Hoe bereik ik meer flow?

hoe je meer flow bereikt
Je kent het misschien wel, die momenten dat alles vanzelf gaat. Het stroomt en je zit in de flow. Maar hoe krijg je je zelf meer in deze staat van zijn? Om vervolgens veel meer gedaan te krijgen? Ik wil je graag een..
Deel deze post:
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Je kent het misschien wel, die momenten dat alles vanzelf gaat. Het stroomt en je zit in de flow. Maar hoe krijg je je zelf meer in deze staat van zijn? Om vervolgens veel meer gedaan te krijgen? Ik wil je graag een paar handvatten geven in deze blog aan de hand van een aantal raamwerken die mij erg op weg hebben geholpen.

   

  Stress

  Voor flow is een klein beetje stress nodig. Nu denk je misschien huh stress? Dat is toch nergens goed voor? Nou het tegenovergestelde is juist waar, het is juist een gezondheidsbevorderende factor en brengt je in een flow. Mits je in dit lage niveau blijft. Mocht je doorschieten hierin dan raak je in paniek, vermoeid en op den duur angstig tot zelfs boos en op de lange termijn kan dit een burn-out veroorzaken.

   

  Eustress

  Deze vorm van stress wordt ook wel eustress genoemd door Richard Lazerus. Op het moment dat je eustress ervaart zit je in de flow, ben je bezig met je passie en ben je volledig in het moment. Op het moment dat je echter te veel stress ervaart, wordt dit distress genoemd. Je ziet dit ook terugkomen in onderstaande grafiek.

  Eustress

   

  Match

  De kunst is om de hoeveelheid stress die je ervaart te matchen met de situatie waar je in zit. Op het moment dat dit niet overeenstemt kan dit juist leiden tot meer stress. Je wilt namelijk wel beter presteren, maar het lukt niet en je raakt in paniek; distress. Maar hoe veroorzaak je deze match?

   

  Ademhaling

  De snelste ingang naar je staat van zijn, is de ademhaling. De manier waarop je ademhaalt bepaalt je staat van zijn. Het is direct gelinkt aan het zenuwstelsel. Nu kan je je staat van zijn reguleren aan de hand van een aantal ademhalingstechnieken. Maar voordat ik daarop inga wil ik je graag kennis laten maken met de Polyvagal Theory, ontwikkeld door Stephen W. Porges.

   

  Polyvagal theory

  De polyvagal theory is een interessant raamwerk die je meer inzicht zal geven in de verschillende staten van je zenuwstelsel en daarmee direct de staat van zijn. Misschien heb je het nog onthouden van de biologieboeken, maar je hebt grofweg 2 verschillende zenuwstelsels door het lichaam lopen.

  Polyvagal theory

   

  De parasympathicus 🧘‍♂️

  Betrokken bij sociale activiteiten, als je slaapt en als je erg in het nu bent. Oftewel als je helemaal onderin zit (zie de figuur) voel je je zen en slaap je als een baby. Je kunt deze stand vergelijken met een oermens die rustig in de grot zit.

  De orthosympathicus 😳

  Deze stand van het zenuwstelsel is betrokken bij het jagen, oftewel als de oermens op pad ging overdag. Je pupillen verwijden, de hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt en verplaatst zich van de buik naar de borst

   

  Freeze 🥶

  Wanneer je nog verder doorschiet bevries je als het ware als er geen uitweg meer was om te vechten of te vluchten en bevries je als overlevingsmechanisme. Dit is dan ook wel de plek waar trauma’s worden gevormd.

   

  Terugkoppeling naar ademhaling

  Het mooie van het zenuwstelsel is dat je dit zelf kunt reguleren door middel van je ademhaling. We hebben niet voor niets het vermogen gekregen om bewust adem te halen. In de evolutie bood dit namelijk verschillende voordelen, zoals dat we beter konden jagen als we onze ademhaling konden reguleren. Nu gebruiken we dit niet tot nauwelijks, terwijl dit zo krachtig is en het zit recht onder je neus.

   

  Maar hoe reguleer ik dan mijn staat van zijn?

  Op het moment dat je in het rood zit van de Polyvagal theory figuur en je merkt dat je jezelf tot rust wil brengen, dan kun je dit doen met neusademhaling. Dit activeert de parasympathicus. Zo kan je van paniek weer gemakkelijk in de flow komen. Van de Verschillende oefeningen die je kunt doen, heb ik hieronder één oefening beschreven die je erg op weg zal helpen.

   

  Box breathing

  Ook wel gebruikt door de Navy seals om het lijf tot rust te brengen, maar evengoed scherp te blijven. Deze box breathing gaat als volgt:

  1. Adem 4 tellen in door de neus
  2. Houd 4 tellen vast
  3. Adem 4 tellen uit door de mond (maak van je mond een tuutje, alsof je door een rietje blaast om de dorsal vagal te activeren/ om in de flow staat te komen)
  4. Houd 4 tellen vast

  Herhaal dit voor 1 a 2 minuten en ervaar het verschil.

   

  Wat moet ik onthouden?

  Met ademhaling kun je gemakkelijk de staat van zijn reguleren en je zo beter afstemmen op de situatie die zich voordoet. Door ademhaling kun je jezelf in de parasympathicus brengen van het zenuwstelsel om bijvoorbeeld beter te verbinden met de mensen om je heen, maar het kan ook de andere kant op werken. Denk hierbij aan hyperventilatie waardoor je juist erg in het orthosympatische gedeelte van je zenuwstelsel komt.

   

  En nu?

  Pas de ademhaling standaard een aantal keren toe per dag. Via de ademhaling kun je namelijk gemakkelijk intunen op je lijf om vervolgens in de gewenste staat terecht te komen.

  .

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Ontdek meer:

  Hoe je uit je hoofd komt
  Relax: Ontspannen met Stress

  Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

  Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.

  Gezond eten is goedkoop
  Eat: Ontdek hét Powerdieet

  Gezond eten is niet duur. Zo eet je gezonder, zonder meer uit te geven:

  Wanneer je van een voedingspatroon vol granen en bewerkte voeding (vulling 😉 overschakelt naar een voedingspatroon met meer dierlijke eiwitten, groentes & fruit kan het zijn dat je schrikt van het verschil in uitgaven aan je eten. Een voedingspatroon met meer verse groentes en dierlijke eiwitten is gewoonweg duurder dan een typisch Westers dieet vol bewerkte producten (brood, koek, snoep, chips, pasta, rijst, aardappelen) met gesubsidieerde grondstoffen (graan, mais, soja). Maar hoe kan je je uitgaven op het gebied van voeding gelijk houden of zelfs verminderen, terwijl je tegelijkertijd gezonder eet? Dat ontdek je in deze blog.

  Het is lente: symboliek
  Seizoenen

  Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

  Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

  virussen als ziekteverwekker?
  Nieuwe Geneeskunde

  Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

  In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

  Lezer van het boek?

  Ontvang alle extra tools direct in je inbox

  .