Moeite met keuzes maken? In 5 stappen een persoonlijk kompas

Heb je je weleens afgevraagd hoe je op je begrafenis herinnert wilt worden? Hoe je wilt dat nabestaanden op jouw leven straks gaan terugkijken? Deze oefening is erg krachtig om meer richting te krijgen in je leven. De..

Deel deze post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Heb je je weleens afgevraagd hoe je op je begrafenis herinnert wilt worden? Hoe je wilt dat nabestaanden op jouw leven straks gaan terugkijken? Deze oefening is erg krachtig om meer richting te krijgen in je leven. De antwoorden op onderstaande vragen geven je namelijk een helder beeld over wie je wilt zijn. Volg de stappen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is, zodat je beter knopen kunt doorhakken.

In 5 stappen helderheid

1.     Pak een lege A4 erbij en neem de tijd om je eigen begrafenisbrief te schrijven. Alsof je als nabestaande naar jouw leven kijkt. Focus je volledig op hoe je vanaf het heden herinnert wilt worden, in plaats van wat voor persoon je in het verleden bent geweest. Neem hier 10 minuten de tijd voor. Blijf 10 min. onafgebroken schrijven.

2.     Lees vervolgens de brief nog eens door en omcirkel de woorden die jij het belangrijkst vindt.

3.     Schrijf de omcirkelde woorden onder elkaar op een leeg vel papier.

4.     Schrap een aantal woorden totdat je op een totaal aantal van vijf woorden uitkomt. Schrijf dit lijstje van vijf woorden opnieuw op een ander leeg vel op en rangschik ze op mate van belangrijkheid. Je kunt het lijstje ook voor laten lezen, totdat de volgorde voor jou goed klinkt of voelt. Je hebt nu je belangrijkste waardes, die je kunt gebruiken als een persoonlijk kompas in het dagelijks leven. Noteer ze op een leeg vel papier

Mijn persoonlijke waardes

Toen ik zelf deze oefening deed, kwamen de volgende vijf waardes naar boven:

  1. Gezondheid
  2. Vrijheid
  3. Verbinding
  4. Geven
  5. Balans

Vervolgens kun je het lijstje gebruiken als je voor een keuze komt te staan en je weet dat dit je vrijheid geeft, maar ten koste gaat van wat erboven staat, gezondheid in dit geval, is het antwoord een nee. Als de keuze je wel gezondheid oplevert en vrijheid weet je dat het antwoord een ja is. Persoonlijke waardes kan je daarom, naast je hartwijsheid, inzetten als persoonlijk kompas.

Wat bedoel je ermee?

Ook kun je je afvragen wat je met je waardes bedoelt. In het geval van gezondheid kan dat een hoog energieniveau zijn. In het geval van vrijheid kan dat financieel vrij zijn en je eigen agenda kunnen indelen zijn. In het geval van verbinding kan dat verbinden met wie je dat wilt, waar je dat wilt en wanneer je dat wilt zijn. En in het geval van geven kan dat mensen blij maken zijn. In het geval van balans kan dat zijn dat je regelmatig in checkt bij jezelf en voelt of je nog in balans bent.

Wat heb je ervoor nodig?

Daarnaast kun je je afvragen wat je ervoor nodig hebt om volgens de waardes te leven die je hebt opgeschreven. Wat heb je nodig voor een hoog energieniveau? Dat kan dagelijks regelmatig bewegen, mediteren, schoon eten, veel slapen, verbinden, ontspannen en simpelweg dingen doen waar je energie van krijgt. Wat heb je nodig voor meer financiële vrijheid en je eigen agenda indelen? Dat kan een passief inkomen zijn en een eigen onderneming. Wat heb je nodig voor verbinding? Mensen. Wat heb je nodig voor balans? Dat kan ritme zijn.

Wat levert het mij op?

Ga bij jezelf de lijst nog eens af en stel bovenstaande vragen om zo een concreet persoonlijk kompas te creëren en ook daadwerkelijk stappen te gaan zetten die je richting dat leven leiden. Vraag je daarna eens af wat het je oplevert als je volgens dat lijstje leeft. Bijvoorbeeld geluk.

Kortom

Maak de reis naar het einde van je leven en kijk terug op je leven. Maak je eigen begrafenisbrief zodat je in het heden makkelijker knopen kunt doorhakken.

Ontvang Gratis een wekelijkse Energy Booster:

Plus Gratis Hoofdstuk uit mijn onlangs uitgegeven Boek: RESET!

Gratis. Elke vrijdag verstuurd. Uitschrijven kan altijd met 1 klik onderaan de mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

ANTI-winterdip
Sleep: Reboot je Brein

Ook zo vermoeid tijdens de winter? Tackel je winterdip met deze gemakkelijke stappen

In dit artikel lees je wat je kunt doen om een winterdip, -depressie of -blues te voorkomen of de symptomen te verlichten. Je bent niet de enige die zich vermoeid voelt of neerslachtige gevoelens ervaart tijdens deze donkere maanden. Daarom ontdek je in deze blog hoe je weer meer grip op je energieniveau krijgt gedurende de winter.

Ontdek je missie
Het geheime element van RESET

Wat is mijn missie in dit leven? Krijg meer helderheid over je missie met 5 vragen

Je kunt nog zoveel veerkracht ontwikkelen, maar je kunt niet met verandering omgaan als er geen onveranderlijke kern in je zit. De sleutel tot het vermogen om te veranderen is een onveranderlijk besef van wie je bent, waar je voor staat en wat je waardeert. Een missie helpt je om met de veranderingen mee te stromen. Het voorkomt dat je in deze alsmaar sneller veranderende wereld in een burn-out belandt. Veel zogenaamde mentale en emotionele ziekten zijn in feite symptomen van een onderliggend gevoel van zinloosheid of leegte. Logotherapie elimineert die leegte door je te helpen je unieke betekenis en je levensmissie te ontdekken. Hoe je dit kunt doen, ontdek je in deze blog

Het geheime element van RESET

Het hart: de sleutel tot onze grootste superkrachten (2/3)

Op het moment dat we leren hoe we hart en brein kunnen laten samenwerken, krijgen we de sleutel in handen om onze grootste superkrachten aan te spreken! Wat ik daarmee precies bedoel, ontdek je in deze blog.

in 3 min. helder hoeveel % energie je 'lekt'.

Kom er direct achter met de energielek-check (3 min.)

Energielek check