Zuur-base balans. Wat is dit? Hoe herstel je dit?

zuur-base balans
Veel mensen zijn verzuurd. Platgeslagen bestaat er enerzijds voeding dat je lichaam verzuurd en voeding dat je lichaam meer basisch maakt. Zure voeding is net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Beide heb je..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Veel mensen zijn verzuurd. Platgeslagen bestaat er enerzijds voeding dat je lichaam verzuurd en voeding dat je lichaam meer basisch maakt. Zure voeding is net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Beide heb je nodig om allerlei lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het gaat om de balans. Dit evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit te blijven. Als je eet wat er in de supermarkt te koop is, is de kans groot dat je te zuur bent.

Effecten van verzuring op je lijf

Na de vertering van voedsel en stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of basische rest over. Groente en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Het lichaam geeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Het lichaam doet dat op verschillende manieren en heeft hier verschillende mechanismen voor. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Zo is koolstofdioxide zuur en door bijvoorbeeld hyperventilatie daalt de koolstofdioxide concentratie in het bloed met als gevolg dat het bloed meer basisch wordt, wanneer je een te trage ademhaling hebt (hypoventilatie) kan dat er juist op duiden dat het lichaam te basisch is. Maar als we te veel zuurvormende voeding eten kan het zuur compenserende mechanisme het niet meer aan.

Op het moment dat het lichaam te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.1

Verzuring kan bijdragen aan allerlei gezondheidsongemakken waaronder vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn, slechte botten tot reumatische klachten, zonder dat je dit goed aan de buitenkant kunt zien. Daarom is het belangrijk om dagelijks stil te staan bij de zuur-base balans van dat wat je eet om je lijf gezond te houden. In ons voedingspatroon zitten steeds meer producten die het lichaam verzuren zonder dat we dit met basische voeding compenseren.

Wanneer ben ik zuur?

Je bent te zuur als de pH-waarde van je bloed, urine, speeksel en/of ontlasting lager is dan een pH-waarde van 7,37 tot 7,45. Allerlei stofwisselingsprocessen in je lichaam zijn namelijk afhankelijk van enzymen. En de enzymen zijn afhankelijk van onder andere temperatuur, constante bloedsuikerspiegel en een optimale pH-waarde.

Als de pH-waarde verstoord is heeft dat consequenties voor je energieniveau. Ook al is de pH-waarde in je bloed optimaal. Allerlei zuur compenserende mechanismen worden vervolgens in werking gezet om de pH weer in balans te brengen. Dit kost energie waardoor je je minder goed kunt focussen, ontspannen, bewegen en slapen.

Wat je leven zuur maakt

Tegenwoordig eten we te veel zuurvormend voedsel zoals rood vlees, bewerkt vlees, suikers, frisdranken, kant- en klaar maaltijden, bewerkte graanproducten en drinken we te weinig. Ook bewegen we te weinig of juist te veel en slapen we slecht. Daarnaast is de lucht in en rondom veel steden vervuild, slikken we aspirine (acetylsalicylzuur) en allerlei andere medicijnen en roken we (nicotinezuur). Dit zijn allerlei factoren die een zure rest achterlaten in het lichaam en het lichaam. Daarentegen krijgen we juist te weinig basevormend voedsel binnen zoals groente, fruit en noten.

Op de lange termijn kunnen de zuur compenserende mechanismen in je lichaam dit niet meer aan en krijg je allerlei signalen van je verzuurde lichaam zoals vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn, slechte botten tot reumatische klachten. In onderstaande tabel kun je zien welke voeding een basische rest achterlaat in het lichaam en welke voeding een zure rest achterlaat. Hierbij staat PRAL voor Potential Renal Acid Load. Dit is de geschatte potentiële zuurbelasting op het lichaam aangegeven per 100 gram voedingsmiddel.2-3

 

