arrow_drop_up arrow_drop_down
Moeite met keuzes maken? In 5 stappen een persoonlijk kompas

Moeite met keuzes maken? In 5 stappen een persoonlijk kompas

Heb je je weleens afgevraagd hoe je op je begrafenis herinnert wilt worden? Hoe je wilt dat nabestaanden op jouw leven straks gaan terugkijken? Deze oefening is erg krachtig om meer richting te krijgen in je leven. De antwoorden op onderstaande vragen geven je namelijk een helder beeld over wie je wilt zijn. Volg de stappen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is, zodat je beter knopen kunt doorhakken.

In 5 stappen helderheid

1.     Pak een lege A4 erbij en neem de tijd om je eigen begrafenisbrief te schrijven. Alsof je als nabestaande naar jouw leven kijkt. Focus je volledig op hoe je vanaf het heden herinnert wilt worden, in plaats van wat voor persoon je in het verleden bent geweest. Neem hier 10 minuten de tijd voor. Blijf 10 min. onafgebroken schrijven.

2.     Lees vervolgens de brief nog eens door en omcirkel de woorden die jij het belangrijkst vindt.

3.     Schrijf de omcirkelde woorden onder elkaar op een leeg vel papier.

4.     Schrap een aantal woorden totdat je op een totaal aantal van vijf woorden uitkomt. Schrijf dit lijstje van vijf woorden opnieuw op een ander leeg vel op en rangschik ze op mate van belangrijkheid. Je kunt het lijstje ook voor laten lezen, totdat de volgorde voor jou goed klinkt of voelt. Je hebt nu je belangrijkste waardes, die je kunt gebruiken als een persoonlijk kompas in het dagelijks leven. Noteer ze op een leeg vel papier

Mijn persoonlijke waardes

Toen ik zelf deze oefening deed, kwamen de volgende vijf waardes naar boven:

  1. Gezondheid
  2. Vrijheid
  3. Verbinding
  4. Geven
  5. Balans

Vervolgens kun je het lijstje gebruiken als je voor een keuze komt te staan en je weet dat dit je vrijheid geeft, maar ten koste gaat van wat erboven staat, gezondheid in dit geval, is het antwoord een nee. Als de keuze je wel gezondheid oplevert en vrijheid weet je dat het antwoord een ja is. Persoonlijke waardes kan je daarom, naast je hartwijsheid, inzetten als persoonlijk kompas.

Wat bedoel je ermee?

Ook kun je je afvragen wat je met je waardes bedoelt. In het geval van gezondheid kan dat een hoog energieniveau zijn. In het geval van vrijheid kan dat financieel vrij zijn en je eigen agenda kunnen indelen zijn. In het geval van verbinding kan dat verbinden met wie je dat wilt, waar je dat wilt en wanneer je dat wilt zijn. En in het geval van geven kan dat mensen blij maken zijn. In het geval van balans kan dat zijn dat je regelmatig in checkt bij jezelf en voelt of je nog in balans bent.

Wat heb je ervoor nodig?

Daarnaast kun je je afvragen wat je ervoor nodig hebt om volgens de waardes te leven die je hebt opgeschreven. Wat heb je nodig voor een hoog energieniveau? Dat kan dagelijks regelmatig bewegen, mediteren, schoon eten, veel slapen, verbinden, ontspannen en simpelweg dingen doen waar je energie van krijgt. Wat heb je nodig voor meer financiële vrijheid en je eigen agenda indelen? Dat kan een passief inkomen zijn en een eigen onderneming. Wat heb je nodig voor verbinding? Mensen. Wat heb je nodig voor balans? Dat kan ritme zijn.

Wat levert het mij op?

Ga bij jezelf de lijst nog eens af en stel bovenstaande vragen om zo een concreet persoonlijk kompas te creëren en ook daadwerkelijk stappen te gaan zetten die je richting dat leven leiden. Vraag je daarna eens af wat het je oplevert als je volgens dat lijstje leeft. Bijvoorbeeld geluk.

Kortom

Maak de reis naar het einde van je leven en kijk terug op je leven. Maak je eigen begrafenisbrief zodat je in het heden makkelijker knopen kunt doorhakken.

Over de schrijver
Mijn naam is Jeroen de Wit. Ik houd van de natuur en de natuur vormt een grote inspiratiebron voor mij. Sinds ik 4 jaar geleden geleden besefte dat dit leven een deadline heeft, ben ik op ontdekkingsreis gegaan. Een ontdekkingsreis met de vraag: 'Welke factoren leiden tot gezondheid & geluk?'. Er kwamen verschillende gezondheidsprofessionals op mijn pad en tegelijkertijd stond ik ervan versteld hoe weinig we weten als het gaat om onze lichaam en mind. Daarom besloot ik de opgedane kennis te bundelen tot de 5 elementen van RE-SET. En dit platform op te zetten om de opgedane kennis en wijsheden nog meer te verspreiden. Daarnaast organiseer ik retreats, seminars en ben ik momenteel een aantal online trainingen aan het ontwikkelen.
Reactie plaatsen