Stop met malen. Innerlijke rust in 5 stappen

Hoe je uit je hoofd komt
Malen, malen, malen. Een hoofd dat maar eindeloos door blijft denken en op ontploffen staat. Dit, dat, toen, als, wat, maar. Informatie aan het verwerken, op volle toeren bezig. Hoe stop je dit? Hoe kom je weer terug in verbinding met je lijf? Dat je weer volop de innerlijke rust voelt die je wilt voelen? In deze blog ontdek je 5 manieren hoe je dat kunt doen.
Deel deze post:

Waarom je de antwoorden niet in het denken zal vinden

Vaak hebben we de illusie dat we de antwoorden vinden die we nodig hebben als we maar lang genoeg blijven nadenken en daardoor maar blijven malen en malen. Toch ben je waarschijnlijk tot de mooiste inzichten en ideeën gekomen, op de momenten dat je even niets aan het doen was. Bijvoorbeeld onder de douche, AHA! Zo zit dat dus, of dit ga ik doen!

Einstein zei daarom ook: We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het probleem heeft veroorzaakt. We moeten boven onze problemen uitstijgen om vervolgens tot nieuwe manieren te komen om het op te lossen.

5 manieren om het denken te stoppen

Tijd om uit je hoofd te komen. Hieronder staan 5 manieren beschreven die je hierbij kunnen helpen. Of je nou uit je hoofd wilt komen om tot nieuwe antwoorden te komen, of dat je simpelweg meer innerlijke rust wilt ervaren, onderstaande manieren helpen je hierbij enorm:

1: Denk extra hard na

Probeer niet te stoppen met denken, probeer het nog erger te maken. Dit klinkt misleidend, maar dat is het niet. Wat bedoel ik daarmee? Probeer eens om het ergste wat er in je hoofd kan gebeuren volledig af te laten spelen. Alsof je jezelf in een film ziet of voelt. 

Of ga het zomaar aan iemand te vertellen. Aan iemand die je niet kent en geen idee heeft wat ie er mee moet. Des te beter. En nadat je het verteld hebt, is het malen weg en ben je ervan af.

Waar het om draait is dat je het uit je hoofd haalt en het bespreekbaar maakt. Wat is het ergste wat er nu kan gebeuren? Het allerergste? Daar wil je niet aan denken en daar zit misschien weerstand op, maar des te beter! Wat nou als het allerergste gebeurt? Wat als je dood gaat? Oke dan ben je dood en wat dan? Opeens is het veel minder erg. Misschien is het wel helemaal niet erg meer. 

Snel verzint je brein nog een volgende ‘Ja, maar’. En dat zal nog even blijven doorgaan. Onbewuste gedachten, beelden en scenario’s. Maar op een gegeven moment is dat voorbij. Vooral als je hier met een professional over in gesprek gaat die weet wat ie doet. Dan haal je al die gedachtes uit je onbewuste en breng je ze naar je bewuste denken, zodat ze niet meer terugkomen.

Kortom, denk nog extra hard door en laat het ergste dat er kan gebeuren volledig afspelen. Maak de film bij wijze van spreken zwart-wit, maak het zo heftig dat je om je gedachtes moet lachen, vertel het aan een vreemde of ga in gesprek met een professional.

2: RESET-walk

Met deze oefening is binnen 10 minuten alle stress, spanning & angst uit je systeem. Veel bekende wetenschappers doen deze oefening ook en deden tijdens de oefening hun meest waardevolle inzichten op. Het enige wat je nodig hebt is 10 minuten van je tijd en een omgeving waarin je ongestoord je gang kunt gaan. Het werkt nog beter als je dit in de natuur doet en bonuspunten als je dit op blote voeten doet, zodat je nog beter kunt aarden.

Zoek een fijne plek op, doe je schoenen uit en laten we beginnen:

  1. Adem 5 seconden in door de neus.
  2. Zet twee kleine stappen.
  3. Adem 5 seconden uit door de neus.
  4. Herhaal stap 1 t/m 4 voor 10 minuten (of 10 meter)

3: Ijsbad

Deze optie is misschien niet 1-2-3 binnen handbereik en ik zou ook zeker aanraden om dit onder begeleiding van een ervaren coach te doen, maar is wel enorm krachtig. 

