Thuiswerken SOS: 5 manieren om werk & privé gemakkelijker uit elkaar te houden

in een tijd waarin we steeds vaker thuiswerken en tegelijkertijd 24/7 met elkaar verbonden zijn, kan het moeilijk zijn om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. ’s Avonds nog even snel je inbox checken..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
in een tijd waarin we steeds vaker thuiswerken en tegelijkertijd 24/7 met elkaar verbonden zijn, kan het moeilijk zijn om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. ’s Avonds nog even snel je inbox checken op je telefoon, lunchen achter je laptop tijdens de ZOOM vergadering en als je op de bank zit heb je het idee dat je nog steeds op kantoor zit. Daarom geef ik je in dit artikel graag 5 manieren om werk & privé weer gemakkelijker van elkaar gescheiden te houden.

Manier 1: Vergeet niet te schakelen

Als we in een auto rijden vinden we het logisch om boven de 2000 toeren te schakelen, afhankelijk of je een benzine- of dieselmotor hebt. Toch blijven we in het moderne leven te lang leven in hoge toeren en raken veel mensen oververhit. Vergeet daarom niet om af en toe even te schakelen tussen hoge toeren en lage toeren. Tussen inspanning en ontspanning. Begrens die motor wat meer door duidelijke grenzen voor jezelf te stellen wanneer je gaat inspannen en wanneer je gaat ontspannen. Want: zonder grenzen, raak je verdwaald.
 • Stel een maximaal aantal uren per dag vast waarin je werkt.
 • Experimenteer met tijdslimieten op sociale media en andere aandachtslurpende apps, zodat je jezelf hierin niet verliest.
 • Stel voor jezelf vast wanneer je stopt met werken. Bijvoorbeeld na 20 uur alle Wi-Fi en elektronica uit.

zonder grenzen, raak je verdwaald.

Schakel tussen inspanning en ontspanning

Manier 2: Verhoog je belastbaarheid

Een van de drie geheimen van de natuur is: balans. Zodra jezelf in balans bent, ben je effectiever. Je balans kun je verbeteren door meer van datgene in je leven toe te voegen wat je belastbaarheid verhoogt (bijvoorbeeld het boek RESET! lezen) en zoveel mogelijk te elimineren wat je belast (bijvoorbeeld die klagende buurvrouw van de tweede verdieping, ah nee grapje dat ligt buiten je cirkel van invloed ;).
 • Pak die workouts volgende week.
 • Zit morgen lekker 1 uur tegen een boom in het bos zonder telefoon.
 • Spreek af met mensen die je omhoog tillen.
 • Eet wat minder vaak.
 • Vervroeg je bedtijd eens met 15 minuten.
 • Doe wat vaker helemaal niets.
 • Experimenteer met ander vormen van ontspanning, zoals yoga nidra.
 • Drink wat saliethee, om het piekeren te verminderen.
 • Loop 5 minuten hard direct na het wakker worden (aanrader).
RESET-moment: Neem even 5 minuten de tijd om na te denken wat je zou kunnen doen om je belastbaarheid te verhogen.
Belasting vs belastbaarheid

Verhoog je belastbaarheid. Verlaag je belasting. Zo kom je weer in balans

Manier 3: Plan je agenda niet in, maar uit

Vaak plannen we eerst alle afspraken in met anderen en kijken we daarna pas wanneer we afspraken met onszelf gaan inplannen. Maar waarom niet andersom? Waarom niet eerst tijd voor JEZELF inplannen en dan pas voor de ANDER. Niet alleen in het vliegtuig is het van levensbelang om eerst het zuurstofmasker voor jezelf op te zetten en dan pas voor de ander, maar ook in het dagelijks leven. Zet jezelf op nummer 1 en zie jezelf als de IK BV.
RESET-moment: Kies drie dingen van het lijstje van stap 2 en plan dit in je agenda in, zodat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

Plan eerst in je agenda je ontspanning in. Dan pas alle afspraken.

Manier 4: Gebruik de wet van associatie in je voordeel

Ons brein associeert elke plek in je huis met een bepaalde activiteit: dit wordt ook wel de wet van de associatie genoemd. Op het moment dat je in je slaapkamer gaat werken, zal je steeds meer moeite hebben om daar ook te slapen omdat je brein je bed simpelweg associeert met slapen. Zodra je gaat werken op je bank, zal je het lastiger vinden om diep te ontspannen. Je brein gaat die werk en bank simpelweg met elkaar associëren. Werk daarom alleen in je werkkamer en niet op je bank, zodat je gemakkelijker kunt schakelen tussen verschillende activiteiten. Mocht je net zoals ik niet de luxe hebben dat je meerdere kamers tot je beschikking hebt, zorg dan voor een werkhoekje of zet je koptelefoon op met brain.fm (echt een mega boost voor je focus) als je gaat werken. Zo kom je gemakkelijker in de zone.

Werk op een vaste plek in huis, zodat je brein gemakkelijker in de juiste modus komt voor een betere focus.

Manier 5: Voeg rituelen toe aan je dag

Maak er een ritueel van om met volle aandacht je eten op te eten en 25 keer op elke hap te kauwen (goed voor je spijsvertering), of met volle aandacht en een wierookje bij je partner op de bank te zitten met een goede kop thee, of een siësta op het heetste moment van de dag (maximaal 20 minuten zodat je voorkomt dat je in een diepe slaap terecht komt, of 90 minuten als je wat slaap in wilt halen en beter wilt leren). Zo vertraag je even op vaste momenten op de dag.

Kortom

En nu?

Op je gemakje rustig verder lezen? Lees dan het boek RESET! en krijg weer meer rust & grip op je energieniveau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer:

Het is lente: symboliek
Seizoenen

Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

virussen als ziekteverwekker?
Nieuwe Geneeskunde

Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

Kanker: de kernoorzaak
Nieuwe Geneeskunde

Een andere manier van kijken naar kanker

In 2020 stierven er 168.678 personen in Nederland (aldus volksgezondheid.info). Hiervan stierven 47.046 personen (28%) aan kanker en goedaardige tumoren en 36.579 personen (22%) aan hart- en vaatziekten. Het lijkt met de tijd alsmaar meer te worden en misschien ken je in je omgeving ook steeds meer mensen die kanker als diagnose krijgen. Hoe kan dit? En is kanker werkelijk iets dat tegen ons werkt, of is het juist iets dat voor ons werkt? In deze blog ontdek je een andere kijk op kanker en dan met name longkanker (10.070 sterfgevallen in 2020). Disclaimer: Dit is geen vervanging van medisch advies, maar bedoeld ter inspiratie om je een ander kijk te bieden op kanker in plaats van het mainstream medische narratief.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check