegden, voerden ze zelden langdurige intensieve training uit wat de meeste duursporters op lange afstand tegenwoordig doen. Hoewel veel mensen duursport activiteiten, zoals iron man, triatlon, marathons en andere extreme duursportactiviteiten beschouwen als het hoogtepunt van hun gezondheid, is vaak het tegenovergestelde waar. Het is een feit dat langdurige duurtraining dat nodig is om optimaal te presteren bij deze evenementen verband houdt met een aantal nadelige gezondheidseffecten. Denk hierbij aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

  Hoe weet ik wat mijn grenzen zijn?

  Ook dit kan je terug herleiden naar de ademhaling. Op het moment dat je te veel gefocust bent op de inademing of aan het hyperventileren bent, zit je in de distress zone. Je kunt je systeem weer kalmeren door te focussen op de uitademing en de stappen uit het gratis E-boek: Nooit meer stress, die je hier kunt downloaden. Op het moment dat je daarentegen door de neus in kunt ademen en door de mond uit kunt ademen, zit je waarschijnlijk in de juiste modus. Check regelmatig in bij jezelf om te kijken waar je zit en of je jezelf niet te veel aan het pushen bent.

  RESET-moment: Zit jij in je Power Zone?

  Ik wil je uitnodigen om te onderzoeken of je op het gebied van beweging aan de linkerkant van onderstaand spectrum zit, of juist aan de rechterkant? Misschien wel in het midden?

  Streef ernaar om in het donkergroen te zitten, in de power zone. Dat je je fysieke grenzen opzoekt en de workout net buiten je comfortzone ligt. Buiten je comfortzone ligt namelijk alle groei. Als je niet meer je grenzen opzoekt en alsmaar hetzelfde blijft doen, verhoogt dat de kans op blessures. Dit is vaak bij voetbal het geval wanneer je wekelijks dezelfde training blijft doen en niet meer jezelf uitdaagt.

  Antifragiel

  We zijn namelijk antifragiel, dat wil zeggen dat we sterker worden naarmate we ons lijf meer gaan gebruiken. We zijn geen stofzuiger die met elk gebruik zwakker wordt, maar mensen die ervoor gemaakt zijn om uitgedaagd te worden. Hoe meer je traint, hoe sterker je lichaam uiteindelijk wordt. Vergelijk jezelf met een bodybuilder, continu in herstel en in verval. Per seconde breek je 50 miljoen cellen af en bouw je 50 miljoen nieuwe cellen. Nu is aan jou wat je gaat doen met deze nieuwe cellen. Wat voor lijf wil je ermee bouwen? Kijk vervolgens hoe je dit wilt gaan bereiken.

  .

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Ontdek meer:

  Hoe je uit je hoofd komt
  Relax: Ontspannen met Stress

  Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

  Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.

  Gezond eten is goedkoop
  Eat: Ontdek hét Powerdieet

  Gezond eten is niet duur. Zo eet je gezonder, zonder meer uit te geven:

  Wanneer je van een voedingspatroon vol granen en bewerkte voeding (vulling 😉 overschakelt naar een voedingspatroon met meer dierlijke eiwitten, groentes & fruit kan het zijn dat je schrikt van het verschil in uitgaven aan je eten. Een voedingspatroon met meer verse groentes en dierlijke eiwitten is gewoonweg duurder dan een typisch Westers dieet vol bewerkte producten (brood, koek, snoep, chips, pasta, rijst, aardappelen) met gesubsidieerde grondstoffen (graan, mais, soja). Maar hoe kan je je uitgaven op het gebied van voeding gelijk houden of zelfs verminderen, terwijl je tegelijkertijd gezonder eet? Dat ontdek je in deze blog.

  Het is lente: symboliek
  Seizoenen

  Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

  Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

  virussen als ziekteverwekker?
  Nieuwe Geneeskunde

  Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

  In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

  Lezer van het boek?

  Ontvang alle extra tools direct in je inbox

  .