De eerste fase dat je in een ijsbad zit kan heftig zijn als je beseft hoe je lichaam reageert op de koude. Zodra je je ademhaling onder controle hebt en gefocust bent op de uitademing, kalmeer je je zenuwstelsel om ontspannen met de koude te zijn. En dan ineens is daar een overweldigend gevoel van rust, overgave en verstilling. Dat moment is magisch en dat moment dat gun ik je van harte. 

Ineens zit je in je lijf en ervaar je een ongekende stilte in je hoofd, rust & ruimte. 

TIP: Geen ijsbad of ijsbadworkshop in de buurt? Neem een koude douche.

4: Upload je gedachtes op papier

Een oefening die als laatste enorm helpt tegen een overvol hoofd, is al je gedachtes letterlijk te uploaden op papier. Soms schrijf je een gedachte op en dan denk je van; ‘Pfoe, deze gedachte kan ik toch helemaal niet serieus nemen?. Het brein gaat vaak met ons aan de haal en laat het vaak erger lijken dan het is.

TIP: Zelf zet ik meestal een timer voor 10 minuten om in die tijd niet te worden afgeleid en alleen maar bezig te zijn met het schrijven. Blijf schrijven, schrijven, schrijven wat er in je omgaat en stop pas als de timer gaat. Ervaar wat het met je doet.

5: Maak een lange wandeling

De natuur is mijn favoriete medicijn. Maak daarom eens een lange wandeling. Plan deze wandeling in je agenda in om hem ook daadwerkelijk te doen. Laat je telefoon in de auto of thuis zodat je alle tijd en ruimte hebt voor jezelf. Echt jezelf even op de eerste plaats zetten, dat verdien je.

Kortom

Problemen kun je niet oplossen op hetzelfde niveau van denken als dat de problemen gecreëerd zijn, ga daarom de natuur in om je hoofd te legen voor een lange wandeling of doe de RESET-walk. Upload je gedachtes op papier, denk extra hard na om je denkspier daarna volledig te laten ontspannen en als je hier chronisch last van hebt: neem een ijsbad.

En nu?

Verdere stappen zetten naar jouw energiekste leven? Ontdek mijn boek RESET!

Heb je hulp nodig bij jouw persoonlijke situatie? Plan een Helder scan in om te ontdekken hoe je je energielekken blijvend kunt verhelpen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer:

mer beheersing
Opgeloste casussen

CASE: Van onbeheerst, obsessief & extreem naar beheerste kracht

Afgelopen week faciliteerde ik voor Peter een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Peter). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van onbeheerst, extreem, impulsief, obsessief en niet aan te sturen gedrag naar meer beheerste kracht en verbinding met het hart te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben.

Opgeloste casussen

CASE: Van onrust & mist in je hoofd naar helderheid, overzicht & innerlijke rust

Afgelopen week faciliteerde ik voor advocaat Jan een 48-uurse 1-op-1 energiemanagement training (vanwege privacy redenen noem ik hem nu Jan). In deze blog lees je de casus die hierbij grotendeels naar voren kwam. In een notendop ging het erom om van drukke dagen, onrust en mist in zijn hoofd naar meer innerlijke rust, helderheid & overzicht te gaan. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Niet gecategoriseerd

CASE: Vroeg & opgejaagd wakker worden

Een paar maanden geleden faciliteerde ik voor Bert een 48-uurse 1-op-1 RESET in de natuur (vanwege privacy redenen noem ik hem nu even Bert). In deze blog ontdek je de casus die hierbij met name naar voren kwam. In een notendop ging het erom om niet langer vroeg wakker te worden met een hoge hartslag en een opgejaagd gevoel. Hieronder lees je hoe we dit samen aangevlogen hebben tijdens de 48-uurse RESET.

Lezer van het boek?

Ontvang alle extra tools direct in je inbox

.