Exorfinen: wat is het, waar zit het in en wat zijn de gevolgen van een hoge exorfinebelasting?

verslaafd aan kaas
Endorfine is een hormoon dat je een voldaan en gelukkig gevoel geeft.  Daarom wordt endorfine ook wel het gelukshormoon genoemd. Zolang endorfine haar werk goed kan doen en niet gestoord wordt is de kans groot dat je..
Deel deze post:
Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Endorfine is een hormoon dat je een voldaan en gelukkig gevoel geeft.  Daarom wordt endorfine ook wel het gelukshormoon genoemd. Zolang endorfine haar werk goed kan doen en niet gestoord wordt is de kans groot dat je je gelukkig voelt. Maar verschillende exorfinen kunnen de werking van endorfine verstoren. Het resultaat is dat je minder lekker in je vel zit. Maar hoe zit dit? En waar zitten exorfinen precies in?

    Wat zijn exorfinen?

    Exorfinen zijn opiaatachtige voedingsstoffen die de werking van de lichaamseigen endorfine afremt. Het zijn afbraakproducten van:

    • Gluten uit granen dat wordt afgebroken tot gliadinomorfine
    • Caseïne uit zuivel dat wordt afgebroken tot betacasamorfine-7
    • Soja dat wordt afgebroken tot sojamorfine

    Exorfinebelasting verre voorouders VS moderne mens

    Sinds de verschillende revoluties is het gebruik van deze producten fors toegenomen. Tegelijkertijd zijn de glutenconcentraties in tarwe toegenomen. Ook eten we steeds meer soja en sojaproducten zoals sojamelk en sojayoghurt. In de figuur hieronder zie je de verschillen tussen de oermens en de moderne mens in endorfinebelasting.1

    Hoe zit dat?

    Exorfinen zijn opiaatachtige stoffen. Ze hechten zich op de endorfine receptoren, wat een korte en heftige toename van endorfine en dopamine veroorzaakt (high), gevolgd door een dip. In Amerika spreken ze dan ook wel van ‘exorfine-junks’, oftewel mensen die dusdanig verslaafd zijn geraakt aan exorfinerijke voeding (brood, pasta, mac and cheese, pizza) en geen gezonde voeding meer willen eten.

    Soja? sonee

    Verstoring DPP-IV-enzym

    Bij beperkt gebruik van gluten, soja en melk neutraliseert het lichaam de exorfinen met behulp van het DPP-IV-enzym. Wanneer je deze producten echter veel eet kan dit leiden tot een overmaat aan exorfinen en een tekort aan DPP-IV. Hierdoor kan je de exorfinen niet meer neutraliseren en komen deze vervolgens in de bloedbaan terecht. Vervolgens passeren de exorfinen de hersen-bloed barrière en hechten ze zich aan de endorfinereceptoren. De overbelasting aan exorfinen heeft tot gevolg dat de vrijgave van dopamine en serotonine wordt geblokkeerd.2

    • Dopamine heeft een motiverend effect en zet je in actie. Op het moment dat je veel pizza, broodjes kaas, melk en allerlei andere glutenbevattende graanproducten, zuivel en sojaproducten gaat eten, wordt de werking van dopamine geblokkeerd. Hierdoor kan het zijn dat je je gedemotiveerd voelt en het moeilijk vindt om in actie te komen.
    • Serotonine geeft je een goede stemming en heeft daarnaast invloed op je geheugen, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Op het moment dat serotonine niet meer wordt vrijgegeven kan dit leiden tot een depressie.1

    Wat zijn de gevolgen?

    Daarnaast zorgt een overbelasting van exorfinen ervoor dat de receptoren minder gevoelig worden. Hierdoor ervaar je sneller stress en ben je gevoeliger voor zintuiglijke prikkels. Dit veroorzaakt vervolgens sneller angst, eetstoornissen, aandachtstoornissen, verslavingen, impulsief gedrag, dwangmatig gedrag, astma, autisme, psychose, schizofrenie, chronische vermoeidheid, auto-immuunziekten, ADHD en een laaggradige ontsteking.3-6

    Wanneer je lichaam overbelast is met exorfinen en het endorfinesysteem niet meer goed werkt kan je nog zoveel mindfulness doen maar dit heeft weinig zin. Je hebt namelijk een lijf dat tegen je werkt. Ook al pas je de juiste ontspanningstechnieken toe en zit je in therapie, de onrust en spanning zal in je lijf blijven zolang je niet de biologische oorzaak aanpakt.

    En nu?

    Eet wat minder vaak zuivel-, soja en zuivelproducten om de nadelige effecten van de opiaatachtige stoffen uit deze voedingsmiddelen te vermijden. Maximaal 1 a 2 keer per week.

    Inspiratie nodig voor lekkere recepten en broodvervangers?

