Thuiswerken SOS: 5 manieren om werk & privé gemakkelijker uit elkaar te houden

beter thuiswerken
in een tijd waarin we steeds vaker thuiswerken en tegelijkertijd 24/7 met elkaar verbonden zijn, kan het moeilijk zijn om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. ’s Avonds nog even snel je inbox checken op je telefoon, lunchen achter je laptop tijdens de ZOOM vergadering en als je op de bank zit heb je het idee dat je nog steeds op kantoor zit. Daarom geef ik je in dit artikel graag 5 manieren om werk & privé weer gemakkelijker van elkaar gescheiden te houden.
Deel deze post:
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Manier 1: Vergeet niet te schakelen

  Als we in een auto rijden vinden we het logisch om boven de 2000 toeren te schakelen, afhankelijk of je een benzine- of dieselmotor hebt. Toch blijven we in het moderne leven te lang leven in hoge toeren en raken veel mensen oververhit. Vergeet daarom niet om af en toe even te schakelen tussen hoge toeren en lage toeren. Tussen inspanning en ontspanning. Begrens die motor wat meer door duidelijke grenzen voor jezelf te stellen wanneer je gaat inspannen en wanneer je gaat ontspannen. Want: zonder grenzen, raak je verdwaald.
  • Stel een maximaal aantal uren per dag vast waarin je werkt.
  • Experimenteer met tijdslimieten op sociale media en andere aandachtslurpende apps, zodat je jezelf hierin niet verliest.
  • Stel voor jezelf vast wanneer je stopt met werken. Bijvoorbeeld na 20 uur alle Wi-Fi en elektronica uit.

  zonder grenzen, raak je verdwaald.

  Schakel tussen inspanning en ontspanning

  Manier 2: Verhoog je belastbaarheid

  Een van de drie geheimen van de natuur is: balans. Zodra jezelf in balans bent, ben je effectiever. Je balans kun je verbeteren door meer van datgene in je leven toe te voegen wat je belastbaarheid verhoogt (bijvoorbeeld het boek RESET! lezen) en zoveel mogelijk te elimineren wat je belast (bijvoorbeeld die klagende buurvrouw van de tweede verdieping, ah nee grapje dat ligt buiten je cirkel van invloed ;).
  RESET-moment: Neem even 5 minuten de tijd om na te denken wat je zou kunnen doen om je belastbaarheid te verhogen.
  Belasting vs belastbaarheid

  Verhoog je belastbaarheid. Verlaag je belasting. Zo kom je weer in balans.

  Manier 3: Plan je agenda niet in, maar uit

  Vaak plannen we eerst alle afspraken in met anderen en kijken we daarna pas wanneer we afspraken met onszelf gaan inplannen. Maar waarom niet andersom? Waarom niet eerst tijd voor JEZELF inplannen en dan pas voor de ANDER. Niet alleen in het vliegtuig is het van levensbelang om eerst het zuurstofmasker voor jezelf op te zetten en dan pas voor de ander, maar ook in het dagelijks leven. Zet jezelf op nummer 1 en zie jezelf als de IK BV.
  RESET-moment: Kies drie dingen van het lijstje van stap 2 en plan dit in je agenda in, zodat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

  Plan eerst in je agenda je ontspanning in. Dan pas alle afspraken.

  Manier 4: Gebruik de wet van associatie in je voordeel

  Ons brein associeert elke plek in je huis met een bepaalde activiteit: dit wordt ook wel de wet van de associatie genoemd. Op het moment dat je in je slaapkamer gaat werken, zal je steeds meer moeite hebben om daar ook te slapen omdat je brein je bed simpelweg associeert met slapen. Zodra je gaat werken op je bank, zal je het lastiger vinden om diep te ontspannen. Je brein gaat die werk en bank simpelweg met elkaar associëren. Werk daarom alleen in je werkkamer en niet op je bank, zodat je gemakkelijker kunt schakelen tussen verschillende activiteiten. Mocht je net zoals ik niet de luxe hebben dat je meerdere kamers tot je beschikking hebt, zorg dan voor een werkhoekje of zet je koptelefoon op met brain.fm (echt een mega boost voor je focus) als je gaat werken. Zo kom je gemakkelijker in de zone.

  Werk op een vaste plek in huis, zodat je brein gemakkelijker in de juiste modus komt voor een betere focus.

  Manier 5: Voeg rituelen toe aan je dag

  Maak er een ritueel van om met volle aandacht je eten op te eten en 25 keer op elke hap te kauwen (goed voor je spijsvertering), of met volle aandacht en een wierookje bij je partner op de bank te zitten met een goede kop thee, of een siësta op het heetste moment van de dag (maximaal 20 minuten zodat je voorkomt dat je in een diepe slaap terecht komt, of 90 minuten als je wat slaap in wilt halen en beter wilt leren). Zo vertraag je even op vaste momenten op de dag. Rituelen & gewoontes zijn enorm krachtig

  Kortom

  • Manier 1: Vergeet niet te schakelen
  • Manier 2: Verhoog je belastbaarheid
  • Manier 3: Plan je agenda niet in, maar uit
  • Manier 4: Gebruik de wet van associatie in je voordeel
  • Manier 5: Voeg rituelen toe aan je dag

  En nu?

  Op je gemakje rustig verder lezen? Lees dan het boek RESET! en krijg weer meer rust & grip op je energieniveau met het meest concrete, effectieve en eenvoudige stappenplan.

  .

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Ontdek meer:

  Hoe je uit je hoofd komt
  Relax: Ontspannen met Stress

  Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

  Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.

  Gezond eten is goedkoop
  Eat: Ontdek hét Powerdieet

  Gezond eten is niet duur. Zo eet je gezonder, zonder meer uit te geven:

  Wanneer je van een voedingspatroon vol granen en bewerkte voeding (vulling 😉 overschakelt naar een voedingspatroon met meer dierlijke eiwitten, groentes & fruit kan het zijn dat je schrikt van het verschil in uitgaven aan je eten. Een voedingspatroon met meer verse groentes en dierlijke eiwitten is gewoonweg duurder dan een typisch Westers dieet vol bewerkte producten (brood, koek, snoep, chips, pasta, rijst, aardappelen) met gesubsidieerde grondstoffen (graan, mais, soja). Maar hoe kan je je uitgaven op het gebied van voeding gelijk houden of zelfs verminderen, terwijl je tegelijkertijd gezonder eet? Dat ontdek je in deze blog.

  Het is lente: symboliek
  Seizoenen

  Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

  Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

  virussen als ziekteverwekker?
  Nieuwe Geneeskunde

  Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

  In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

  Lezer van het boek?

  Ontvang alle extra tools direct in je inbox

  .