Zuurvormend

PRAL

Basevormend

PRAL

Zuivel

Fruit

Parmezaanse kaas 34 Rozijnen -21
Cheddar 26 Zwarte bessen -6,5
Goudse kaas 19 Banaan -5,5
Camembert 15 Abrikozen -4,8
Kwark 11 Kiwi -4,1
Hüttenkase 8,7 Kersen -3,6
Zachte kaas 4,3 Peren -2,9
Volle yoghurt 1,5 Sinaasappel -2,7
Volle melk 0,7 Ananas -2,7
Ijs 0,6 Perzik -2,5
Karnemelk 0,5 Aardbeien -2,2
Appels -2,2
Vlees
Corned beef 13 Groenten
Salami 12 Spinazie -14
Leverworst 11 Bleekselderij -5,2
Kalkoen 9,9 Wortels -4,9
Lamsvlees 9,0 Courgette -4,6
Kip 8,7 Bloemkool -4,0
Rundvlees 8,3 Radijsjes -3,7
Varkensvlees 7,9 Aubergine -3,4
Braadworst 6,7 Tomaten -3,1
Sla -2,3
Vis Andijvie -2,0
Forel 11 Prei -1,8
Kabeljauw 7,1 Uien -1,5
Haring 7,0 Broccoli -1,2
Schelvis 6,8
Aardappel -4,0
Eieren 8,2
Dranken
Granen Vruchtensap -2,0
Zilvervliesrijst 13 Koffie -1,4
Havermout 11 Wijn -1,2
Witmeel 8,2 Bier -0,2
Spaghetti 6,9 Cola 0,4
Noodles 6,4
Cornflakes 6,0 Peulvruchten
Witte rijst 4,6 Bonen -3,1
Roggebrood 4,1
Meergranenbrood 3,8 Champignons -1,44
Wit brood 3,7
Volkorenbrood 1,8
Peulvruchten
Pinda’s 8,2
Linzen 3,5
  • Tabel 1 PRAL-waarden van een groep levensmiddelen. PRAL staat voor: Potentiële Renale zuurbelasting (Acid Load) en wordt berekend uit (Cl + P + SO4 + organische zuren) – (Na + K + Mg + Ca). Voedingsmiddelen met een negatieve PRAL-waarde zijn goede basevormers en die met een positieve PRAL-waarde zijn zuurvormers.

Hoe je je zuur-base balans herstelt

De oplossing is simpel; eet 500 gram groente en fruit per dag, introduceer meerdere keren per week gefermenteerde voeding en zeewieren (boordevol mineralen), drink voldoende water, ga wat eerder naar bed, verbeter je slaap, beweeg beter en ontspan. Eet daarnaast minder zuivelproducten (vooral minder kaas) en allerlei andere bewerkte en geraffineerde voeding.

Wat een optimale zuur-base balans je oplevert

Het herstellen van het zuur-base evenwicht zorgt voor meer energie omdat cellen het hele lichaam van zuurstof voorzien en de vitaliteit verhogen. Basische voeding houdt het energiepeil de hele dag stabiel, voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel die worden veroorzaakt door zure bronnen.

Kortom

Eet wat meer groente. 😉

Literatuur

  1. Henny de lint ‘De natuurlijke gezondheidswijzer, praktische voedingsadviezen om gezond te blijven’ Uitg. De Kerk, Baarn ISBN 90.325.0823.7
  2. Remer T, Manz F, Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH, J Am Die t Assoc. 1995 Jul;95(7):791-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7797810
  3. Pruimboom, L., Dossier: Het zuur-base-evenwicht en klachten van het bewegingsapparaat”, VanNature nr. 4, 2007

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

ANTI-winterdip
Sleep: Reboot je Brein

Ook zo vermoeid tijdens de winter? Tackel je winterdip met deze gemakkelijke stappen

In dit artikel lees je wat je kunt doen om een winterdip, -depressie of -blues te voorkomen of de symptomen te verlichten. Je bent niet de enige die zich vermoeid voelt of neerslachtige gevoelens ervaart tijdens deze donkere maanden. Daarom ontdek je in deze blog hoe je weer meer grip op je energieniveau krijgt gedurende de winter.

Ontdek je missie
Het geheime element van RESET

Wat is mijn missie in dit leven? Krijg meer helderheid over je missie met 5 vragen

Je kunt nog zoveel veerkracht ontwikkelen, maar je kunt niet met verandering omgaan als er geen onveranderlijke kern in je zit. De sleutel tot het vermogen om te veranderen is een onveranderlijk besef van wie je bent, waar je voor staat en wat je waardeert. Een missie helpt je om met de veranderingen mee te stromen. Het voorkomt dat je in deze alsmaar sneller veranderende wereld in een burn-out belandt. Veel zogenaamde mentale en emotionele ziekten zijn in feite symptomen van een onderliggend gevoel van zinloosheid of leegte. Logotherapie elimineert die leegte door je te helpen je unieke betekenis en je levensmissie te ontdekken. Hoe je dit kunt doen, ontdek je in deze blog

Het geheime element van RESET

Het hart: de sleutel tot onze grootste superkrachten (2/3)

Op het moment dat we leren hoe we hart en brein kunnen laten samenwerken, krijgen we de sleutel in handen om onze grootste superkrachten aan te spreken! Wat ik daarmee precies bedoel, ontdek je in deze blog.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check