fbpx

Thuiswerken SOS: 5 manieren om werk & privé gemakkelijker uit elkaar te houden

beter thuiswerken
in een tijd waarin we steeds vaker thuiswerken en tegelijkertijd 24/7 met elkaar verbonden zijn, kan het moeilijk zijn om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. ’s Avonds nog even snel je inbox checken op je telefoon, lunchen achter je laptop tijdens de ZOOM vergadering en als je op de bank zit heb je het idee dat je nog steeds op kantoor zit. Daarom geef ik je in dit artikel graag 5 manieren om werk & privé weer gemakkelijker van elkaar gescheiden te houden.
Deel deze post:

Manier 1: Vergeet niet te schakelen

Als we in een auto rijden vinden we het logisch om boven de 2000 toeren te schakelen, afhankelijk of je een benzine- of dieselmotor hebt. Toch blijven we in het moderne leven te lang leven in hoge toeren en raken veel mensen oververhit. Vergeet daarom niet om af en toe even te schakelen tussen hoge toeren en lage toeren. Tussen inspanning en ontspanning. Begrens die motor wat meer door duidelijke grenzen voor jezelf te stellen wanneer je gaat inspannen en wanneer je gaat ontspannen. Want: zonder grenzen, raak je verdwaald.
  • Stel een maximaal aantal uren per dag vast waarin je werkt.
  • Experimenteer met tijdslimieten op sociale media en andere aandachtslurpende apps, zodat je jezelf hierin niet verliest.
  • Stel voor jezelf vast wanneer je stopt met werken. Bijvoorbeeld na 20 uur alle Wi-Fi en elektronica uit.

zonder grenzen, raak je verdwaald.

Schakel tussen inspanning en ontspanning

Manier 2: Verhoog je belastbaarheid

Een van de drie geheimen van de natuur is: balans. Zodra jezelf in balans bent, ben je effectiever. Je balans kun je verbeteren door meer van datgene in je leven toe te voegen wat je belastbaarheid verhoogt (bijvoorbeeld het boek RESET! lezen) en zoveel mogelijk te elimineren wat je belast (bijvoorbeeld die klagende buurvrouw van de tweede verdieping, ah nee grapje dat ligt buiten je cirkel van invloed ;).
RESET-moment: Neem even 5 minuten de tijd om na te denken wat je zou kunnen doen om je belastbaarheid te verhogen.
Belasting vs belastbaarheid

Verhoog je belastbaarheid. Verlaag je belasting. Zo kom je weer in balans.

Manier 3: Plan je agenda niet in, maar uit

Vaak plannen we eerst alle afspraken in met anderen en kijken we daarna pas wanneer we afspraken met onszelf gaan inplannen. Maar waarom niet andersom? Waarom niet eerst tijd voor JEZELF inplannen en dan pas voor de ANDER. Niet alleen in het vliegtuig is het van levensbelang om eerst het zuurstofmasker voor jezelf op te zetten en dan pas voor de ander, maar ook in het dagelijks leven. Zet jezelf op nummer 1 en zie jezelf als de IK BV.
RESET-moment: Kies drie dingen van het lijstje van stap 2 en plan dit in je agenda in, zodat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

Plan eerst in je agenda je ontspanning in. Dan pas alle afspraken.

Manier 4: Gebruik de wet van associatie in je voordeel

Ons brein associeert elke plek in je huis met een bepaalde activiteit: dit wordt ook wel de wet van de associatie genoemd. Op het moment dat je in je slaapkamer gaat werken, zal je steeds meer moeite hebben om daar ook te slapen omdat je brein je bed simpelweg associeert met slapen. Zodra je gaat werken op je bank, zal je het lastiger vinden om diep te ontspannen. Je brein gaat die werk en bank simpelweg met elkaar associëren. Werk daarom alleen in je werkkamer en niet op je bank, zodat je gemakkelijker kunt schakelen tussen verschillende activiteiten. Mocht je net zoals ik niet de luxe hebben dat je meerdere kamers tot je beschikking hebt, zorg dan voor een werkhoekje of zet je koptelefoon op met brain.fm (echt een mega boost voor je focus) als je gaat werken. Zo kom je gemakkelijker in de zone.

Werk op een vaste plek in huis, zodat je brein gemakkelijker in de juiste modus komt voor een betere focus.

Manier 5: Voeg rituelen toe aan je dag

Maak er een ritueel van om met volle aandacht je eten op te eten en 25 keer op elke hap te kauwen (goed voor je spijsvertering), of met volle aandacht en een wierookje bij je partner op de bank te zitten met een goede kop thee, of een siësta op het heetste moment van de dag (maximaal 20 minuten zodat je voorkomt dat je in een diepe slaap terecht komt, of 90 minuten als je wat slaap in wilt halen en beter wilt leren). Zo vertraag je even op vaste momenten op de dag. Rituelen & gewoontes zijn enorm krachtig

Kortom

  • Manier 1: Vergeet niet te schakelen
  • Manier 2: Verhoog je belastbaarheid
  • Manier 3: Plan je agenda niet in, maar uit
  • Manier 4: Gebruik de wet van associatie in je voordeel
  • Manier 5: Voeg rituelen toe aan je dag

En nu?

Op je gemakje rustig verder lezen? Lees dan het boek RESET! en krijg weer meer rust & grip op je energieniveau met het meest concrete, effectieve en eenvoudige stappenplan.

.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.