    Klik hier voor een overzicht met lekkere recepten >>>

    Literatuur

    1. Pruimboom, L., & de Punder, K. (2015). The opioid effects of gluten exorphins: asymptomatic celiac disease. Journal of health, population, and nutrition, 33, 24. https://doi.org/10.1186/s41043-015-0032-y
    2. Fukudome S, Yoshikawa M.Gluten exorphin C. A novel opioid peptide derived from wheat gluten.FEBS Lett. 1993 Jan 18;316(1):17-9.PMID:8422933
    3. Millward, C., Ferriter, M, Calver, S., et al., Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder, Cochrane Database of Systematic Review, 16 april 2008, (2), CD003498
    4. Fanciulli G, Azara E, Wood TD, Delitala G, Marchetti M. Liquid chromatography-mass spectrometry assay for quantification of Gluten Exorphin B5 in cerebrospinal fluid. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2007 Jun 1;852(1-2):485-90. Epub 2007 Feb 15. PMID: 17336169
    5. Fanciulli G, Dettori A, Demontis MP, Tomasi PA, Anania V, Delitala G., Gluten exorphin B5 stimulates prolactin secretion through opioid receptors located outside the blood-brain barrier. Life Sci. 2005 Feb 25;76(15):1713-9. Epub 2004 Dec 20.PMID:15698850
    6. Reichelt KL, Knivsberg AM.Can the pathophysiology of autism be explained by the nature of the discovered urine peptides?Nutr Neurosci. 2003 Feb;6(1):19-28. Review.PMID: 12608733
    .

    5 reacties

    1. Ik ben sinds 2 weken gestart met een exorfinen vrij dieet en dpp iv. Ik voel mij sindsdien erg down en angstig, ik heb een onwerkelijk gevoel. Ik ken dit helemaal niet. Hoort dit er bij? Ik sta zelfs op het punt te stoppen.
      Hoelang duurt deze ontwenning?

      1. Hoi Tessa,

        Dit kunnen inderdaad ontwenningsverschijnselen zijn, omdat de endrofinereceptoren in je brein - als dit inderdaad de werkelijke oorzaak is - niet gewend is aan dit lage gehalte aan exorfinen en zich er aan moet aanpassen.

        Voor verdere begeleiding zou ik een KPNI therapeut of orthomoleculair therapeut aanraden.

    2. Ik vroeg me af dat als je iedere dag een schaaltje Griekse yoghurt eet(10%)
      Of je dan ook een exorfine overschot krijgt…
      Er wordt ivm botontkalking toch geadviseerd 4 zuivelmomenten te nemen…En omdat ik geen melk lust,
      Ook neem ik wel een geitenyoghurt of een stukje geitenkaas maar niet dagelijks…is deze minder belastend?

      1. Hoi Wendy,

        Dankjewel voor je reactie.

        Het kan zelfs beter zijn om maximaal eens in de drie dagen Griekse yoghurt te eten en de overige dagen andere ontbijtjes klaar te maken voor meer variatie in je eten. Ook kan je dit testen met een EMB-test of spiertesten (kinesiologie) of je nu een overschot aan exorfine binnenkrijgt.

        Zuivel is daarnaast niet een optimale bron voor sterke botten, het verhoogt eerder de kans op botontkalking dan dat het de kans verlaagt. Ik zou meer focussen op groene bladgroente, zoals boerenkool, wat veel calcium bevat.

        Geitenkaas is inderdaad minder belastend en gemakkelijker verteerbaar.

        Alle goeds,
        Jeroen de Wit

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Ontdek meer:

    Hoe je uit je hoofd komt
    Relax: Ontspannen met Stress

    Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

    Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.

    Gezond eten is goedkoop
    Eat: Ontdek hét Powerdieet

    Gezond eten is niet duur. Zo eet je gezonder, zonder meer uit te geven:

    Wanneer je van een voedingspatroon vol granen en bewerkte voeding (vulling 😉 overschakelt naar een voedingspatroon met meer dierlijke eiwitten, groentes & fruit kan het zijn dat je schrikt van het verschil in uitgaven aan je eten. Een voedingspatroon met meer verse groentes en dierlijke eiwitten is gewoonweg duurder dan een typisch Westers dieet vol bewerkte producten (brood, koek, snoep, chips, pasta, rijst, aardappelen) met gesubsidieerde grondstoffen (graan, mais, soja). Maar hoe kan je je uitgaven op het gebied van voeding gelijk houden of zelfs verminderen, terwijl je tegelijkertijd gezonder eet? Dat ontdek je in deze blog.

    Het is lente: symboliek
    Seizoenen

    Het is lente: tijd voor vernieuwing en wedergeboorte

    Yes! De lente is er. In deze blog lees je meer over de symboliek van de lente. Wat voor impact dit heeft op jou als mens. En hoe je dit seizoen in kunt zetten om jouw nieuwe ideeën, projecten en nieuwe avonturen tot wasdom kunt laten komen.

    virussen als ziekteverwekker?
    Nieuwe Geneeskunde

    Zijn claims over virussen als ziekteverwekker juist? Ontdek een andere kijk op virussen

    In deze blog ontdek je een andere kijk op zogenaamde ziekteverwekkers, en dan met name virussen. Ook lees je meer over het ontstaan van de kiemtheorie, de geheimzinnige onderzoeken van Louis Pasteur, de 4 postulaten van Robert Koch, andere theorieën en ontdek je meer over exosomen. Tot slot worden de verschillende theorieën met elkaar vergeleken, met COVID-19 als voorbeeld.

    Lezer van het boek?

    Ontvang alle extra tools direct in je inbox

    .